De Chinese autoriteiten hebben drie burgerjournalisten opgepakt omdat ze verslag deden van protesten in aanloop naar de bijeenkomst van economische wereldleiders begin september. Van een van hen ontbreekt nog ieder spoor. Qin Chao en Yuan Ying worden vastgehouden zonder toegang tot een advocaat of hun familie. Van Lin Xiurong is niet bekend waar zij wordt vastgehouden en wat de aanklacht tegen haar is. Amnesty vreest dat de drie vrouwen het risico lopen in gevangenschap gemarteld te worden.


Gastheer neemt vergaande ‘beveiligingsmaatregelen’
De Chinese autoriteiten wilden de straten leeg hebben tijdens de G20-top in Hangzhou. De inwoners kregen daarom een week vakantie en korting op toeristische attracties buiten de stad. De straten rondom de bijeenkomst werden afgesloten. In aanloop naar de top vonden in enkele Chinese steden demonstraties plaats. De drie burgerjournalisten werden opgepakt omdat ze verslag deden van deze protesten. Ze werkten voor een website waarvan de medewerkers vaak worden lastiggevallen door de autoriteiten omdat ze verslag doen van mensenrechtenschendingen en demonstraties.

Er werden 9 brieven geschreven aan de Director van Hangzhou City Public security Bureau waarin o.a. gepleit werd voor hun vrijlating en van Qin Chao en Yuan Ying en duidelijkheid te geven over de verblijfplaats van Lin Xiurong.

 

De bankrekeningen van vijf Egyptische mensenrechtenverdedigers zijn sinds 17 september bevroren. Zij zouden volgens de rechtbank in Caïro geld uit het buitenland hebben ontvangen zonder toestemming van de overheid. De kans is groot dat ze worden vervolgd voor het ‘beschadigen van de nationale veiligheid. Dan riskeren ze een gevangenisstraf van vijfentwintig jaar.


Repressieve wetgeving gijzelt ngo’s (non goverment organisatie)
De Egyptische autoriteiten pakten het afgelopen half jaar steeds meer medewerkers van mensenrechtenorganisaties op om hen te kunnen verhoren over hun activiteiten. Ze onderzoeken of de ngo’s waarvoor zij werken voldoen aan de strenge regels voor registratie en het ontvangen van geld uit het buitenland. Een aantal ngo’s moest haar deuren al sluiten. Medewerkers kregen een reisverbod opgelegd en hun bankrekeningen werden bevroren. De angst voor vervolging is groot. De regering is bovendien van plan nieuwe wetgeving aan te nemen om het werk van kritische ngo’s nog meer aan banden te kunnen leggen.


Er werden 9 brieven geschreven naar de minister van Social Security waarin o.a. gevraagd werd om de internationale standaarden voor de rechten op vrijheid van organisaties wordt gerespecteerd.


I Wayan Suardana liet zich kritisch uit op Twitter over een grootschalig nieuwbouwproject in het zuiden van Bali. Hij wordt nu mogelijk vervolgd voor laster en kan zes jaar cel krijgen.
Protest tegen trekpleister. Suardana, beter bekend als Gendo, is een prominente mensenrechtenverdediger lid van een wijdverspreide coalitie. Hij verzet zich tegen de bouw van een luxe resort op vier kunstmatige eilanden in de baai van Benoa, in het zuiden van Bali.

De bouw van deze toeristische trekpleister zou ernstige schade kunnen toebrengen aan het milieu en de traditionele Balinese cultuur bedreigen. Hij organiseerde samen met milieuactivisten, ngo’s, en kunstenaars al talloze protesten tegen de bouw. 

Als hij wordt veroordeeld riskeert hij een celstraf van zes jaar en een hoge boete.


Er werden 6 brieven geschreven naar Head of the National Police waarin o.a. gevraagd werd restrictie op de vrijheid van meningsuiting op te heffen.


Mensenrechtenverdediger Dr. Saud al-Hashimi kreeg onlangs in de gevangenis twee beroertes. Hij krijgt in de gevangenis niet de medische zorg die hij nodig heeft.
Dr. Saud al-Hashimi zit een gevangenisstraf van dertig jaar uit. Hij werd in 2007 opgepakt omdat hij opriep tot politieke hervorming en van plan was een onafhankelijke mensenrechtenorganisatie op te richten in Saudi-Arabië.
Zijn gezondheid gaat achteruit in de gevangenis. Hij heeft al lange tijd last van hoge cholesterol, bloedarmoede en gewrichtsontstekingen. Hij krijgt voor deze klachten niet de medicatie en voeding die hij nodig heeft.


Er werden 8 brieven geschreven aan His Majesty King Salman bin Abdul Aziz Al Saud waarin o.a. gevraagd werd voor zijn onmiddellijke vrijlating en adequate specialistische medische zorg in een ziekenhuis.