In mei 2022 schreven we voor de volgende mensen:

Schrijfactie Colombia: milieuactivisten in gevaar
Columbia mei 2022De afgelopen weken ontvingen milieu- en mensenrechtenactivisten in de Colombiaanse regio Magdalena Medio een reeks doodsbedreigingen. Op 9 februari werd er door onbekenden ingebroken in het huis van milieuactivist Yuvelis Morales. Zij was een dag eerder met de dood bedreigd en moest Colombia verlaten.

Wat kun jij doen?
Schrijf een brief naar de Colombiaanse minister van Binnenlandse Zaken. Roep hem op ervoor te zorgen dat alle milieu- en mensenrechtenactivisten in het gebied worden beschermd.

Pamflet met ‘militaire doelwitten’
Op 7 februari werden in een pamflet doodsbedreigingen geuit tegen verschillende mensenrechtenactivisten uit de Magdalena Medio-regio. Het pamflet werd verspreid door een gewapende groepering die zichzelf Autodefensas Unidas de Colombia noemt. In het pamflet werden de activisten ertoe opgeroepen het gebied te verlaten, anders zouden zij de gevolgen ervan ondervinden. 

Er zijn 11 brieven geschreven naar de Colombiaanse minister van Binnenlandse Zaken waarin opgeroepen werd om ervoor te zorgen dat alle milieu- en mensenrechtenactivisten in het gebied worden beschermd.

 

 

In januari 2022 schreven we drie brieven. Hieronder de mensen voor wie we schreven en hoeveel brieven er geschreven zijn. 

Schrijfactie Iran: studenten opgepakt en gemarteld

Iran_januari_2022.jpg

De Iraanse veiligheidsdienst pakte studenten Ali Youseni (21) en Amir Hossein Moradi (22) in april 2020 op op verdenking van het hebben van banden met een oppositiegroep. Na hun arrestatie hielden agenten hen 60 dagen vast zonder contact met de buitenwereld. Ze werden geslagen en gedwongen te ‘bekennen’.

Valse beschuldigingen

Op 3 juli 2021 werden de studenten onder meer aangeklaagd voor ‘het verspreiden van corruptie op aarde’. Als ze hiervoor veroordeeld worden, kunnen ze de doodstraf krijgen. Ze werden ook valselijk beschuldigd van het in het bezit hebben van explosieven en werden ondervraagd over hun deelname aan vreedzame protesten in 2020.

Er zijn 19 brieven geschreven naar de Iraanse autoriteiten waarin opgeroepen werd om Ali Youseni en Amir Hossein Moradi onmiddelijk vrij te laten. 

In november zijn 53 brieven geschreven in Culemborg. Ook werden nog 32 handtekeningen gezet. 

Schrijfactie China: kritische Oeigoerse academicus al meer dan 7 jaar vast

Algerije

De Oeigoerse kritische academicus Ilham Tohti kreeg op 23 september 2014 levenslang wegens ‘separatisme’. Tohti kwam op voor de rechten van de Oeigoeren, die in de regio Xinjiang ernstig worden onderdrukt. Maar hij is geen voorstander van afscheiding van China. Hij wilde juist de dialoog met de Chinese autoriteiten aangaan.  

Heropvoedingskampen                                                               
Sinds maart 2017 nam de onderdrukking van de Oeigoeren in China ernstig toe. Er zitten vandaag de dag meer dan een miljoen Oeigoeren en andere islamitische minderheden opgesloten in zogenaamde ‘heropvoedingskampen’. Ze moeten daar trouw zweren aan de Communistische Partij en hun eigen cultuur verwerpen. Ze worden gehersenspoeld en zelfs gemarteld.

Er zijn 16 brieven geschreven naar president Xi Jinping van China waarin opgeroepen werd om Ilham Tohti onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

In oktober schreven we vier brieven. In totaal werden 59 brieven een flink aantal kaarten geschreven. Ook zijn er handtekening gezet in de Oud Katholieke kerk en bij Bolderburen. In totaal werden 44 handtekeningen gezet.

 

Schrijfactie Kazachstan: blogger vervolgd voor satirische nieuwsberichten.

Algerije

De 25-jarige blogger Temirlan Ensebek uit Kazachstan plaatste satirische nieuwsberichten op Instagram. Op 15 mei 2021 pakte de politie hem op. Hij wordt beschuldigd van het delen van valse informatie die de publieke orde kan schaden. Temirlan kan tot 3 jaar celstraf krijgen.

Satire is geen misdrijf.                                                     
Temirlan maakte begin april de nepnieuwspagina Qaznews24 op Instagram aan. Hij zette er duidelijk bij dat het om nepnieuws ging. Hij kaartte op humoristische wijze armoede, corruptie en discriminatie in zijn land aan. Nadat Temirlan online dreigementen ontving, besloot hij nog geen maand later de Instagram-pagina te sluiten.

Er zijn 17 brieven geschreven naar de autoriteiten van Kazachstan waarin  opgeroepen werd om Temirlan Ensebek niet te vervolgen. Hij maakte alleen maar gebruik van zijn recht op vrije meningsuiting. Ook werden er 24 handtekeningen gezet. 

Update schrijfactie Rusland: stop de vervolging van Mikhail Iosilevich 

Algerije

De Russische activist Mikhail Iosilevich kan zes jaar celstraf krijgen omdat hij zijn café beschikbaar zou hebben gesteld aan de ‘ongewenste organisatie’ Open Russia, voor een training van verkiezingswaarnemers. Volgens Iosilevich werd de training gehouden door een andere organisatie, de verkiezingswaakhond Golos. Hij stelt dat er geen bewijs is voor zijn betrokkenheid bij Open Russia.

Wat kun jij doen?                                                                                
Schrijf vóór 1 november 2021 naar de Russische autoriteiten. Roep hen op om te stoppen met de vervolging van Mikhail Iosilevich.

Doelwit vanwege activisme                                                               
De overheid opende in oktober 2020 een strafzaak tegen Iosilevich, die wordt aangepakt vanwege zijn inzet voor vrijheid van meningsuiting en demonstratie. Iosilevich is op 17 augustus 2021 vrijgelaten uit voorarrest. Maar de onterechte aanklachten tegen hem blijven staan. ‘Ongewenste organisaties’ vormen volgens de Russische overheid een bedreiging voor de staat. Sinds 2015 wordt de wet op de ‘ongewenste organisaties’  gebruikt om vooral buitenlandse organisaties die Russische maatschappelijke organisaties steunen te verbieden. De autoriteiten proberen zo onafhankelijke organisaties het werken onmogelijk te maken.

Er zijn17 brieven geschreven naar de Russische autoriteiten waarin opgeroepen werd  om te stoppen met de vervolging van Mikhail Iosilevich.