Amnesty groep Culemborg

Schrijfactie China: laat Ding Jiaxi vrij!

Foto; ©Amnesty.nlDe Chinese activist Ding Jiaxi nam in december vorig jaar deel aan een informele bijeenkomst van activisten en mensenrechtenadvocaten. De autoriteiten pakten veel van de aanwezigen op, onder wie Ding Jiaxi. Hij mocht een half jaar lang geen contact hebben met zijn advocaat of familie. Ding wordt beschuldigd van ‘staatsondermijning’.

Klopjacht op critici

Ding Jiaxi was mensenrechtenadvocaat en lid van de New Citizens Movement, een los netwerk van activisten die 10 jaar geleden probeerden corruptie bij de overheid aan de kaak te stellen. Tijdens de bijeenkomst in december praatte Ding met andere activisten over de mensenrechtensituatie en het maatschappelijk middenveld in China. De meeste activisten die werden opgepakt kwamen eind juni op borgtocht vrij, maar Ding niet.

De Chinese autoriteiten voeren sinds 5 jaar een klopjacht op kritische advocaten, academici, journalisten en activisten. De overheid klaagt hen aan voor vaag omschreven misdrijven tegen de staatsveiligheid om hen de mond te snoeren.

Er zijn 13 brieven geschreven naar de autoriteiten in China waarin opgeroepen werd om Ding Jiaxi onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

 

 

Schrijfactie: Afghanistan moet mensenrechtenverdedigers beschermen      

IFoto; ©Amnesty.nln september 2019 werd de bekende Afghaanse mensenrechtenverdediger en journalist Abdul Samad Amiri ontvoerd en vermoord vanwege zijn werk. Hij werkte voor een onafhankelijke Afghaanse mensenrechtencommissie. Afgelopen juni kwamen ook al twee medewerkers van de commissie om het leven door een autobom. Met het oplaaiende geweld in Afghanistan wordt de situatie er voor mensenrechtenverdedigers steeds gevaarlijker. En ze krijgen geen bescherming van de autoriteiten.

Mensenrechtenverdedigers onder vuur                    

Mensenrechtenverdedigers in Afghanistan kaarten ernstige mensenrechtenschendingen aan, waaronder discriminatie en geweld tegen vrouwen en minderheden. Ook in zeer conservatieve delen van Afghanistan trotseren ze lokale religieuze leiders en durven ze op te komen voor de mensenrechten. Maar hiervoor betalen ze vaak een hoge prijs. Ze worden bestempeld als ‘westerse spionnen’ en ‘anti-religieus’. Mensenrechtenverdedigers worden overal in het land voortdurend geconfronteerd met intimidatie, bedreigingen en geweld van zowel de autoriteiten als gewapende groeperingen. En de situatie wordt steeds nijpender.

 Er zijn 13 brieven geschreven naar de president van Afghanistan waarin opgeroepen werd om maatregelen te nemen die onmiddellijk bescherming bieden aan mensenrechtenverdedigers wanneer zij in gevaar zijn.

 

 

Schrijfactie Saudi-Arabië: laat lhbti-activist vrij!

Foto; ©Amnesty.nlDe 29-jarige Mohamed al-Bokari uit Jemen is op 8 april opgepakt in Riyadh, de hoofdstad van Saudi-Arabië. Hij wordt beschuldigd van ‘perversie’, het ‘nadoen van vrouwen’ en ‘verstoring van de openbare orde’. De reden? Hij publiceerde een video waarin hij opkomt voor de rechten van lhbti-ers. Een vriend vertelde dat Al-Bokari is gemarteld om hem te laten ‘bekennen’ dat hij homoseksueel is.

Terugkeer levensgevaarlijk

Al-Bokari ontsnapte in Jemen ternauwernood aan een poging tot ontvoering en ontving doodsbedreigingen vanwege zijn inzet voor de mensenrechten. Hij vluchtte daarop naar Saudi-Arabië. Nu zijn verblijfvergunning is verlopen, is de kans groot dat hij terug moet naar Jemen. Zijn leven loopt daar mogelijk gevaar.

Er zijn 14 brieven geschreven naar de autoriteiten in Saudi-Arabië waarin opgeroepen werd om Mohamed al-Bokari onmiddellijk vrij te laten.