Amnesty groep Culemborg

In augustus schreven we voor drie verschillende acties. In totaal werden 39 brieven geschreven. Ook werden 54 handtekeningen gezet.

 

Schrijfactie VS: al 27 jaar in de dodencel

Algerije

Rocky Myers zit in de Amerikaanse staat Alabama al 27 jaar in een cel op zijn executie te wachten. In 2004 en 2012 zou hij al ter dood worden gebracht, maar beide keren werd die beslissing teruggedraaid. Rocky is veroordeeld omdat hij bij een inbraak een vrouw zou hebben vermoord.

Discriminatie in rechtsspraak                                         
Het slachtoffer was blank, Rocky is zwart, en 11 van de 12 juryleden die hem schuldig achtten aan de moord waren blank. Maar Rocky zegt dat hij onschuldig is. Behalve dat Rocky’s veroordeling een racistische ondertoon heeft, is er geen forensisch bewijs dat hij de dader is, rammelden de getuigenverklaringen en werd er geen rekening mee gehouden dat hij een verstandelijke beperking heeft.

Er werden 13 brieven geschreven naar de gouverneur van Alabama waarin opgeroepen werd om de doodstraf van Rocky Myers te herroepen en zijn rechtszaak te heropenen. Bovendien werd deze brief nog 28 keer ondertekend in de Oud Katholieke kerk en buurtcentrum Bolderburen.

Schrijfactie Venezuela: activisten beschuldigd van 'terrorisme'

Venezuela foto

Javier Tarazona en Omar de Dios García werken voor de Venezolaanse mensenrechtenorganisatie Fundares. Ze werden lastiggevallen door de veiligheidsdienst en de politie en wilden daar aangifte van doen. Maar in plaats van dat hun aangifte werd opgenomen, werden ze gearresteerd.

Onderdrukking activisten neemt toe
Beide mannen worden onder meer beschuldigd van ‘terrorisme’, een verzonnen aanklacht. Ze hebben geen toegang tot hun eigen, vertrouwde advocaten, maar kregen door de autoriteiten advocaten toegewezen.

Mensenrechtenverdedigers en maatschappelijke organisaties liggen voortdurend onder vuur in het Venezuela van president Nicolás Maduro. Venezuela maakt een diepe humanitaire crisis door en 5,6 miljoen mensen zijn het land inmiddels ontvlucht.

Er zijn 13 brieven geschreven naar de president van Venezuela waarin opgeroepen werd  om Javier Tarazona en Omar de Dios García onmiddellijk vrij te laten.

 

 

Schrijfactie Egypte: 18 maanden cel voor onzinnige aanklachten

Egypte foto

De Egyptische veiligheidsdienst arresteerde mensenrechtenactiviste Sanaa Seif op 23 juni 2020 bij het kantoor van de openbaar aanklager in Caïro. Ze was daar om een klacht in te dienen na een gewelddadige aanval de dag ervoor, vlak voor de neus van veiligheidsagenten. Ze zat al eerder onterecht in de gevangenis.

Veiligheidsdienst greep niet in                                                                                         
Sanaa Seif en haar moeder stonden buiten de gevangenis in de Egyptische hoofdstad Caïro te wachten op een brief van haar broer Alaa Abdel Fattah, die daar onterecht gevangenzat. Ze werden aangevallen door een groep vrouwen die hen sloegen met stokken en hun eigendommen stalen. Veiligheidstroepen keken toe, maar deden niets. Sanaa deelde het voorval op sociale media.

Sanaa werd op 17 maart 2021 veroordeeld tot 1,5 jaar gevangenisstraf vanwege onzinnige aanklachten: ‘het verspreiden van nepnieuws’, ‘misbruik van social media’ en ‘het beledigen van een politieagent.’

Er zijn 13 brieven geschreven naar de Egyptische president waarin opgeroepen werd  om Sanaa Seif onmiddellijk vrij te laten. Ook werd deze brief 26 keer ondertekend de Oud Katholieke kerk en de buurthuis Bolderburen.