Schrijfavond_30-maart-2016_3Woensdag 30 maart vond de eerste maandelijkse schrijfavond in de bibliotheek plaats.

Er werden brieven geschreven voor de Chinese Li Yin, de Russische Sergei Nikiforov, aanhangers van de Islamitische Ahmadiyya-minderheid in Indonesië en de Iranese Atena Daemi

 

.

Foto; Amnesty.nlDe Chinese journalist Li Xin ontvluchtte China in oktober 2015. Hij vreesde dat de Chinese autoriteiten hem wilden arresteren omdat hij weigerde dienst te doen als informant. Li Xin wilde in Thailand asiel aanvragen maar werd in januari naar alle waarschijnlijkheid door de Thaise autoriteiten uitgeleverd aan China, waar hij wordt vastgehouden. Li Xin is vermoedelijk onder dwang teruggebracht naar China. Het is niet bekend waar hij wordt vastgehouden en wat de aanklacht tegen hem is.

Er zijn 12 brieven geschreven aan Director Chengguan Town Police Station in Xinjianjie, Hui xian, Xinxiangshi

Henan Province, waarin gevraagd werd om gevraagd werd om duidelijkheid over zijn verblijfplaats, zijn legale status, en vrijlating tenzij formeel wordt aangeklaagd voor een internationaal erkende overtreding.

 

 

Foto; Amnesty.nlGemeenschapsleider Sergei Nikiforov moet naar alle waarschijnlijkheid de cel in omdat hij protesteerde tegen de komst van een goudmijn. Sergei Nikiforov werd op 8 december 2015 in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en een boete vanwege ‘omkoperij en ambtsmisbruik’. Volgens Amnesty is de aanklacht van omkoperij verzonnen en kreeg hij geen eerlijk proces. In 2012 betaalde Nikiforov een voorschot aan een bouwbedrijf zodat de watertoren en de verwarming van de kleuterschool in zijn dorp gerepareerd kon worden, voordat de winter inviel. Omdat hij geen voorschot mocht geven vervalste hij een document waarin stond dat het bedrijf pas geld had gekregen na het reparatiewerk. De autoriteiten besloten Sergei Nikiforov pas drie jaar nadat het zogenaamde misdrijf had plaatsgevonden te vervolgen. Naar alle waarschijnlijkheid deden ze dit omdat Nikiforov protesteerde tegen de verlening van een vergunning aan een goudmijnbedrijf in juli 2015.

Nikiforov is een gerespecteerd leider van de lokale Evenki gemeenschap die door de mijnbouw wordt getroffen.

Er zijn  12 brieven geschreven aan Yurii Yakovlevich Chaika, Prosecutor General, Moscow waarin gevraagd werd om de zaak te herzien en de nodige stappen hiertoe te ondernemen om tot een eerlijk proces te komen.

 

Foto; Amnesty.nlLokale autoriteiten hebben aanhangers van de Islamitische Ahmadiyya-minderheid uit hun dorp verdreven vanwege hun ´afwijkende geloof´. De achterblijvers worden bedreigd. Op 5 januari kregen de Ahmadiyya moslims op het eiland Bangka van de lokale overheid het dringende verzoek om zicht te bekeren tot de soennitische Islam of anders het district te verlaten. In de ochtend van 5 februari verlieten twaalf leden van de Ahmadiyya-gemeenschap in het dorp Srimenanti, vooral vrouwen en kinderen, hun dorp onder politiebegeleiding. Negen Ahmadiyya aanhangers bleven achter. De dorpelingen keren zich tegen hen en dreigen hun huizen te verwoesten.

Er zijn 9 brieven geschreven aan Co-ordinating Minister of Political, Legal and Security Affairs

Mr. Luhut Binsar Pandjaitan In Jakarta, met de oproep om de Ahmadiyya-gemeenschap in Srimenanti te beschermen en ervoor te zorgen dat ze naar hun dorp kunnen terugkeren.

 

Foto; Amnesty.nlDe 27-jarige activiste Atena Daemi is in mei 2015 veroordeeld tot 14 jaar cel vanwege haar kritiek op de doodstraf. Atena Daemi werd in oktober 2014 gearresteerd en beschuldigd van samenzwering en het verspreiden van propaganda tegen de staat. Atena uitte op Facebook en Twitter kritiek op de executies en mensenrechtensituatie in Iran. Ook verspreide ze protestpamfletten tegen de doodstraf en had ze contact met de families van terdoodveroordeelden en de nabestaanden van slachtoffers van het geweld na de verkiezingen van 2009. Gezondheidsproblemen Atena heeft sinds haar gevangenschap in oktober 2014 last van een slapend gevoel in haar handen en voeten, hoofdpijn en slecht zicht. De gevangenisautoriteiten doen dit af als tressverschijnselen en weigeren haar buiten de gevangenis te laten behandelen.

Er zijn 15 brieven geschreven aan Leader of the Islamic Republic of Iran, Ayatollah Sayed ‘Ali Khamenei, Theran, waarin gevraagd werd om de onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijlating. Van Atena Daemi.