125 personen schreven 324 brieven!  Dat was de oogst van de eerste schrijfmarathon die de werkgroep Culemborg van Amnesty op 10 december organiseerde. Deze werd gehouden in de Bibliotheek en werd door alle betrokkenen als een groot succes ervaren.  Rika Visser heette om 10.00 uur de ca. 30 personen welkom en meldde het heugelijke feit dat twee mensen, voor wie geschreven zou worden, enige dagen geleden zijn vrijgekomen, Leyla en Arif Yunus uit Azerbeidzjan.  Wethouder Joost Reus opende vervolgens de schrijfmarathon met een korte inspirerende toespraak, hij stak de specifieke Amnestykaars aan en schreef de eerste brief.

De grote schrijftafel was vrijwel de hele dag bezet met schrijvende mensen. Op sommige momenten schreven mensen op extra bijgezette tafels. Het werd een gezellige, doch ingetogen drukte. Op het hele uur waren er mooie korte muzikale/poëtische presentaties door een aantal deelnemers van “de Roos van Culemborg” die belangeloos hun medewerking verleenden. De te lezen gedichten waren afkomstig uit de landen van de 5 mensen waarvoor werd geschreven.

Om 20.00 uur werd de laatste brief in de bijna volle doos gedaan en begon de spannende afsluiting van deze schrijfmarathon. Cees van Bockel bedankte namens de werkgroep alle mensen die deze marathon hebben mogelijk gemaakt.

De volle doos met brieven en briefkaarten werd op de tafel omgekeerd en vele handen sorteerden en telden de brieven. Vele mensen bleven wachten om het resultaat te horen. Na enige minuten kon Van Bockel meedelen dat er 324 brieven en 258 groetenkaarten zijn geschreven. Hij sloot af met de wens dat deze marathon de start mag zijn van een mooie jaarlijkse traditie op 10 december, de internationale dag van de mensenrechten.

schrijfmarathon_1  schrijfmarathon_2  schrijfmarathon_3

Meer foto's in het fotoalbum

De inhoud van de brievenbus was:

41 brieven gericht aan de Prime Minister Najib Razak van Maleisië en 25 groetenkaarten voor Zunar de cartoonist

69 brieven gericht aan President Thien Sein van  Myanmar en 65 groetenkaarten voor Phyoe Phyoe Aung

65 brieven gericht aan Attorney General of Lousiana van USA en 51 groetenkaarten voor  Albert Woodfox

83 brieven gericht aan de Procureur General in Sinaloa in Mexico en 69 groetenkaarten voor Yecenia Armenta

66 brieven gericht aan His Majesty King Salman van Saudi Arabië en 66 groetenkaarten voor Samar Mohammad Badawi

De inhoud van de collectebus is ook het vermelden waard: € 266,79

Aan iedereen die meewerkte om deze dag tot en heel geslaagde dag te maken, van harte dank!

Amnesty International Werkgroep Culemborg