Op woensdag 29 mei van 18.00 uur tot 20.00 uur was er een schrijfavond in de bilbliotheek van Culemborg. We schreven voor de volgende personen:
Schrijfactie Koeweit: laat Bedoun-activist vrij
Mohammad al-Barghash komt op voor de rechten van de Bedoun, een staatloze minderheid in Koeweit. Hij kreeg in januari 3 jaar cel opgelegd omdat hij in een interview met een buitenlandse zender sprak over discriminatie van zijn volk. Volgens de autoriteiten zou hij daarmee nepnieuws hebben verspreid.
Discriminatie minderheidsgroep
De autoriteiten in Koeweit weigeren de Bedouns, die al generaties lang in het land wonen, een paspoort te geven. Dit betekent onder meer dat ze niet mogen stemmen en beperkt toegang hebben tot gezondheidszorg en onderwijs. Al-Barghas uit regelmatig kritiek op de behandeling van de Bedouns. Hij werd ook al eerder opgepakt voor het organiseren van vreedzame protesten.
Er zijn 10 brieven geschreven naar de minister van Justitie van Koeweit waarin opgeroepen werd om Mohammad al-Barghash onmiddellijk vrij te laten.
Schrijfactie: Azerbeidzjan, geef Gubad Ibadoghlu medische zorg
De Azerbeidzjaanse econoom en politiek activist Gubad Ibadoghlu werd in juli vorig jaar opgepakt voor handel in vals geld; een overduidelijk verzonnen aanklacht. Hij wordt enkel gestraft vanwege zijn kritische mening. Ibadoghlu is de voorzitter van een sociaaldemocratische politieke beweging en deed onderzoek naar corruptie. Hij verliet Azerbeidzjan in 2017, maar keerde begin 2023 weer terug.
Gezondheid gaat achteruit
Ibadoghlu zit in een vochtige, raamloze cel waar het krioelt van de insecten. Hij krijgt geen schoon drinkwater en voedingsrijk voedsel. Ibadoghlu lijdt aan gezondheidsproblemen, waaronder diabetes en hartaandoeningen. Zijn gezondheid is ernstig verslechterd in de gevangenis. Ook krijgt hij geen medische zorg. En dat terwijl hij niets heeft misdaan.
Er zijn 15 brieven geschreven naar de President van Azerbeidjan waarin opgeroepen werd om Gubad Ibadoghlu onmiddellijk vrij te laten en in de tussentijd de juiste medische zorg te geven.
Schrijfactie China: waar is Gao Zhisheng?
De Chinese advocaat Gao Zhisheng wordt al bijna 7 jaar in het geheim vastgehouden. Hij werd opgepakt nadat hij zijn memoires publiceerde. Daarin schreef hij over zijn ervaringen als gevangene en onder surveillance in China. Zijn exacte locatie en huidige toestand blijven onduidelijk. Zonder toegang tot een advocaat, en gezien zijn eerdere behandeling in de gevangenis, loopt hij groot risico op marteling.
Eerder jarenlang vermist
Gao Zhisheng is een van de meest gerespecteerde mensenrechtenadvocaten in China. Hij verdedigde onder meer activisten en religieuze minderheden. De autoriteiten pakten hem in 2006 ook al op nadat hij een hongerstaking organiseerde om aandacht te vragen voor de vervolging van mensenrechtenactivisten in China. Gedurende het grootste deel van de volgende 10 jaar was Gao vermist, zat hij opgesloten of werd hij onder huisarrest geplaatst. Maar hij bleef zich uitspreken over mensenrechtenschendingen en zijn kritiek uiten op de Chinese Communistische Partij.
Er zijn 16 brieven geschreven naar de Minister of Public Security waarin opgeroepen werd om Gao Zhisheng onmiddellijk vrij te laten en in de tussentijd correct te behandelen.
Schrijfactie Kirgizië: vervolg journalisten niet
In januari deed de politie een inval in de huizen van elf journalisten die betrokken zijn bij onderzoek naar corruptie in Kirgizië. Onder hen zijn de prominente journalist Makhabat Tazhibek-kyzy (foto) en Aike Beishekeeva, een 23-jarige factchecker. Ze zouden met de publicatie van een online video oproepen tot ongehoorzaamheid, massarellen en geweld. De journalisten riskeren tot 10 jaar gevangenisstraf enkel en alleen vanwege hun kritiek op de overheid.
Onterecht vervolgd en mishandeld
Er zijn zorgen om de veiligheid van Makhabat. Ze is in haar cel door bewakers geslagen. Ze had blauwe plekken in het gezicht en op haar bovenlichaam. Makhabat, Aike en twee andere journalisten zitten nog steeds vast. In april werden zes van de journalisten onder huisarrest geplaatst en één werd onder toezicht vrijgelaten. Maar de verzonnen aanklacht tegen hen werd niet ingetrokken.
Er zijn 13 brieven geschreven naar de President of Kyrgyzstan waarin opgeroepen werd om Makhabat Tazhibek-kyzy, Aike Beishekeeva en 9 andere journalisten onmiddellijk vrij te laten en in de tussentijd correct te behandelen.