Foto; Amnesty.nl

De Wit Rus Yakovitskii kreeg op 5 januari 2016 de doodstraf voor de moord op zijn partner. Hij zegt onschuldig te zijn. Tijdens zijn proces werd belangrijk bewijs dat mogelijk zijn onschuld bewijst niet toegelaten. Hij ging in hoger beroep en eist een nieuw proces, maar zijn doodstraf blijft ondertussen gehandhaafd. Ook diende Yakovitskii een gratieverzoek in. De verwachting is echter dat dit weinig kans van slagen heeft.
Als de president geen gratie verleent kan Yakovitskii al snel worden geëxecuteerd. Dit gebeurt zonder aankondiging. De familie van ter dood veroordeelden wordt pas na de executie op de hoogte gebracht. Het is voor hen emotioneel zeer belastend dat ook de plaats waar het lichaam van hun geliefde wordt begraven door de autoriteiten geheim wordt gehouden.

 

Er zijn 13 brieven geschreven naar President Alayksandr Lukashenka waarin gevraagd werd om onmiddellijk de doodstraf voor Yakovitskii en alle andere ter dood veroordeelden om te zetten in een gevangenisstraf.

 

Foto; Amnesty.nl

Op 25 april pakten zwaarbewapende en gemaskerde agenten Ahmed Abdullah thuis op. Een agent sloeg hem meerdere keren met de loop van zijn geweer. Abdullah kan levenslang krijgen voor verzonnen aanklachten; enkel en alleen omdat hij opkomt voor de mensenrechten. Op 25 april 2016 gingen in Egypte veel mensen de straat op om te demonstreren tegen de overdacht van twee kleine Egyptische eilanden aan Saudi-Arabië. De autoriteiten sloegen de protesten hard neer en arresteerden die dag ruim tweehonderd mensen. In de aanloop ernaartoe werden al negentig mensen opgepakt, waaronder Ahmed Abdullah. Volgens de autoriteiten deed hij pogingen 'de staat te ontwrichten'.

Abdullah is de voorzitter van een prominente ngo: de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden. Hij hield zich bezig met onderzoek naar mensen die zijn verdwenen, vermoedelijk door toedoen van de regering. Ook stond hij de familie bij van een Italiaanse student. Het lichaam van de student werd gevonden met ernstige sporen van marteling.

 

Er zijn 9 brieven geschreven naar de Officier van Justitie waarin gevraagd om hem in afwachting van zijn vrijlating hem te beschermen tegen slechte behandeling en marteling en ook gevraagd om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de mishandelingen.

Foto; Amnesty.nl

Santosh Yadav is journalist in de Indiase staat Chhattisgarh in India. Hij schreef over seksuele intimidatie door de politie tegen inheemse Adivasi-vrouwen. De autoriteiten pakten hem daarvoor op. Hij kan tien jaar cel krijgen. Mensen die kritiek hebben op de autoriteiten van Chhattisgarh worden voortdurend lastiggevallen en opgepakt. In de afgelopen maanden arresteerde de politie naast Yadav nog drie andere journalisten. Ze werden gemarteld en hun advocaten werden bedreigd. Eén activist kreeg een vloeistof in haar gezicht gegooid waardoor ze tijdelijk blind was. Haar aanvallers waarschuwden haar te stoppen met haar onderzoek naar de betrokkenheid van een hoge officier bij een buitengerechtelijke executie.

De lokale autoriteiten voeren een ongeëvenaarde harde campagne tegen mensen die zich durven uit te spreken over de misstanden in de regio. Een aantal journalisten en advocaten is al gevlucht en er komt nog maar weinig nieuws uit Chhattisgarh naar buiten.

 

Er zijn 11 brieven geschreven naar de chief minister waarin gevraagd werd om de onmiddellijke vrijlating van Santosh Yadav en andere journalisten. De rechten van de mensenrechten verdedigers hoog te houden en alle berichten over aanvallen en willekeurige arrestaties van verdedigers van mensenrechten te onderzoeken.

Foto; Amnesty.nl

In oktober 2015 pakten de Chinese autoriteiten Tang Zhishun en Xing Qingxian op toen ze de zoon van een vastgezette advocaat hielpen China te ontvluchten. De twee mannen verdwenen lange tijd. Tang Zhishun en Xing Qingxian werden door de Chinese autoriteiten opgepakt in Myanmar toen ze Bao Zhuoxuan, de tienerzoon van de gevangen prominente mensenrechtenadvocaat Wang Yu hielpen om China illegaal te verlaten. Bao wilde het land ontvluchten omdat hij bang was om ook opgepakt te worden. De familie en advocaten van Tang en Xing wisten lange tijd niet waar ze werden vastgehouden en was de aanklacht onbekend. Pas in mei 2016 ontvingen de advocaten een arrestatiebevel waar uit bleek dat Tang en Xing werden aangeklaagd omdat ze Bao Zhuoxuan hadden geholpen. Bao werd later naar zijn grootouders gebracht waar hij onder streng toezicht is geplaatst.

De Chinese autoriteiten hebben inmiddels bekendgemaakt waar Tang Zhishun en Xing Qingxian worden vastgehouden. Er zijn echter serieuze zorgen dat de mannen worden gemarteld. Ook hebben beiden gezondheidsproblemen.

 

Er zijn 11 brieven geschreven waarin gevraagd werd dat beiden toegang hebben tot hun familie, een advocaat naar hun keuze en medische behandeling en het voorkomen van een slechte behandeling en marteling.