Op 21 september 2023 organiseert Amnesty Culemborg een thema-avond in de Gelderlandfabriek over de situatie van de Oeigoeren in China en in Nederland.
Aanleiding van deze avond is de indrukwekkende documentaire 'Verdrukt en vergeten' van Ouiam El Ousdad over de ernstige mensenrechtenschendingen van het Oeigoerse volk door de Chinese overheid. Ouiam heeft deze confronterende documentaire gemaakt als eindexamenwerkstuk 6-VWO op O.R.S. Lek en Linge in Culemborg. Ze heeft met deze documentaire de Nescioprijs 2023 gewonnen van de Radboud Universiteit te Nijmegen. Ook heeft deze documentaire veel aandacht gekregen in de media, zoals de Gelderlander en de Culemborgse Courant. Met deze documentaire belicht ze de genocide op de Oeigoeren en stelt daarbij de vraag: Wat is onze rol in deze kwestie en op welke manier hebben wij de plicht om hier iets aan te doen?
26 april was een bijzondere dag. Onze voorzitter Cees van Bockel kreeg uit handen van burgemeester Gerdo van Grootheest een koninklijke onderscheiding. Deze blijk van waardering is zeer verdiend. Wij zijn erg blij met de inzet van Cees voor de mensenrechten en Amnesty Culemborg.
Ook dit jaar was er weer collecte voor Amnesty; in de tweede week van maart konden we weer met de collectebus langs de deuren. Ook kon er via een QR-code worden gedoneerd. Met 56 collectanten is € 5.474.23 opgehaald. Daarvan is een bedrag van € 1.398,50 via QR-codes gedoneerd.
Onze dank gaat natuurlijk uit naar onze collectanten, maar vooral ook naar al die gulle gevers die het belangrijke werk van Amnesty voor de mensenrechten wilden steunen met hun bijdragen.
Kijk voor de tussenstand van de opbrengst van de landelijke collecte op de website van Amnesty Nederland.
Collectant gemist? Er kan nog gedoneerd worden via de qr code op de foto.
Dinsdag 6 december was het weer zover: de jaarlijkse schrijfmarathon voor mensenrechten in Culemborg, in het Weeshuis.
Een zeer waardevolle traditie, volgens onze burgemeester, die deze actie weer graag opende met een inspirerend woord. Daarna voegde hij de daad bij het woord en de burgemeester, de wethouders en de gemeentesecretaris schreven allemaal een brief voor de vrijlating van een slachtoffer, Ook schreven ze een kaart ter bemoediging van de slachtoffers zelf en hun familie.
Dit jaar wordt ook nog geschreven Bij Ons (de vroegere Gandhi-soos) op 8 december (11 tot 20 uur), bij Bolderburen op 10 december (12 tot 18 uur). En natuurlijk ook weer door veel leerlingen van Lek en Linge en van het KWC.
Wij hopen weer op veel brieven en kaarten en dat er weer veel slachtoffers vrij komen.
Amnesty feliciteert Rika met haar onderscheiding
Op 26 april was Rika Visser één van de Culemborgse burgers die een koninklijke onderscheiding heeft gekregen. Rika was tot begin dit jaar coördinator van de Culemborgse werkgroep van Amnesty International. Tijdens een gezellige bijeenkomst in de Gelderlandfabriek ontving zij deze onderscheiding uit handen van burgemeester van Grootheest. Hij verwoordde een aantal markante activiteiten die zij voor mensen en de samenleving heeft gedaan. Ze was ruim 20 jaar coördinator en haar huis was als het ware het Culemborgse Amnesty kantoor. Naast deze functie was Rika op vele andere gebieden actief. Als verpleegkundige in Afrika en de Filipijnen en ze zette zich vele jaren in voor vluchtelingenwerk. En zo zijn er meer activiteiten die zij voor mensen heeft gedaan. Mensen-werk kenmerkt het leven van Rika en in Culemborg speciaal het mensen-rechten-werk. We zijn als werkgroep dan ook heel trots en blij dat zij deze onderscheiding heeft ontvangen.