Opening

De Write for Rights verliep heel anders dan gebruikelijk, geen gezamenlijke start in de bibliotheek met de opening van de burgemeester. Deze keer werd het een online bijeenkomst waar de burgemeester de schrijfactie opende, het werd de 5de schrijfmarathon.

Na een welkomstwoord was er een korte film over één van de slachtoffers, Gustavo Gatica psychologie student  uit Chili. Hij ging in 2019 de straat op samen met honderdduizenden andere Chilenen. De politie trad hard op en schoot met rubberkogels op de demonstranten. Een regen van kogels trof Gustavo in zijn gezicht. Hij raakte blind aan beide ogen. De politie ontkende dat ze er iets mee te maken hadden.

De burgemeester hield een motiverende speech waarin hij benadrukte dat wij in Nederland in alle vrijheid brieven kunnen schrijven en dat die brieven zin hebben. Want door de vele brieven van vorig jaar is er een doodvonnis ingetrokken, een strafvermindering bewerkstelligd, een ander kreeg medische zorg, weer een ander een schadevergoeding. Om nog maar niet te spreken over de morele steun die mensen ondervonden van de honderdduizenden kaarten die wereldwijd voor hen werden geschreven. Weten dat er aan je gedacht wordt, dat je er niet alleen voor staat.

Daarna was er gelegenheid om vragen te stellen aan de burgemeester. Daar maakten  een aantal deelnemers gebruik van.

We sloten af met een afsluiting gedicht “Vrijheid” van Marco Houtschild en daarna een film over resultaten van de Write for Rights van vorig jaar.

 

ResultatenWrite for Rights 2

Veel Culemborgers zijn in de pen geklommen om te schrijven tegen onrecht. Soms alleen maar ook samen met vrienden, buren of familie. Een meneer van ruim 80 jaar schreef met behulp van een vergrootglas 10 brieven. Ook de leerlingen van Lek&Linge en het KWC droegen weer hun steentje bij. Evenals een meisje van 10 jaar die ook dit jaar weer klasgenoten uitnodigde om bij haar thuis kaarten te schrijven. Ook het KWC en Lek&Linge namen weer actief deel aan de schrijfmarathon.

Er zijn 926 brieven en 720 kaarten geschreven, totaal 1.646 stuks. Een prachtig bewijs dat we in Corona tijd tot veel in staat zijn. Veel dank aan iedereen die geschreven heeft.

 

Foto 1 Write for rights