In juni zijn in Culemborg 35 brieven geschreven en zijn 42 handtekeningen gezet voor onderstaande acties.
Schrijfactie Algerije: laat journalist Rabah Kareche onmiddellijk vrij
Journalist Rabah Kareche uit Algerije publiceerde op 18 april een artikel over de achterstelling van de Toeareg-bevolking in het zuiden van zijn land. De autoriteiten pakten hem nog dezelfde dag op en beschuldigen hem onder meer van ‘het verspreiden van nepnieuws’. Er hangt hem een gevangenisstraf van 23 jaar boven het hoofd.
Lange celstraf dreigt
De Algerijnse overheid heeft de grenzen van de provincie Tamanrasset aangepast. Dit is in het nadeel van de lokale Toearegs, die zich verzetten tegen discriminatie en achterstelling. Rabah Kareche interviewde een lokale Toeareg-leider hierover.
Het is niet de eerste keer dat Rabah in de problemen kwam vanwege zijn journalistieke werk en zijn arrestatie past in een patroon van recente mensenrechtenschendingen door Algerijnse autoriteiten.
Er zijn 9 brieven geschreven naar de Algerijnse autoriteiten waarin opgeroepen werd om Rabah Kareche onmiddellijk vrij te laten. Deze brief werd ook nog 21 keer ondertekend in buurtcentrum Bolderburen en in de Oud Katholieke kerk
Journalist Mohamed Salah uit Egypte zit vanwege valse beschuldigingen al 20 maanden in voorarrest. In de gevangenis werd hij gemarteld.
Onterecht vast en gemarteld in de gevangenis
Mohamed werd in november 2019 gearresteerd vanwege verzonnen aanklachten als ‘lidmaatschap van een terroristische groepering’. Bijna twee jaar later is zijn proces nog steeds niet begonnen.
Eind vorig jaar werden Mohamed en 13 van zijn medegevangenen gemarteld. Ze werden naakt ondersteboven gehangen en geslagen met knuppels.
Er zijn 9 brieven geschreven naar de Egyptische autoriteiten waarin opgeroepen werd om Mohamed Salah onmiddellijk vrij te laten en de beschuldigingen van marteling te onderzoeken.
Deze brief werd ook nog 21 keer ondertekend in buurtcentrum Bolderburen en in de Oud Katholieke kerk.
Schrijfactie Irak: laat journalisten in Koerdistan onmiddellijk vrij
Sherwan Sherwani, Guhdar Zebari, Hariwan Issa, Ayaz Karam en Shvan Saeed zijn journalisten en activisten uit Iraaks-Koerdistan. Ze kregen 6 jaar cel voor spionage terwijl ze niets hebben gedaan.
Valse aanklachten
Eind april bevestigde het Hof van Beroep in de Koerdische Autonome Regio in Irak de straf tegen de vijf journalisten. De rechtbank verwierp klachten over marteling en slechte behandeling.
De vijf mannen werden veroordeeld vanwege onder meer ‘het aannemen van geld van de consulaten van de VS en Duitsland’ en ‘het delen van gevoelige informatie met buitenlandse overheden’. Ze zitten enkel en alleen vast vanwege hun journalistieke werk.
Er zijn 9 brieven geschreven naar de autoriteiten in Iraaks-Koerdistan waarin opgeroepen werd om de vijf journalisten onmiddellijk vrij te laten.
Schrijfactie Sri Lanka: opgesloten vanwege een dichtbundel
Ahnaf Jazeem is een dichter en docent uit Sri Lanka. Een jaar geleden werd hij opgepakt op grond van Sri Lanka’s uiterst strenge anti-terrorismewet. Zijn arrestatie houdt verband met de publicatie van een verzameling gedichten geschreven in de Tamil taal.
Geen eerlijk proces
Pas tien maanden na zijn arrestatie kreeg Ahnaf voor de eerste keer zijn advocaat te spreken. Volgens zijn advocaat werd Ahnaf, die Tamil spreekt, in de gevangenis gedwongen om zijn handtekening onder documenten te zetten die hij niet begreep, omdat ze geschreven waren in een taal die hij niet kon lezen.
Ahnaf Jazeem behoort tot de moslimminderheid in Sri Lanka. Moslims, die ongeveer 9 procent van de bevolking uitmaken, worden er steeds vaker het slachtoffer van marginalisering en discriminatie.
Er zijn 8 brieven geschreven naar de Sri Lankaanse autoriteiten waarin opgeroepen werd om Ahnaf Jazeem onmiddellijk vrij te laten.