Datum | Activiteit |
27 november 2024 |
Schrijfavond Amnesty Culemborg |
Op 16 oktober 2018 vierde Amnesty Culemborg met een bijeenkomst in de Gelderlandfabriek, waaraan ca 85 mensen deelnamen, het 40-jarig bestaan van Amnesty Culemborg.
Rika Visser, de voorzitter van de werkgroep, opende de bijeenkomst en heette ieder welkom. Cees van Bockel fungeerde als ceremoniemeester en begeleidde de deelnemers door het programma. Het thema van de bijeenkomst was: Amnesty, toen, nu en straks.
Als eerste spreker schetste de burgemeester Gerdo van Grootheest de situatie van Culemborg als vrijstad. Hoe ging het toen toe met de mensenrechten? De buitenstaander was welkom maar moest zich wel voor de stad inzetten. En over vandaag vertelde hij dat er veel positieve ervaringen en initiatieven zijn, maar ook zorgen. Het hoopt dat Amnesty ons allen steeds bewust maakt van de schendingen van Mensenrechten en de waardigheid van ieder mens.
Eduard Nazarski, de directeur van Amnesty Nederland, sloot daar in zijn toespraak naadloos op aan. Het eerste artikel van de Universele Verklaring van de rechten van de Mens (UVRM) is voor hem de basis om voor Amnesty en de mensenrechten te blijven werken: “alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren”. Helaas geldt mensenrecht in vele landen niet of strikt onvoldoende. Daarom is deze Verklaring zo belangrijk omdat hij in 1948 is ondertekend door bijna alle landen in de VN. Ook in Nederland moeten we alert blijven omdat omtrent discriminatie, sociale onveiligheid en vluchtelingen de mensenrechten niet goed worden gerealiseerd.
Rika Visser vertelde in hoofdlijn wat de werkgroep in die 40 jaar heeft gedaan en van plan is te gaan doen. Op dit moment wordt gewerkt aan het organiseren van dialoogbijeenkomsten over mensenrechten, het versterken van het contact met de achterban door de “WhatsAmnesty” app en de SMS acties.
Marco Houtschild presenteerde vervolgens een drietal gedichten waarvan één speciaal voor deze gelegenheid geschreven: “Vrijheid”. Omdat dit gedicht grote indruk maakte werd hij uitgenodigd het nog een keer te lezen.
Tenslotte beeldde de theatergroep Geurend Hooi uit Leiden de situatie uit over het leven als vreemdeling in een onbekende plaats. Wat discriminatie echt betekent voor de nieuwe inwoner werd op indrukwekkende wijze concreet gemaakt.
Met een hapje en een drankje werd nagepraat over deze indrukwekkende en inspirerende bijeenkomst.
Uit het geanimeerde nagesprek kwam naar voren dat discriminatie onbedoeld en onbewust in vele vormen voorkomt en dat het goed is om daarover met elkaar in gesprek te gaan en te blijven! Daarom organiseert Amnesty graag nog meer gespreksmomenten (Mensenrechtendialogen).
De “mensenrechtendialoog” is een manier van Amnesty International om lokaal met de inwoners aan de praat te gaan in een “huiskamersituatie” van zo’n 10 tot 15 mensen.
In de week van 13 tot met 19 maart zijn in Culemborg 60 collectanten op pad voor geweest voor Amnesty. Zij hebben deur-aan-deur en in enkele gevallen ook digitaal gecollecteerd. Gezamenlijk hebben zij in totaal ruim € 7.700,- opgehaald. Een prachtig bedrag waarvoor wij de vele gulle gevers zeer van harte bedanken! Het werk van Amnesty is helaas meer dan ooit nodig en giften zijn voor ons, als onafhankelijke organisatie, essentieel voor ons werk.
Resultaten Write for rights 2021
In totaal zijn dit jaar 308 brieven geschreven naar de autoriteiten waarin gevraagd werd voor vrijlating en gerechtigheid voor de mensenrechtenverdedigers. En er zijn voor de mensenrechtenverdedigers 247 kaarten geschreven. Daar zijn we erg blij mee, dank voor jullie inzet!
Voor deze mensen kwamen jullie in actie:
Bernardo Caal Xol (Guatemala)
Bernardo Caal Xol deed alles wat hij kon om het land en de natuurlijke hulpbronnen van zijn volk te beschermen tegen plundering en het verlies van biodiversiteit. In 2018 veroordeelde een rechter hem tot meer dan 7 jaar gevangenisstraf.
Zhang Zhan (China)
Toen Wuhan als eerste stad ter wereld in lockdown ging, was Zhang Zhan een van de weinige burgerjournalisten die verslag deed van de beginnende coronacrisis. Zhang Zhan werd opgepakt en veroordeeld tot 4 jaar cel.
Mohamed Baker (Egypte)
Mensenrechtenadvocaat Mohamed Baker is valselijk beschuldigd van terrorisme en zit in de gevangenis omdat hij opkwam voor de meest gemarginaliseerde mensen van Egypte.