Collecte 2021 vs 2

 Digitale collecte
Dit jaar gingen we niet, zoals de acht jaar hiervoor, langs de deuren, maar collecteerden we volledig digitaal. U trof achter ramen en op publieke plaatsen in de stad posters aan en er waren online collectebussen op social media. Dit alles heeft in Culemborg het mooie resultaat van € 2.113,- opgeleverd!

Landelijk is er ruim € 587.000,- opgehaald.

 

Wat gQRebeurt er met het geld van de collecte?

Al het geld dat tijdens de collecteweek wordt ingezameld komt ten goede aan Amnesty Nederland. Amnesty besteedt dit niet aan één bepaald project of aan één bepaalde gevangene. Omdat er voor veel verschillende projecten geld nodig is, wordt de collecteopbrengst over deze projecten verdeeld.

Wanneer een Amnesty-groep een collecte-coördinator als lid heeft en dat is in Culemborg het geval, dan ontvangt de groep 25 procent van het bedrag dat door alle collectanten uit de groep wordt opgehaald. Extra budget voor activiteiten dus!
Op de website treft u bij Verslagen een overzicht aan van alle activiteiten die de werkgroep de afgelopen jaren heeft ondernomen, incl het scholenwerk. 

Dus.... heel veel dank voor uw bijdrage!

 

Schrijfactie China: 20 jaar cel voor Oeigoerse arts

De Oeigoerse arts Gulshan Abbas kreeg 20 jaar gevangenisstraf in een geheim proces. Zeer waarschijnlijk omdat haar familie in de Verenigde Staten actievoert voor het lot van de Oeigoeren. Bijna 1 miljoen Oeigoeren zitten onder zeer slechte omstandigheden opgesloten in ‘heropvoedingskampen’ in de Chinese provincie Xinjiang.

Lange celstraf voor verdwenen Oeigoerse arts

Abbas verdween in september 2018 plotseling. Dat gebeurde kort nadat haar zus in de VS een toespraak had gehouden over de tot een miljoen Oeigoeren die in China opgesloten zitten in ‘heropvoedingskampen’. Daar worden ze gehersenspoeld en gemarteld.

Pas in december 2020 hoorde Gulshans familie dat ze in maart 2019 tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld was, wegens ‘deelname aan georganiseerd terrorisme, hulp bij terroristische activiteiten en ernstige verstoring van de maatschappelijke orde.’ Maar haar straf heeft zeer waarschijnlijk te maken met het activisme van haar zus, want China duldt geen enkele vorm van kritiek op de behandeling die de Oeigoeren ten deel valt. Gulshans gezondheid is slecht en ze heeft dringend medische zorg nodig.

Er zijn 23 brieven geschreven naar de gevangenisautoriteiten in China waarin opgeroepen werd om Gulshan Abbas onmiddellijk vrij te laten.

 

 

 

Schrijfactie Guatemala: aanslag op mensenrechtenverdediger

Julio David González Arango komt op voor de rechten van de inheemse Xinca-bevolking in Guatemala. Hun manier van leven wordt bedreigd door een mijnbouwbedrijf. González werd door een onbekende man neergeschoten en raakte ernstig gewond.

Vaker bedreigd en aangevallen
Op 16 januari liep een onbekende man het terrein van González op en schoot hem neer. Hij overleefde de aanslag ternauwernood. González is een mensenrechtenverdediger die opkomt voor de rechten van de inheemse Xinca in het zuidoosten van Guatemala. Hun manier van leven wordt bedreigd door een mijnbouwbedrijf, dat op hun land actief is. Milieu- en landrechtenactivisten die daartegen protesteren, zijn regelmatig het slachtoffer van lastercampagnes, bedreigingen en geweld.

Volgens een prominente organisatie die bescherming biedt aan mensenrechtenverdedigers in Guatemala vonden in 2020 meer dan duizend aanvallen op mensenrechtenverdedigers plaats. Maar liefst vijftien mensenrechtenverdedigers werden vermoord.

Er zijn 23 brieven geschreven naar de autoriteiten in Guatemala waarin opgeroepen werd  om de aanslag op Julio David González Arango te onderzoeken en de schuldige(n) te berechten.

 

Schrijfactie Iran: executie dreigt voor Iraans-Zweedse arts

De Iraans-Zweedse spoedarts Ahmadreza Djalali hoorde op 24 november 2020 dat hij binnen een week geëxecuteerd zou worden. Hij belde zijn vrouw om afscheid te nemen. Eind december lieten de Iraanse autoriteiten weten dat Djalali’s executie met een maand was opgeschort. Zeer waarschijnlijk gebeurde dit vanwege de internationale aandacht voor zijn zaak.

De doodstraf voor spionage na oneerlijk proces
Djalali woonde in Zweden en is gespecialiseerd in rampengeneeskunde. Hij werd in 2016 tijdens een werkbezoek in Iran gearresteerd en beschuldigd van spionage. Eind oktober 2017 werd hij ter dood veroordeeld na een oneerlijk proces. Hij werd gemarteld om een bekentenis af te dwingen. Hij zit sinds 24 november 2020 in een isoleercel, in afwachting van zijn executie. Hij mag geen contact hebben met zijn familie en advocaat.

Er zijn 23 brieven geschreven naar de Iraanse ambassade in Zweden waarin opgeroepen werd aan de autoriteiten om de doodstraf van Ahmadreza Djalali niet uit te voeren en hem onmiddellijk vrij te laten.

 

  

Schrijfactie Rusland: gestraft vanwege mensenrechtenwerk
Anastasia Shevchenko werkt bij de organisatie Open Russia, die opkomt voor de mensenrechten in Rusland. Shevchenko hangt een gevangenisstraf van zes jaar boven het hoofd vanwege haar werk.

Mogelijk lange celstraf voor mensenrechtenactivist
Volgens de Russische autoriteiten is Shevchenko’s organisatie Open Russia een bedreiging voor de nationale veiligheid en dus ongewenst. Anastasia is aangeklaagd voor ‘herhaalde deelname aan activiteiten van een ongewenste organisatie’. Ze is de eerste persoon die onder deze wet wordt vervolgd. In januari 2019 werd ze onder huisarrest geplaatst. Haar rechtszaak loopt nog. Shevchenko kreeg eerder, in 2018, al meerdere boetes voor haar werk voor Open Russia. Nu kan ze voor 6 jaar achter de tralies verdwijnen.

Er zijn 23 brieven geschreven naar de Russische gevangenisautoriteiten waarin opgeroepen werd om Anastasia Shevchenko onmiddellijk vrij te laten.

 

 

Schrijfactie Egypte: laat student Ahmed Samir Santawy onmiddellijk vrij

De Egyptische student antropologie Ahmed Samir Santawy doet onderzoek naar islam en abortus. Hij werd gearresteerd en geslagen. Hij wordt onterecht beschuldigd van ‘lidmaatschap van een terroristische groepering’ en ‘het verspreiden van nepnieuws.

Geslagen en valselijk beschuldigd
Ahmed Samir Santawy (29) studeert antropologie in Wenen en doet onderzoek naar reproductieve rechten van vrouwen in Egypte. De veiligheidsdienst pakte hem op 1 februari 2021 in Caïro op. Vijf dagen lang wist niemand waar hij was. Ahmed zegt dat hij werd geblinddoekt en geslagen tijdens het verhoor.

De autoriteiten beweren dat Ahmed op Facebook kritiek uitte op de regering. Maar Ahmed zegt dat hij niks met het Facebookbericht te maken heeft. De beschuldigingen zijn complete onzin. De enige reden waarom Ahmed vastzit, is dat hij onderzoek doet naar issues rond religie en gender.

Er zijn 21 brieven geschreven naar de autoriteiten in Egypte waarin opgeroepen werd om Ahmed Samir Santawy onmiddellijk vrij te laten.

 

 

Schrijfactie Iran: Laat Koerdische Zeynab Jalalian vrij

De Koerdisch-Iraanse Zeynab Jalalian krijgt in de gevangenis niet de medische zorg die ze nodig heeft. Tenzij ze een ‘bekentenis’ aflegt.

Medische zorg in ruil voor een ‘bekentenis’
Zeynab Jalalian werd opgepakt vanwege haar activiteiten voor een Koerdische oppositiegroep, die ook een gewapende tak heeft. De autoriteiten beschuldigen haar van ‘vijandschap tegen God’ en ‘gewapende strijd tegen de staat’, hoewel daar geen enkel bewijs voor is. Zeynab zit hiervoor sinds 2009 een levenslange gevangenisstraf uit.

In het begin van haar gevangenschap werd ze gemarteld en sinds april 2020 werd ze van de ene naar de andere gevangenis versleept, ver weg van haar familie in de provincie West-Azerbeidzjan. Zeynab heeft ernstige problemen met haar gezondheid als gevolg van covid-19. Maar de autoriteiten weigeren haar de medische zorg die ze nodig heeft, tenzij ze een gefilmde ‘bekentenis’ aflegt.

Er zijn 21 brieven geschreven naar de autoriteiten in Iran waarin opgeroepen werd op om Zeynab Jalalian onmiddellijk vrij te laten.

 

 

Schrijfactie Mexico: ontslagen schoonmaker moet compensatie krijgen

Jorge Pérez Ortega (70) klaagde over het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen tegen covid-19 in het Mexicaanse ziekenhuis waar hij als schoonmaker werkte. Prompt werd hij ontslagen. Nu heeft hij moeite om rond te komen.

Kritiek op covid-beleid ziekenhuis kost schoonmaker baan
Jorge Pérez Ortega (70) verdiende een mager loontje in een Mexicaans ziekenhuis. Hij en zijn collega’s kregen van het schoonmaakbedrijf geen persoonlijke beschermingsmiddelen tegen covid-19 uitgereikt. Jorge beklaagde zich hierover in een interview met een televisieploeg die een reportage maakte over het ziekenhuis. Zes dagen later werd hij ontslagen door het bedrijf, dat ingehuurd was door overheidsorganisatie ISSSTE. Sindsdien hebben Jorge en zijn vrouw moeite om rond te komen.
De Mexicaanse overheid is als opdrachtgever van het schoonmaakbedrijf verantwoordelijk voor het onterechte ontslag van Jorge en moet hem daarvoor compenseren. De overheid moet ook zorgen voor persoonlijke beschermingsmiddelen voor alle werknemers in ziekenhuizen, inclusief schoonmakers.

Er zijn 21 brieven geschreven naar de autoriteiten in Mexico waarin opgeroepen werd om Jorge Pérez Ortega compensatie te geven voor zijn onterechte ontslag.

 

Schrijfactie Pakistan: waar is mensenrechtenverdediger Idris Khattak?

Mensenrechtenverdediger Idris Khattak uit Pakistan wordt sinds november 2019 op een onbekende plek vastgehouden door de autoriteiten, op basis van een vage aanklacht wegens spionage. Hij kan zelfs de doodstraf krijgen. Hij krijgt zeer waarschijnlijk geen eerlijke rechtszaak.

Vast op een onbekende plek
Idris Khattak deed onderzoek naar gedwongen verdwijningen en werkte voor Amnesty International in Pakistan. In november 2019 verdween hij zélf. Pas zeven maanden later gaven de autoriteiten toe dat ze hem vasthielden. Maar zijn familie weet nog steeds niet waar dat is.

Geen eerlijke rechtszaak
Khattak zou volgens de autoriteiten iets met spionage van doen hebben. Ze baseren dat op een ontmoeting die hij in 2009 had met een buitenlandse diplomaat. Op 28 januari 2021 wees een rechter Khattak’s verzoek om zijn zaak voor een burgerrechter te laten komen af. Nu een militaire rechtbank zich over zijn zaak buigt lijkt het onwaarschijnlijk dat hij een eerlijk proces krijgt.

Er zijn 21 brieven geschreven naar de autoriteiten in Pakistan waarin opgeroepen werd om onmiddellijk bekend te maken waar Idris Khattak gevangenzit. En Idris’ rechtszaak moet niet door een militaire rechtbank worden behandeld, maar door een burgerlijke rechtbank.

 

Schrijfactie Bolivia: bescherm Waldo en Franco Albarracin!

Schrijfactie Bolivia: bescherm Waldo en Franco Albarracin!
Mensenrechtenverdedigers Waldo (foto) en Franco Albarracin uit Bolivia ontvangen doodsbedreigingen. Waldo wordt beschuldigd van het beramen van een staatsgreep. De autoriteiten doen niets om hen te beschermen en degenen die hen bedreigen gaan vrijuit.

Doodsbedreigingen vanwege werk voor de mensenrechten
De broers Waldo en Franco Albarracin ontvangen doodsbedreigingen op hun mobiel en via social media. In een video wordt Waldo een landverrader genoemd en beschuldigd van het beramen van een staatsgreep. Waldo heeft een klacht ingediend bij de autoriteiten. Maar hij en zijn broer krijgen geen bescherming.

Waldo en Franco en hun familie zijn vanwege hun mensenrechtenwerk al langer het slachtoffer van aanvallen, bedreigingen en lastercampagnes. In 2019 werd Waldo door de politie aangevallen met gas en een hard voorwerp. Hij denkt dat het een ijzeren staaf was. Ook werd zijn huis in brand gestoken door een menigte van 400 mensen. De politie zei dat ze niet konden komen om hem te helpen.

Er zijn 19 brieven geschreven naar de autoriteiten in Bolivia waarin opgeroepen werd om Waldo en Franco Albarracin te beschermen. Ook werden er 10 handtekeningen gezet onder een petitie waarin aandacht voor deze mensenrechten schending werd gevraagd.

 

Schrijfactie Turkije: onderzoek martelpraktijken in Turkse gevangenis!

Schrijfactie Turkije: onderzoek martelpraktijken in Turkse gevangenis!
Mehmet Siddik Mese werd langdurig geslagen met diverse verwondingen en andere medische problemen tot gevolg. Toch mag hij niet naar een ziekenhuis en de gevangenisdokter ontkent dat hij gemarteld is.

Gevangenisdokter ontkent marteling
Mehmet Siddik Mese zit in een Turkse gevangenis op beschuldiging van fraude. Daar werd hij met houten knuppels langdurig geslagen: op zijn voetzolen, in zijn gezicht en op zijn lichaam. Hij raakte hierdoor ernstig gewond, had pijn en was duizelig.

Toch mocht hij niet naar een ziekenhuis buiten de gevangenis om behandeld te worden. De gevangenisdokter concludeerde in zijn rapport dat hij niet geslagen was. Hij werd wel naar het gevangenishospitaal gebracht, maar de enige behandeling daar bestond uit water en ijs.

In de afgelopen jaren is het aantal klachten over marteling in Turkse gevangenissen sterk gestegen.

Er zijn 19 brieven geschreven naar de autoriteiten in Turkije waarin opgeroepen werd om de marteling van Mehmet Siddik Mese te onderzoeken.

 

Schrijfactie Bahrein: laat oppositieleider onmiddellijk vrij!

Schrijfactie Bahrein: laat oppositieleider onmiddellijk vrij!

Oppositieleider Hassan Mshaima (72) zit in Bahrein een levenslange gevangenisstraf uit voor iets wat hij niet heeft gedaan. Zijn gezondheid gaat snel achteruit: hij is diabeet, heeft kanker gehad en is hartpatiënt.

Gezondheid vastgezette oppositieleider ernstig in gevaar

Hassan Mshaima zit sinds 2011 in de gevangenis. Hij werd onder meer veroordeeld wegens het ‘opzetten van terroristische groeperingen om het regime van de koning omver te werpen’. Maar het enige wat hij gedaan had was het organiseren van vreedzame demonstraties tegen de regering.

Het gaat erg slecht met Mshaimas gezondheid. Het ministerie van Volksgezondheid beweert dat hij toegang heeft tot alle medische zorg die hij nodig heeft. Maar zijn laatste PET-scan (voor kankerpatiënten) was meer dan een jaar geleden, en hij heeft al meer dan 4 jaar geen diabetesspecialist meer gezien.

Er zijn 19 brieven geschreven naar de autoriteiten in Bahrein waarin opgeroepen werd om Hassan Mshaima onmiddellijk vrij te laten.

 

 

Schrijfactie China: medische zorg voor Yu Wensheng

Schrijfactie China: medische zorg voor Yu Wensheng
Mensenrechtenadvocaat Yu Wensheng zat 18 maanden vast zonder contact met de buitenwereld. Hij werd gemarteld en zijn gezondheid gaat zienderogen achteruit.

 

Grote gezondheidsproblemen voor gevangen Chinese mensenrechtenadvocaat
Yu Wensheng kreeg in juni 2020 vier jaar gevangenisstraf voor ‘het aanzetten tot ondermijning van de staat’, een valse aanklacht. Hij zat toen al bijna anderhalf jaar gevangen zonder contact met de buitenwereld. In de gevangenis werd hij gemarteld en ging zijn gezondheidstoestand hard achteruit.

Hij heeft bloedarmoede, verloor enkele tanden en kan zijn eten niet meer kauwen. Ook trilt zijn rechterhand zo erg dat hij deze niet meer kan gebruiken. Volgens de gevangenisdokter is de schade aan zijn hand niet meer te herstellen.

 

Er zijn 19 brieven geschreven brief naar de autoriteiten in China waarin opgeroepen werd om Yu Wensheng de medisch zorg te geven die hij nodig heeft. 

 

Opening

De Write for Rights verliep heel anders dan gebruikelijk, geen gezamenlijke start in de bibliotheek met de opening van de burgemeester. Deze keer werd het een online bijeenkomst waar de burgemeester de schrijfactie opende, het werd de 5de schrijfmarathon.

Na een welkomstwoord was er een korte film over één van de slachtoffers, Gustavo Gatica psychologie student  uit Chili. Hij ging in 2019 de straat op samen met honderdduizenden andere Chilenen. De politie trad hard op en schoot met rubberkogels op de demonstranten. Een regen van kogels trof Gustavo in zijn gezicht. Hij raakte blind aan beide ogen. De politie ontkende dat ze er iets mee te maken hadden.

De burgemeester hield een motiverende speech waarin hij benadrukte dat wij in Nederland in alle vrijheid brieven kunnen schrijven en dat die brieven zin hebben. Want door de vele brieven van vorig jaar is er een doodvonnis ingetrokken, een strafvermindering bewerkstelligd, een ander kreeg medische zorg, weer een ander een schadevergoeding. Om nog maar niet te spreken over de morele steun die mensen ondervonden van de honderdduizenden kaarten die wereldwijd voor hen werden geschreven. Weten dat er aan je gedacht wordt, dat je er niet alleen voor staat.

Daarna was er gelegenheid om vragen te stellen aan de burgemeester. Daar maakten  een aantal deelnemers gebruik van.

We sloten af met een afsluiting gedicht “Vrijheid” van Marco Houtschild en daarna een film over resultaten van de Write for Rights van vorig jaar.

 

ResultatenWrite for Rights 2

Veel Culemborgers zijn in de pen geklommen om te schrijven tegen onrecht. Soms alleen maar ook samen met vrienden, buren of familie. Een meneer van ruim 80 jaar schreef met behulp van een vergrootglas 10 brieven. Ook de leerlingen van Lek&Linge en het KWC droegen weer hun steentje bij. Evenals een meisje van 10 jaar die ook dit jaar weer klasgenoten uitnodigde om bij haar thuis kaarten te schrijven. Ook het KWC en Lek&Linge namen weer actief deel aan de schrijfmarathon.

Er zijn 926 brieven en 720 kaarten geschreven, totaal 1.646 stuks. Een prachtig bewijs dat we in Corona tijd tot veel in staat zijn. Veel dank aan iedereen die geschreven heeft.

 

Foto 1 Write for rights