Amnesty groep Culemborg

In november zijn 53 brieven geschreven in Culemborg. Ook werden nog 32 handtekeningen gezet. 

Schrijfactie China: kritische Oeigoerse academicus al meer dan 7 jaar vast

Algerije

De Oeigoerse kritische academicus Ilham Tohti kreeg op 23 september 2014 levenslang wegens ‘separatisme’. Tohti kwam op voor de rechten van de Oeigoeren, die in de regio Xinjiang ernstig worden onderdrukt. Maar hij is geen voorstander van afscheiding van China. Hij wilde juist de dialoog met de Chinese autoriteiten aangaan.  

Heropvoedingskampen                                                               
Sinds maart 2017 nam de onderdrukking van de Oeigoeren in China ernstig toe. Er zitten vandaag de dag meer dan een miljoen Oeigoeren en andere islamitische minderheden opgesloten in zogenaamde ‘heropvoedingskampen’. Ze moeten daar trouw zweren aan de Communistische Partij en hun eigen cultuur verwerpen. Ze worden gehersenspoeld en zelfs gemarteld.

Er zijn 16 brieven geschreven naar president Xi Jinping van China waarin opgeroepen werd om Ilham Tohti onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

 

Schrijfactie Eritrea: journalist al 20 jaar op geheime plek vast

Venezuela foto

De Eritrees-Zweedse journalist Dawit Isaak zit sinds 2001 gevangen. De Eritrese autoriteiten pakten hem 20 jaar geleden op tijdens een klopjacht op onafhankelijke media. Maar hij is nooit ergens voor veroordeeld. Het is ook niet bekend waar hij wordt vastgehouden en hoe het met hem gaat.

Vrije pers en oppositie monddood
Op 18 september 2001 sloot de Eritrese overheid alle onafhankelijke media en arresteerde tientallen journalisten en politici, onder wie Isaak. In 2005 werd hij onverwachts een paar dagen vrijgelaten. Na dit teken van leven is er niets meer van hem vernomen.

Er zijn 19 brieven geschreven naar de president van Eritrea waarin opgeroepen werd om Dawit Isaak onmiddellijk vrij te laten.

Ook  werd deze brief nog 15 keer ondertekend in de Oud Katholieke kerk en buurtcentrum Bolderburen.

 

 

Schrijfactie VS: geef Leonard Peltier gratie

Egypte foto

De inheems-Amerikaanse activist Leonard Peltier zit nu al 44 jaar gevangen voor de moord op twee FBI-agenten. Na een oneerlijk proces kreeg hij levenslang. Bewijs werd daarbij achtergehouden en getuigen werden gemanipuleerd en geïntimideerd. Leonard Peltier is ernstig ziek en kan daardoor elk moment doodgaan.

Gratie mogelijk laatste kans
Peltier houdt vol onschuldig te zijn. Daarom hebben de autoriteiten altijd geweigerd hem vervroegd vrij te laten. Leonard Peltier komt pas in 2024 opnieuw in aanmerking voor een vervroegde vrijlating. Mogelijk is dat voor hem te laat.

Er zijn 18 brieven geschreven naar de autoriteiten van de Verenigde Staten waarin opgeroepen werd om Leonard Peltier onmiddellijk gratie te verlenen

Ook  werd deze brief nog 17 keer ondertekend in de Oud Katholieke kerk en buurtcentrum Bolderburen.