Amnesty groep Culemborg

In oktober schreven we vier brieven. In totaal werden 59 brieven een flink aantal kaarten geschreven. Ook zijn er handtekening gezet in de Oud Katholieke kerk en bij Bolderburen. In totaal werden 44 handtekeningen gezet.

 

Schrijfactie Kazachstan: blogger vervolgd voor satirische nieuwsberichten.

Algerije

De 25-jarige blogger Temirlan Ensebek uit Kazachstan plaatste satirische nieuwsberichten op Instagram. Op 15 mei 2021 pakte de politie hem op. Hij wordt beschuldigd van het delen van valse informatie die de publieke orde kan schaden. Temirlan kan tot 3 jaar celstraf krijgen.

Satire is geen misdrijf.                                                     
Temirlan maakte begin april de nepnieuwspagina Qaznews24 op Instagram aan. Hij zette er duidelijk bij dat het om nepnieuws ging. Hij kaartte op humoristische wijze armoede, corruptie en discriminatie in zijn land aan. Nadat Temirlan online dreigementen ontving, besloot hij nog geen maand later de Instagram-pagina te sluiten.

Er zijn 17 brieven geschreven naar de autoriteiten van Kazachstan waarin  opgeroepen werd om Temirlan Ensebek niet te vervolgen. Hij maakte alleen maar gebruik van zijn recht op vrije meningsuiting. Ook werden er 24 handtekeningen gezet. 

 

 

Schrijfactie Iran: voor straf naar afgelegen gevangenis.                                                                   

Venezuela foto

Maryam Akbari Monfared zit al bijna 12 jaar onterecht in de gevangenis. In maart werd ze plotseling overgebracht naar een uiterst smerige gevangenis op ruim 200 kilometer van haar familie. De autoriteiten willen haar straffen omdat ze vanuit de gevangenis een open brief schreef waarin ze gerechtigheid vroeg voor haar broer en zus die in 1988 in het geheim werden geëxecuteerd.

Slechte gevangenisomstandigheden.                                 
In de gevangenis waar Monfared nu zit, lopen de toiletten over en mogen gevangenen zelden douchen. Ziektes, infecties en luizen verspreiden zich er in razendsnel tempo en er is geen medische zorg.

Monfared zit sinds 2009 vast. Ze werd na een oneerlijk proces veroordeeld tot 15 jaar cel omdat ze familieleden heeft die lid zijn van een verboden oppositiegroep.

Er zijn 15 brieven geschreven naar de autoriteiten van Iran waarin opgeroepen werd om Maryam Akbari Monfared onmiddellijk vrij te laten. Daarnaast werden nog 9 handtekeningen gezet.

 

Schrijfactie VS: stop deportatie Haïtiaanse asielzoekers.                             

Egypte foto

Bij de grens tussen de VS en Mexico hebben Haïtiaanse asielzoekers zich gevestigd in kampen nadat hen de toegang is geweigerd tot de VS. Agenten van de Amerikaanse douane bestormden de asielzoekers met paarden en dreven hen uiteen met zweepslagen. Duizenden Haïtianen zijn al gedeporteerd. Het is gewetenloos om mensen terug te sturen naar een land dat zich midden in een politieke, economische, en milieucrisis bevindt. Daar kunnen zij slachtoffer worden van geweld en dakloos raken.

Stop mensenrechtenschendingen aan de grens.                            
Het zijn met name zwarte immigranten en asielzoekers die door de VS worden uitgezet. De wreedheid, het racisme en de onderdrukking van migranten en asielzoekers aan de grens kunnen niet onbeantwoord blijven.

Er zijn 12 brieven geschreven naar de autoriteiten van de Verenigde Staten waarin opgeroepen werd om alle uitzettingen naar Haïti onmiddellijk te stoppen. Ook werden er 11 handtekeningen gezet.

 

 

Schrijfactie Rusland: kritische sjamaan vast in psychiatrisch ziekenhuis.

Egypte fotoSjamaan Aleksandr Gabyshev zwoer in 2019 dat hij met zijn sjamanistische krachten het Kremlin zou ‘zuiveren’ van president Poetin. Een rechter veroordeelde Gabyshev in juli 2021 tot opsluiting voor onbepaalde tijd in een psychiatrisch ziekenhuis. Hij zou krankzinnig zijn, ‘oproepen tot extremisme’ en geweld hebben gebruikt tegen een agent bij zijn arrestatie. Gabyshev verloor op 23 september 2021 het hoger beroep tegen de uitspraak.                                               

Gedwongen opname als straf.                                                  
Gabyshev startte in 2019 een voettocht van 8.500 kilometer van Siberië naar het Kremlin in Moskou. Na een paar honderd kilometer hield de politie hem tegen en bracht hem tegen zijn wil terug naar huis. In 2020 ondernam Gabyshev nog een poging. Hij werd opgepakt, zogenaamd omdat hij weigerde zich te laten testen op corona.

Hij werd toen 2 maanden opgesloten in een psychiatrisch ziekenhuis. In januari 2021 kondigde hij een nieuwe mars aan. Weer werd hij opgepakt.

Er zijn 15 brieven geschreven naar de aanklager in Yakutia waarin opgeroepen werd om Aleksandr Gabyshev onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.