Amnesty groep Culemborg

In april zijn 65 brieven geschreven. 
Schrijven helpt echt! Een aantal behaalde resultaten leest u hier.
We hopen van harte dat de brieven van april meewerken aan een positieve wending voor de personen waar we voor schreven.

 

Schrijfactie Colombia: bescherm milieuactivisten                                              

Foto Colombia

 

María, Jani, Joel en Danelly zijn mensenrechtenverdedigers uit Colombia. Samen met inheemse en boerengemeenschappen komen ze op voor het milieu en de natuurlijke hulpbronnen in hun land. Vanwege hun werk worden ze vervolgd en bedreigd en lopen ze iedere dag het risico om vermoord te worden.

Milieuactivist met gevaar voor eigen leven 
Veertig procent van het Colombiaanse grondgebied bestaat uit het Amazone-regenwoud. Colombia is qua biodiversiteit het op één na grootste land ter wereld. Maar het is ook het gevaarlijkste land ter wereld voor milieuactivisten.

Het Colombiaanse Congres moet daarom de Commissie ter Controle van Garanties in het leven roepen. Die moet ervoor zorgen dat milieuactivisten en mensenrechtenverdedigers als María, Jani, Joel en Danelly worden beschermd.

Brieven
Er zijn 17 brieven geschreven naar het Colombiaanse Congres waarin opgeroepen werd om María, Jani, Joel en Danelly te beschermen.

 

 

 

Schrijfactie Taiwan: gratie voor Chiou Ho-shun.                                                          
Foto Taiwan

Chiou Ho-shun uit Taiwan zit al 32 jaar in de dodencel. Hij werd gemarteld om een moord en een ontvoering te bekennen.

32 jaar in de dodencel.                                                                     Chiou Ho-shun uit Taiwan was een jongeman van 29 toen hij ter dood werd veroordeeld. Hij is nu 61 en nog steeds in afwachting van zijn executie. Zijn proces werd 11 keer overgedaan, met telkens hetzelfde vonnis. Chiou werd veroordeeld voor moord en ontvoering, maar het ‘bewijs’ daarvoor werd verkregen door marteling. Hij kreeg water met peper in zijn mond en neus gegoten, werd geslagen, moest op ijs zitten en kreeg elektrische schokken toegediend.

De doodstraf is een wrede, onmenselijke en vernederende straf. Amnesty is tegen de doodstraf, altijd en overal.

Brieven
Er zijn15 brieven geschreven naar de Taiwanese president waarin opgeroepen werd om Chiou Ho-shun gratie te verlenen.

 

 

 

 

Schrijfactie: Iran, laat Jamshid Sharmahd onmiddellijk vrij. 

 

De Iraanse autoriteiten houden de Iraans-Duitse Jamshid Sharmahd (66) al 8 maanden vast op een onbekende plek, zonder toegang tot een advocaat. Hij krijgt geen eerlijk proces en mogelijk niet de medische zorg die hij nodig heeft voor zijn diabetes en hartproblemen. Mocht hij corona krijgen, dan zou hij ernstig ziek kunnen worden of zelfs komen te overlijden.

Doodstraf dreigt voor tegenstander Iraans regime.                                               Sharmahd was de woordvoerder van de oppositiegroep Kingdom Assembly of Iran, die het huidige regime omver wil werpen, eventueel met geweld. Sharmahd woont in de VS, waar de oppositiegroep ook gevestigd is. Toen hij in de Verenigde Arabische Emiraten was, werd Sharmahd hoogstwaarschijnlijk ontvoerd door de Iraanse geheime dienst.

De Iraanse regering beschuldigt hem van betrokkenheid bij een dodelijke aanslag in Iran in 2008. De Iraanse staatstelevisie zond ‘bekentenissen’ van hem uit, maar zijn familie ontkent dat hij iets te maken heeft met de aanslag. Hij loopt gevaar om ter dood veroordeeld te worden.

Brieven
Er zijn 17 brieven geschreven naar de Iraanse autoriteiten waarin opgeroepen werd om Jamshid Sharmahd onmiddellijk vrij te laten vanwege zijn kwetsbare gezondheid. Als hij wordt aangeklaagd voor een internationaal erkend misdrijf, moet hij een eerlijk proces krijgen.

 

Schrijfactie Rusland: stop de vervolging van Mikhail Iosilevich.    

 

Activist Mikhail Iosilevich uit Rusland kan zes jaar celstraf krijgen omdat hij volgens de autoriteiten zijn café ter beschikking stelde aan een ‘ongewenste’ organisatie. Hij wordt aangepakt vanwege zijn inzet voor vrijheid van meningsuiting en demonstratie.

Doelwit vanwege activisme.                                                                                          Mikhail Iosilevich is een activist die zich inzet voor vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid. De overheid opende in oktober 2020 een strafzaak tegen hem omdat hij zijn café beschikbaar zou hebben gesteld aan de ‘ongewenste organisatie’ Open Russia, voor een training van verkiezingswaarnemers. Volgens Iosilevich is dit onjuist en werd de training gehouden door een andere organisatie, de verkiezingswaakhond Golos. Hij zegt dat er geen bewijs is voor zijn betrokkenheid bij Open Russia.

‘Ongewenste organisaties’ vormen volgens de Russische overheid een bedreiging voor de staat. Sinds 2015 wordt de wet op de ‘ongewenste organisaties’ gebruikt om vooral buitenlandse organisaties die Russische maatschappelijke bewegingen en organisaties steunen te verbieden. De autoriteiten proberen zo onafhankelijke organisaties het werken onmogelijk te maken.

Brieven
Er zijn 16 brieven geschreven naar de Russische autoriteiten waarin opgeroepen werd om te stoppen met de vervolging van Mikhail Iosilevich.