In oktober hebben we in totaal 66 brieven geschreven en er zijn nog eens 14 handtekeningen gezet, een mooi resultaat!

Onderstaand per actie de resultaten van de schrijfactie.

 

Peru: gerechtigheid voor vermoorde milieuactivist  

peruMensenrechtenverdediger en milieuactivist Roberto Carlos Pacheco uit Peru werd vermoord vanwege zijn strijd tegen de illegale mijnbouw in het Amazonegebied.

Vermoord vanwege strijd voor milieu                      

Roberto Carlos Pacheco verzette zich tegen de illegale mijnbouw in de Madre de Dios-regio in het Amazonegebied en de negatieve effecten daarvan op het milieu. Op 11 september 2020 werd hij door onbekenden doodgeschoten, nadat hij al verschillende keren was aangevallen en met de dood bedreigd.

Alle incidenten werden bij de overheid gerapporteerd, maar die deden daar weinig mee. Roberto Carlos’ familie zegt dat ook zij gevaar lopen, vooral Demetrio Pacheco, de vader van Roberto Carlos.

De Madre de Dios-regio wordt de laatste jaren geteisterd door maatschappelijke conflicten en milieuproblemen. Dit als gevolg van illegale mijnbouw door de georganiseerde misdaad, illegale houtkap en verontreiniging door giftige metalen.

Er zijn 16 brieven geschreven naar de autoriteiten in Peru waarin opgeroepen werd om de moord op Roberto Pacheco te onderzoeken.

 

 

Tsjaad: laat Baradine Berdei Targuio onmiddellijk vrij!

TsjaadMensenrechtenverdediger Baradine Berdei Targuio uit Tsjaad wordt aangeklaagd op basis van valse beschuldigingen. Hij is waarschijnlijk opgepakt vanwege zijn werk voor de mensenrechten.

Valse beschuldigingen 

Baradine Berdei Targuio is voorzitter van een Tsjadische mensenrechtenorganisatie. Op Facebook postte hij een bericht over de gezondheid van de president van Tsjaad, die volgens hem ernstig ziek zou zijn en zich in een ziekenhuis in Frankrijk zou bevinden. En in een open brief aan de president kaartte hij de mensenrechtensituatie in het noorden van het land aan.

Daarop werd hij gearresteerd en verdween voor 7 maanden in een cel zonder contact met de buitenwereld. Hij wordt aangeklaagd wegens het ‘schenden van de nationale veiligheid’, ‘illegaal wapenbezit’ en ‘geweldpleging’. Dat zijn valse beschuldigingen, die vermoedelijk alleen maar tegen hem geuit worden vanwege zijn werk voor de mensenrechten.

Er zijn 17 brieven geschreven naar de autoriteiten in Tsjaad waarin opgeroepen werd om Baradine Berdei Targuio onmiddelijk vrij te laten. In de Oud Katholieke kerk werd deze actie 6 keer ondertekend.

 

Filipijnen: de Filipijnen moeten de doodstraf niet opnieuw invoeren

FilipijnenBinnenkort beslist de Senaat van de Filipijnen over de herinvoering van de doodstraf voor een hele reeks misdrijven. Amnesty is tegen de doodstraf, altijd en overal.

Strijd tegen drugs 

Onder Duterte zijn er de afgelopen vier jaar grootschalige mensenrechtenschendingen gepleegd. Daarbij schoot de politie in de strijd tegen drugs duizenden mensen dood, zonder vorm van proces. Als de doodstraf opnieuw wordt ingevoerd geldt die niet alleen voor drugsgerelateerde misdaden, maar voor een veel breder scala aan misdrijven, van moord en verkrachting tot roofovervallen en het stelen van motorfietsen.

Er zijn 16 brieven geschreven naar senatoren in de Filipijnen waarin opgeroepen werd om tegen herinvoering van de doodstraf te stemmen. In de Oud Katholieke kerk werden 8 handtekeningen gezet voor deze actie.

 

 

Rusland: laat Jehova’s Getuige onmiddellijk vrij

RuslandDennis Christensen kreeg in Rusland 6 jaar gevangenisstraf. De reden? Hij is Jehova’s Getuige en de Russische overheid zegt dat zijn religieuze groepering ‘extremistisch’ is.

Achter de tralies vanwege je geloof 

Dennis Christensen is een Deense Jehova’s Getuige, maar woont al 20 jaar in Rusland. In 2017 werd zijn religieuze groepering in Rusland verboden. Jehova’s Getuigen worden ‘extremistisch’ genoemd en honderden van hen worden vervolgd. Dat is een schending van de vrijheid van godsdienst, een mensenrecht.

Dennis Christensen kreeg 6 jaar cel. Zijn recente verzoek om vervroegde vrijlating werd afgewezen. Hij heeft problemen met zijn gezondheid, maar krijgt in de gevangenis niet de juiste medicijnen. Bovendien werd hij 27 dagen lang in een strafcel gezet voor iets wat hij niet had gedaan.

 Er zijn 17 brieven geschreven naar de autoriteiten in Rusland.