Schrijfactie Bolivia: bescherm Waldo en Franco Albarracin!

Schrijfactie Bolivia: bescherm Waldo en Franco Albarracin!
Mensenrechtenverdedigers Waldo (foto) en Franco Albarracin uit Bolivia ontvangen doodsbedreigingen. Waldo wordt beschuldigd van het beramen van een staatsgreep. De autoriteiten doen niets om hen te beschermen en degenen die hen bedreigen gaan vrijuit.

Doodsbedreigingen vanwege werk voor de mensenrechten
De broers Waldo en Franco Albarracin ontvangen doodsbedreigingen op hun mobiel en via social media. In een video wordt Waldo een landverrader genoemd en beschuldigd van het beramen van een staatsgreep. Waldo heeft een klacht ingediend bij de autoriteiten. Maar hij en zijn broer krijgen geen bescherming.

Waldo en Franco en hun familie zijn vanwege hun mensenrechtenwerk al langer het slachtoffer van aanvallen, bedreigingen en lastercampagnes. In 2019 werd Waldo door de politie aangevallen met gas en een hard voorwerp. Hij denkt dat het een ijzeren staaf was. Ook werd zijn huis in brand gestoken door een menigte van 400 mensen. De politie zei dat ze niet konden komen om hem te helpen.

Er zijn 19 brieven geschreven naar de autoriteiten in Bolivia waarin opgeroepen werd om Waldo en Franco Albarracin te beschermen. Ook werden er 10 handtekeningen gezet onder een petitie waarin aandacht voor deze mensenrechten schending werd gevraagd.

 

Schrijfactie Turkije: onderzoek martelpraktijken in Turkse gevangenis!

Schrijfactie Turkije: onderzoek martelpraktijken in Turkse gevangenis!
Mehmet Siddik Mese werd langdurig geslagen met diverse verwondingen en andere medische problemen tot gevolg. Toch mag hij niet naar een ziekenhuis en de gevangenisdokter ontkent dat hij gemarteld is.

Gevangenisdokter ontkent marteling
Mehmet Siddik Mese zit in een Turkse gevangenis op beschuldiging van fraude. Daar werd hij met houten knuppels langdurig geslagen: op zijn voetzolen, in zijn gezicht en op zijn lichaam. Hij raakte hierdoor ernstig gewond, had pijn en was duizelig.

Toch mocht hij niet naar een ziekenhuis buiten de gevangenis om behandeld te worden. De gevangenisdokter concludeerde in zijn rapport dat hij niet geslagen was. Hij werd wel naar het gevangenishospitaal gebracht, maar de enige behandeling daar bestond uit water en ijs.

In de afgelopen jaren is het aantal klachten over marteling in Turkse gevangenissen sterk gestegen.

Er zijn 19 brieven geschreven naar de autoriteiten in Turkije waarin opgeroepen werd om de marteling van Mehmet Siddik Mese te onderzoeken.

 

Schrijfactie Bahrein: laat oppositieleider onmiddellijk vrij!

Schrijfactie Bahrein: laat oppositieleider onmiddellijk vrij!

Oppositieleider Hassan Mshaima (72) zit in Bahrein een levenslange gevangenisstraf uit voor iets wat hij niet heeft gedaan. Zijn gezondheid gaat snel achteruit: hij is diabeet, heeft kanker gehad en is hartpatiënt.

Gezondheid vastgezette oppositieleider ernstig in gevaar

Hassan Mshaima zit sinds 2011 in de gevangenis. Hij werd onder meer veroordeeld wegens het ‘opzetten van terroristische groeperingen om het regime van de koning omver te werpen’. Maar het enige wat hij gedaan had was het organiseren van vreedzame demonstraties tegen de regering.

Het gaat erg slecht met Mshaimas gezondheid. Het ministerie van Volksgezondheid beweert dat hij toegang heeft tot alle medische zorg die hij nodig heeft. Maar zijn laatste PET-scan (voor kankerpatiënten) was meer dan een jaar geleden, en hij heeft al meer dan 4 jaar geen diabetesspecialist meer gezien.

Er zijn 19 brieven geschreven naar de autoriteiten in Bahrein waarin opgeroepen werd om Hassan Mshaima onmiddellijk vrij te laten.

 

 

Schrijfactie China: medische zorg voor Yu Wensheng

Schrijfactie China: medische zorg voor Yu Wensheng
Mensenrechtenadvocaat Yu Wensheng zat 18 maanden vast zonder contact met de buitenwereld. Hij werd gemarteld en zijn gezondheid gaat zienderogen achteruit.

 

Grote gezondheidsproblemen voor gevangen Chinese mensenrechtenadvocaat
Yu Wensheng kreeg in juni 2020 vier jaar gevangenisstraf voor ‘het aanzetten tot ondermijning van de staat’, een valse aanklacht. Hij zat toen al bijna anderhalf jaar gevangen zonder contact met de buitenwereld. In de gevangenis werd hij gemarteld en ging zijn gezondheidstoestand hard achteruit.

Hij heeft bloedarmoede, verloor enkele tanden en kan zijn eten niet meer kauwen. Ook trilt zijn rechterhand zo erg dat hij deze niet meer kan gebruiken. Volgens de gevangenisdokter is de schade aan zijn hand niet meer te herstellen.

 

Er zijn 19 brieven geschreven brief naar de autoriteiten in China waarin opgeroepen werd om Yu Wensheng de medisch zorg te geven die hij nodig heeft. 

 

Opening

De Write for Rights verliep heel anders dan gebruikelijk, geen gezamenlijke start in de bibliotheek met de opening van de burgemeester. Deze keer werd het een online bijeenkomst waar de burgemeester de schrijfactie opende, het werd de 5de schrijfmarathon.

Na een welkomstwoord was er een korte film over één van de slachtoffers, Gustavo Gatica psychologie student  uit Chili. Hij ging in 2019 de straat op samen met honderdduizenden andere Chilenen. De politie trad hard op en schoot met rubberkogels op de demonstranten. Een regen van kogels trof Gustavo in zijn gezicht. Hij raakte blind aan beide ogen. De politie ontkende dat ze er iets mee te maken hadden.

De burgemeester hield een motiverende speech waarin hij benadrukte dat wij in Nederland in alle vrijheid brieven kunnen schrijven en dat die brieven zin hebben. Want door de vele brieven van vorig jaar is er een doodvonnis ingetrokken, een strafvermindering bewerkstelligd, een ander kreeg medische zorg, weer een ander een schadevergoeding. Om nog maar niet te spreken over de morele steun die mensen ondervonden van de honderdduizenden kaarten die wereldwijd voor hen werden geschreven. Weten dat er aan je gedacht wordt, dat je er niet alleen voor staat.

Daarna was er gelegenheid om vragen te stellen aan de burgemeester. Daar maakten  een aantal deelnemers gebruik van.

We sloten af met een afsluiting gedicht “Vrijheid” van Marco Houtschild en daarna een film over resultaten van de Write for Rights van vorig jaar.

 

ResultatenWrite for Rights 2

Veel Culemborgers zijn in de pen geklommen om te schrijven tegen onrecht. Soms alleen maar ook samen met vrienden, buren of familie. Een meneer van ruim 80 jaar schreef met behulp van een vergrootglas 10 brieven. Ook de leerlingen van Lek&Linge en het KWC droegen weer hun steentje bij. Evenals een meisje van 10 jaar die ook dit jaar weer klasgenoten uitnodigde om bij haar thuis kaarten te schrijven. Ook het KWC en Lek&Linge namen weer actief deel aan de schrijfmarathon.

Er zijn 926 brieven en 720 kaarten geschreven, totaal 1.646 stuks. Een prachtig bewijs dat we in Corona tijd tot veel in staat zijn. Veel dank aan iedereen die geschreven heeft.

 

Foto 1 Write for rights

In oktober hebben we in totaal 66 brieven geschreven en er zijn nog eens 14 handtekeningen gezet, een mooi resultaat!

Onderstaand per actie de resultaten van de schrijfactie.

 

Peru: gerechtigheid voor vermoorde milieuactivist  

peruMensenrechtenverdediger en milieuactivist Roberto Carlos Pacheco uit Peru werd vermoord vanwege zijn strijd tegen de illegale mijnbouw in het Amazonegebied.

Vermoord vanwege strijd voor milieu                      

Roberto Carlos Pacheco verzette zich tegen de illegale mijnbouw in de Madre de Dios-regio in het Amazonegebied en de negatieve effecten daarvan op het milieu. Op 11 september 2020 werd hij door onbekenden doodgeschoten, nadat hij al verschillende keren was aangevallen en met de dood bedreigd.

Alle incidenten werden bij de overheid gerapporteerd, maar die deden daar weinig mee. Roberto Carlos’ familie zegt dat ook zij gevaar lopen, vooral Demetrio Pacheco, de vader van Roberto Carlos.

De Madre de Dios-regio wordt de laatste jaren geteisterd door maatschappelijke conflicten en milieuproblemen. Dit als gevolg van illegale mijnbouw door de georganiseerde misdaad, illegale houtkap en verontreiniging door giftige metalen.

Er zijn 16 brieven geschreven naar de autoriteiten in Peru waarin opgeroepen werd om de moord op Roberto Pacheco te onderzoeken.

 

 

Tsjaad: laat Baradine Berdei Targuio onmiddellijk vrij!

TsjaadMensenrechtenverdediger Baradine Berdei Targuio uit Tsjaad wordt aangeklaagd op basis van valse beschuldigingen. Hij is waarschijnlijk opgepakt vanwege zijn werk voor de mensenrechten.

Valse beschuldigingen 

Baradine Berdei Targuio is voorzitter van een Tsjadische mensenrechtenorganisatie. Op Facebook postte hij een bericht over de gezondheid van de president van Tsjaad, die volgens hem ernstig ziek zou zijn en zich in een ziekenhuis in Frankrijk zou bevinden. En in een open brief aan de president kaartte hij de mensenrechtensituatie in het noorden van het land aan.

Daarop werd hij gearresteerd en verdween voor 7 maanden in een cel zonder contact met de buitenwereld. Hij wordt aangeklaagd wegens het ‘schenden van de nationale veiligheid’, ‘illegaal wapenbezit’ en ‘geweldpleging’. Dat zijn valse beschuldigingen, die vermoedelijk alleen maar tegen hem geuit worden vanwege zijn werk voor de mensenrechten.

Er zijn 17 brieven geschreven naar de autoriteiten in Tsjaad waarin opgeroepen werd om Baradine Berdei Targuio onmiddelijk vrij te laten. In de Oud Katholieke kerk werd deze actie 6 keer ondertekend.

 

Filipijnen: de Filipijnen moeten de doodstraf niet opnieuw invoeren

FilipijnenBinnenkort beslist de Senaat van de Filipijnen over de herinvoering van de doodstraf voor een hele reeks misdrijven. Amnesty is tegen de doodstraf, altijd en overal.

Strijd tegen drugs 

Onder Duterte zijn er de afgelopen vier jaar grootschalige mensenrechtenschendingen gepleegd. Daarbij schoot de politie in de strijd tegen drugs duizenden mensen dood, zonder vorm van proces. Als de doodstraf opnieuw wordt ingevoerd geldt die niet alleen voor drugsgerelateerde misdaden, maar voor een veel breder scala aan misdrijven, van moord en verkrachting tot roofovervallen en het stelen van motorfietsen.

Er zijn 16 brieven geschreven naar senatoren in de Filipijnen waarin opgeroepen werd om tegen herinvoering van de doodstraf te stemmen. In de Oud Katholieke kerk werden 8 handtekeningen gezet voor deze actie.

 

 

Rusland: laat Jehova’s Getuige onmiddellijk vrij

RuslandDennis Christensen kreeg in Rusland 6 jaar gevangenisstraf. De reden? Hij is Jehova’s Getuige en de Russische overheid zegt dat zijn religieuze groepering ‘extremistisch’ is.

Achter de tralies vanwege je geloof 

Dennis Christensen is een Deense Jehova’s Getuige, maar woont al 20 jaar in Rusland. In 2017 werd zijn religieuze groepering in Rusland verboden. Jehova’s Getuigen worden ‘extremistisch’ genoemd en honderden van hen worden vervolgd. Dat is een schending van de vrijheid van godsdienst, een mensenrecht.

Dennis Christensen kreeg 6 jaar cel. Zijn recente verzoek om vervroegde vrijlating werd afgewezen. Hij heeft problemen met zijn gezondheid, maar krijgt in de gevangenis niet de juiste medicijnen. Bovendien werd hij 27 dagen lang in een strafcel gezet voor iets wat hij niet had gedaan.

 Er zijn 17 brieven geschreven naar de autoriteiten in Rusland.

 

 

 

Deze  maand hebben we weer thuis gescheven, en gelukkig zijn velen van u in de pen geklommen.
Hieronder de acties, brieven en resultaten van september 2020. In totaal zijn er deze maand 45 brieven geschreven en 58 handtekeningen gezet.
 

Schrijfactie Filipijnen: onderzoek valse beschuldigingen tegen Tacloban 5.

FilipijnenVijf Filipijnse activisten worden ten onrechte beschuldigd van het bezit van vuurwapens en explosieven. De Tacloban 5 zeggen dat de politie die zelf in hun kantoren heeft gelegd.

Valse beschuldigingen tegen de Filipijnse activisten Tacloban  De Filipijnse politie valt vaak binnen bij activisten en zegt dan dat er illegale wapens en explosieven zijn gevonden. Maar die hebben ze er dan zélf neergelegd. Dit overkwam ook Frenchie Mae Cumpio, Mariel Domequil, Marissa Cabaljao, Mira Legion en Alexander Philip Abinguna uit de stad Tacloban. Ze zetten zich in voor onafhankelijke journalistiek, mensenrechten en het milieu.

De politie viel begin februari binnen in hun kantoren en ze moesten onder bedreiging van vuurwapens de ruimtes verlaten. Daarna doorzocht de politie de kantoren en ‘vond’ wapens en explosieven. De Tacloban 5 hebben de rechter gevraagd om het huiszoekingsbevel – en daarmee het ‘bewijs’ – ongeldig te verklaren. Maar de rechter ging niet in op hun verzoek.

 

Er zijn 16 brieven geschreven naar de autoriteiten in de Filipijnen waarin opgeroepen werd om de beschuldigingen tegen de Tacloban 5 te onderzoeken. In de Oud Katholieke kerk en in buurtcentrum De Ontmoeting zijn 27 handtekeningen gezet voor deze actie.

 

 

 

 

Schrijfactie Cambodja: laat activist Wanchalearm Satsaksit vrij!

Thaise activist Wanchalearm Satsaksit werd door onbekenden ontvoerd uit zijn appartement in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Hij protesteerde online tegen de Thaise regering. Die klaagde hem daarvoor aan, terwijl Wanchalearm alleen maar gebruik maakte van het recht op vrije meningsuiting

Thaise activisten in het buitenland verdwenen en vermoord.
Sinds de militairen in 2014 de macht in Thailand overnamen, weken veel pro-democratie-activisten uit naar buurlanden als Cambodja. Wanchalearm Satsaksit dacht dat hij veilig was in Phnom Penh, en postte kritische berichten in een Facebookgroep die zich verzet tegen de Thaise regering. Maar tijdens een telefoontje met zijn familie zei hij plotseling dat hij niet meer kon ademhalen. Op beelden van een beveiligingscamera is te zien hoe een zwarte Toyota Highlander SUV bij zijn woning wegrijdt.

In de afgelopen jaren zijn minstens acht Thaise activisten en oppositieleden in buurlanden verdwenen of vermoord. De Thaise overheid had herhaaldelijk om hun uitlevering gevraagd. 

Er zijn 14 brieven geschreven naar de autoriteiten in Cambodja waarin opgeroepen werd om Wanchalearm Satsaksit onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Ook zijn er in de Oud Katholieke kerk en in het buurtcentrum 31 handtekeningen gezet onder deze actie.

 

Schrijfactie Guatemala: landrechtenactivist achter tralies                                  

Bernardo Caal Xol verzet zich sinds 2015 tegen de bouw van waterkrachtcentrales op het grondgebied van inheemse Maya-gemeenschappen in het noorden van Guatemala. En dus tegen de plannen van het ministerie van Energie en Mijnbouw. De autoriteiten startten daarom een lastercampagne tegen hem. Zij beschuldigden hem onterecht van diefstal met geweld. Eind 2018 veroordeelde een rechter Bernardo Caal Xol tot ruim zeven jaar cel, op grond van valse aanklachten.

Inheemse gemeenschappen stemden tegen.                   
Bernardo Caal Xol stapte in 2015 namens 56 Maya Q’eqchi’-gemeenschappen naar de rechter, omdat de bouw van de waterkrachtcentrales was gestart zonder hen te informeren en te raadplegen. Het hooggerechtshof van Guatemala oordeelde in 2017 dat op grond van internationale afspraken de inheemse gemeenschappen geconsulteerd moesten worden over de bouwplannen. Meer dan 26.000 mensen stemden vervolgens tegen de bouw. Maar de autoriteiten erkenden de uitkomst van de stemming niet. De bouw ging door.

Landrechten- en milieuactivisten in Guatemala krijgen voortdurend te maken met geweld en lastercampagnes. Veel van hen worden onterecht aangeklaagd of vervolgd zodat ze hun werk niet meer kunnen of durven doen.

Er zijn 15 brieven geschreven naar de Guatemalteekse ambassadeur in Nederland. Roep hem op bij de autoriteiten in Guatemala aan te dringen op vrijlating van Bernard Caal Xol.

 

 

Zaterdag 12 september was het monumentendag en de viering van het feit dat de molen Johanna 1 miljoen keer heeft gedraaid. 

De boekenmarkt was op het terrein van buurtcentrum de Bolderburen, waar ook molen Johanna staat. Het was een gezellige drukte, vanaf 12.00 uur kwam er publiek voor de molen, maar om daar te komen  moest men eerst langs de boekenkramen.

Dat nodigde meteen uit tot lezen en gelukkig ook tot kopen.

De totale opbrengt is €128,60

Met dank aan Bonnie Wielinga die de boeken verzamelde en selecteerde en de bibliotheek Culemborg die de boeken doneerde. 

DSC04221wb