In juli schreven we weer voor vier verschillende acties. In totaal zijn 76 brieven geschreven. Ook werden er nog 43 handtekeningen gezet voor de acties in Nigeria en Canada. Veel dank weer voor een ieders inzet in deze!
Schrijfactie Irak: waar zijn de vermiste mannen en jongens?
In 2016 werden in Irak 643 mannen en jongens ontvoerd door de Popular Mobilization Units, een gewapende groepering met nauwe banden met de Iraakse overheid. Tot op de dag van vandaag weet hun familie niet wat er met hen is gebeurd of waar ze zijn.
Al 5 jaar verdwenen
De gedwongen verdwijning van deze 643 mannen en jongens staat niet op zichzelf. Sinds de opkomst van Islamitische Staat en andere gewapende groeperingen zijn duizenden, voornamelijk soennitische mannen ontvoerd door overheidstroepen en met hen verbonden milities. Volgens het Rode Kruis kent Irak het hoogste aantal vermiste personen ter wereld.
Er werden 19 brieven geschreven naar de Iraakse autoriteiten waarin opgeroepen werd tot een onderzoek naar de vermiste mannen en jongens.
Schrijfactie Nigeria: stop de vervolging van journalist Jaafar Jaafar
Jaafar Jaafar is hoofdredacteur van de Nigeriaanse online nieuwssite Daily Nigerian. In 2018 publiceerde hij filmpjes waarin hij liet zien dat de gouverneur van de staat Kano smeergeld aannam. De gouverneur klaagde Jaafar daarop aan wegens laster.
Intimidatie en dreigementen
Jaafar zegt dat overheidsfunctionarissen hem probeerden om te kopen en 5 miljoen dollar boden om de filmpjes niet te publiceren. Na publicatie werd hij door onbekende mannen in de gaten gehouden en ontving hij telefoontjes met doodsbedreigingen. In april van dit jaar wilde de politie hem ook verhoren op beschuldiging van het ‘aanzetten tot geweld’. Daarop vluchtte Jaafar naar het Verenigd Koninkrijk.
Er zijn 19 brieven geschreven naar de Nigeriaanse autoriteiten waarin opgeroepen werd om alle aanklachten tegen Jaafar Jaafar te laten vallen. Deze brief werd ook nog 23 keer ondertekend en de Oud Katholieke Kerk en buurtcentrum Bolderburen.
Schrijfactie Canada: onderzoek de dood van 215 inheemse kinderen
Bij een voormalige kostschool voor inheemse kinderen in het westen van Canada zijn 215 stoffelijke overschotten van kinderen gevonden. De kinderen hadden nooit bij hun ouders mogen worden weggehaald.
Inheemse volken nog altijd slachtoffer discriminatie en racisme
Kostscholen voor inheemse kinderen maakten deel uit van een koloniaal systeem om inheemse culturen, talen en gemeenschappen te verwoesten. De laatste school sloot in 1996 haar deuren, maar de inheemse volken van Canada worden nog steeds gediscrimineerd.
Een onevenredig groot aantal First Nation-, Métis- en Inuit-kinderen moet bij de jeugdzorg aankloppen. Er is veel geweld tegen inheemse vrouwen en kinderen, en inheemse mensen krijgen vaak te maken met racisme als ze in aanraking komen met de politie of de overheid.
Er werden 18 brieven geschreven naar de Canadese autoriteiten waarin opgeroepen werd om de dood van de inheemse kinderen te onderzoeken. Ook werd deze brief 20 keer ondertekend in de Oud Katholieke Kerk en in buurtcentrum Bolderburen.
Schrijfactie Egypte: activist en advocaat moeten onmiddellijk vrijkomen
De Egyptische politiek activist Alaa Abdel Fattah en advocaat Mohamed el-Baqer zitten sinds oktober 2019 in voorarrest vanwege valse beschuldigingen waaronder het verspreiden van ‘nepnieuws’. Ze zitten alleen maar vast vanwege hun vreedzame werk voor de mensenrechten. In de gevangenis worden ze slecht behandeld.
Vast onder slechte gevangenisomstandigheden
Alaa en Mohamed zaten tot voor kort met twee anderen in een cel van 3,5 bij 5 meter. Ze hebben geen bedden en slapen op dekens op de vloer. Anders dan andere gevangenen mogen ze niet luchten op de binnenplaats van de gevangenis, mogen geen boeken lenen uit de gevangenisbibliotheek of zich wassen met warm water. Ook hebben ze tot nu toe geen coronavaccin gekregen.
Er zijn 20 brieven geschreven naar de Egyptische autoriteiten waarin opgeroepen werd om Alaa Abdel Fattah en Mohamed el-Baqer onmiddellijk vrij te laten.