Amnesty groep Culemborg

 

Schrijfactie Egypte: laat student Ahmed Samir Santawy onmiddellijk vrij

De Egyptische student antropologie Ahmed Samir Santawy doet onderzoek naar islam en abortus. Hij werd gearresteerd en geslagen. Hij wordt onterecht beschuldigd van ‘lidmaatschap van een terroristische groepering’ en ‘het verspreiden van nepnieuws.

Geslagen en valselijk beschuldigd
Ahmed Samir Santawy (29) studeert antropologie in Wenen en doet onderzoek naar reproductieve rechten van vrouwen in Egypte. De veiligheidsdienst pakte hem op 1 februari 2021 in Caïro op. Vijf dagen lang wist niemand waar hij was. Ahmed zegt dat hij werd geblinddoekt en geslagen tijdens het verhoor.

De autoriteiten beweren dat Ahmed op Facebook kritiek uitte op de regering. Maar Ahmed zegt dat hij niks met het Facebookbericht te maken heeft. De beschuldigingen zijn complete onzin. De enige reden waarom Ahmed vastzit, is dat hij onderzoek doet naar issues rond religie en gender.

Er zijn 21 brieven geschreven naar de autoriteiten in Egypte waarin opgeroepen werd om Ahmed Samir Santawy onmiddellijk vrij te laten.

 

 

 

Schrijfactie Iran: Laat Koerdische Zeynab Jalalian vrij

De Koerdisch-Iraanse Zeynab Jalalian krijgt in de gevangenis niet de medische zorg die ze nodig heeft. Tenzij ze een ‘bekentenis’ aflegt.

Medische zorg in ruil voor een ‘bekentenis’
Zeynab Jalalian werd opgepakt vanwege haar activiteiten voor een Koerdische oppositiegroep, die ook een gewapende tak heeft. De autoriteiten beschuldigen haar van ‘vijandschap tegen God’ en ‘gewapende strijd tegen de staat’, hoewel daar geen enkel bewijs voor is. Zeynab zit hiervoor sinds 2009 een levenslange gevangenisstraf uit.

In het begin van haar gevangenschap werd ze gemarteld en sinds april 2020 werd ze van de ene naar de andere gevangenis versleept, ver weg van haar familie in de provincie West-Azerbeidzjan. Zeynab heeft ernstige problemen met haar gezondheid als gevolg van covid-19. Maar de autoriteiten weigeren haar de medische zorg die ze nodig heeft, tenzij ze een gefilmde ‘bekentenis’ aflegt.

Er zijn 21 brieven geschreven naar de autoriteiten in Iran waarin opgeroepen werd op om Zeynab Jalalian onmiddellijk vrij te laten.

 

 

 

 

Schrijfactie Mexico: ontslagen schoonmaker moet compensatie krijgen

Jorge Pérez Ortega (70) klaagde over het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen tegen covid-19 in het Mexicaanse ziekenhuis waar hij als schoonmaker werkte. Prompt werd hij ontslagen. Nu heeft hij moeite om rond te komen.

Kritiek op covid-beleid ziekenhuis kost schoonmaker baan
Jorge Pérez Ortega (70) verdiende een mager loontje in een Mexicaans ziekenhuis. Hij en zijn collega’s kregen van het schoonmaakbedrijf geen persoonlijke beschermingsmiddelen tegen covid-19 uitgereikt. Jorge beklaagde zich hierover in een interview met een televisieploeg die een reportage maakte over het ziekenhuis. Zes dagen later werd hij ontslagen door het bedrijf, dat ingehuurd was door overheidsorganisatie ISSSTE. Sindsdien hebben Jorge en zijn vrouw moeite om rond te komen.
De Mexicaanse overheid is als opdrachtgever van het schoonmaakbedrijf verantwoordelijk voor het onterechte ontslag van Jorge en moet hem daarvoor compenseren. De overheid moet ook zorgen voor persoonlijke beschermingsmiddelen voor alle werknemers in ziekenhuizen, inclusief schoonmakers.

Er zijn 21 brieven geschreven naar de autoriteiten in Mexico waarin opgeroepen werd om Jorge Pérez Ortega compensatie te geven voor zijn onterechte ontslag.

 

 

Schrijfactie Pakistan: waar is mensenrechtenverdediger Idris Khattak?

Mensenrechtenverdediger Idris Khattak uit Pakistan wordt sinds november 2019 op een onbekende plek vastgehouden door de autoriteiten, op basis van een vage aanklacht wegens spionage. Hij kan zelfs de doodstraf krijgen. Hij krijgt zeer waarschijnlijk geen eerlijke rechtszaak.

Vast op een onbekende plek
Idris Khattak deed onderzoek naar gedwongen verdwijningen en werkte voor Amnesty International in Pakistan. In november 2019 verdween hij zélf. Pas zeven maanden later gaven de autoriteiten toe dat ze hem vasthielden. Maar zijn familie weet nog steeds niet waar dat is.

Geen eerlijke rechtszaak
Khattak zou volgens de autoriteiten iets met spionage van doen hebben. Ze baseren dat op een ontmoeting die hij in 2009 had met een buitenlandse diplomaat. Op 28 januari 2021 wees een rechter Khattak’s verzoek om zijn zaak voor een burgerrechter te laten komen af. Nu een militaire rechtbank zich over zijn zaak buigt lijkt het onwaarschijnlijk dat hij een eerlijk proces krijgt.

Er zijn 21 brieven geschreven naar de autoriteiten in Pakistan waarin opgeroepen werd om onmiddellijk bekend te maken waar Idris Khattak gevangenzit. En Idris’ rechtszaak moet niet door een militaire rechtbank worden behandeld, maar door een burgerlijke rechtbank.