Amnesty groep Culemborg

Steeds meer paramilitairen maken hun opwachting in het gebied van de vredesgemeenschap van San José de Apartadó in het noordwesten van Colombia. Hierdoor lopen de leden van de gemeenschap ernstig gevaar.

De bewoners van San José de Apartadó richtten in 1997 een vredesgemeenschap op in de hoop het gewapend conflict tussen guerrillabewegingen enerzijds en het regeringsleger en paramilitairen anderzijds buiten de deur te houden. Sindsdien zijn al meer dan 200 leden vermoord en worden de bewoners continu bedreigd.

De afgelopen maanden sloegen tientallen paramilitairen hun kamp op in het gebied van de vredesgemeenschap. Sindsdien meldden de bewoners dat ze worden bedreigd door de paramilitairen, die lieten weten permanent in het gebied te blijven. De paramilitairen hebben huizen bezet, bewoners in elkaar geslagen en een deel van de oogst vernietigd. Ook dreigden ze bewoners te vermoorden om te laten zien wie de baas is in het gebied.   

De veiligheidstroepen die in het gebied aanwezig zijn hebben laten weten dat ze geen actie gaan ondernemen tegen de paramilitairen.


Er werden
11 brieven geschreven naar President Juan Manuel Santos waarin opgeroepen werd de bedreigde leden van de vredesgemeenschap te beschermen.

 

Op 9 oktober werden vijf leden van een Ethiopische oppositiepartij opgepakt omdat zij publiekelijk kritiek hadden geuit op de overheid.

Op 9 oktober kondigde de Ethiopische regering in Addis Ababa de noodtoestand af. Dit gebeurde na weken van aanvallen op overheidsinstellingen en buitenlandse bedrijven. Ook pakten de autoriteiten vijf oppositieleden op die zich in het openbaar uitspraken tegen de regering. Drie van hen zijn aangeklaagd omdat ze zouden hebben opgeroepen tot geweld. Amnesty maakt zich zorgen om hun veiligheid. Al eind vorig jaar braken er protesten uit in de regio waar de Oromo, de grootste bevolkingsgroep van Ethiopië, wonen. De aanleiding was een regeringsplan om de hoofdstad uit te breiden op land van Oromo-boeren. Later sloten ook delen van de Amhara-bevolking zich aan bij de protesten en de roep om meer vrijheden. De politie trad hard op, arresteerde demonstranten en hield hen vast in illegale detentiecentra. Er vielen honderden doden tijdens de aanhoudende protesten.


Er werden11 brieven geschreven aan Minister Getachew Ambaye waarin voor de onmiddellijke vrijlating van
Aweke Tezera, Blen Mesfin, Abebe Akalu, Eyasped Tesfaye (foto) en Tena Yitayew werd gepleit.

 

De Iraanse Mohammad Ali Taheri zit al ruim vijf jaar vast vanwege zijn spirituele opvattingen. Hij ging meerdere keren in hongerstaking. Sinds 16 oktober mag hij geen contact meer hebben met zijn familie en advocaat en is zijn verblijfplaats onbekend.

Taheri is oprichter van de alternatieve spirituele beweging Erfan-e Halghehen. Hij heeft een groot aantal volgelingen in binnen- en buitenland. Zijn boeken zijn ook in de Nederlandse boekhandels te koop.

Hij werd vanwege zijn opvattingen vorig jaar zomer ter dood veroordeeld. Het Hooggerechtshof vernietigde het doodvonnis en handhaafde zijn gevangenisstraf van vijf jaar. Hoewel Taheri in februari van dit jaar vrij zou komen, zit hij nog steeds vast. Hij ging in september uit protest in hongerstaking. Volgens zijn familie is Taheri vijf dagen na de start van zijn hongerstaking geslagen en onder druk gezet om een bekentenis af te leggen. Zijn gezondheid is inmiddels erg fragiel.

De autoriteiten weigeren om bekend te maken waar Taheri nu is en hoe het met hem gaat. Mogelijk is hij opgenomen in het ziekenhuis omdat hij het bewustzijn verloor.


Er werden 9 brieven geschreven via de Iranese ambassade in Nederland aan Ayatolla Sayed ’Ali Khmanei waarin o.a. gevraagd werd
zaak van Taheri bij de Iraanse autoriteiten onder de aandacht te brengen, en bekend te maken waar Taheri is en hem onmiddellijk vrij te laten.

Shahrul Izani werd in 2003 opgepakt met 600 gram cannabis in zijn bezit. Dit moet hij nu met de dood bekopen. Shahrul Izani was 19 jaar oud toen de politie hem oppakte met wiet op zak. Hij was daarvoor nog nooit met justitie in aanraking geweest. In 2009 kreeg hij automatisch de doodstraf opgelegd omdat hij volgens de rechter schuldig was aan drugshandel. Izani ging in hoger beroep, maar dit werd afgewezen. Hij heeft nu geen mogelijkheden meer om zijn doodstraf aan te vechten en kan elk moment worden geëxecuteerd. Doodstraf als straf voor drugsmisdrijven
Volgens internationaal recht mag de doodstraf alleen worden opgelegd voor de meest ernstige misdrijven. Drugsmisdrijven vallen hier niet onder. Ook moet een rechter kunnen kijken naar de persoonlijke situatie van de dader en de omstandigheden waaronder hij het misdrijf pleegde. De doodstraf mag dus ook niet automatisch opgelegd worden bij bepaalde misdrijven.


Er werden 8 brieven geschreven aan de ambassade van Maleisië waarin gevraagd werd  de zaak van Shahrul Izani Bin Suparaman bij de Maleisische autoriteiten onder de aandacht te brengen en de doodstraf van Shahrul Izani om te zetten.

 

De Saudische leraar en activist Salim al-Maliki zit zonder contact met de buitenwereld gevangen. Hij werd waarschijnlijk opgepakt omdat hij zich inzet voor de rechten van stammen in het zuidwesten van Saudi-Arabië.

In augustus van dit jaar verdreven de Saudische autoriteiten stammen in de regio Jazan uit hun huizen. Salim al-Maliki legde dit op video vast en deelde de beelden op social media. Ook plaatste hij kritische berichten waarin hij opkomt voor de rechten van de tribale groepen. De autoriteiten dreigden hem te arresteren als hij niet zou stoppen. Ook moest hij zijn Twitteraccount verwijderen. Op 2 september werd al-Maliki opgepakt. Hij is nog niet aangeklaagd en heeft geen toegang tot een advocaat of zijn familie. Amnesty maakt zich zorgen over zijn gezondheid en veiligheid.


Er werden 9 brieven geschreven aan:
King and Prime Minister His Majesty Salman bin Abdul Aziz Al Saud waarin o.a. gevraagd werd Salim al-Maliki vrij te laten of aan te klagen voor een erkend misdrijf.