Amnesty groep Culemborg

Deze  maand hebben we weer thuis gescheven, en gelukkig zijn velen van u in de pen geklommen.
Hieronder de acties, brieven en resultaten van september 2020. In totaal zijn er deze maand 45 brieven geschreven en 58 handtekeningen gezet.
 

Schrijfactie Filipijnen: onderzoek valse beschuldigingen tegen Tacloban 5.

FilipijnenVijf Filipijnse activisten worden ten onrechte beschuldigd van het bezit van vuurwapens en explosieven. De Tacloban 5 zeggen dat de politie die zelf in hun kantoren heeft gelegd.

Valse beschuldigingen tegen de Filipijnse activisten Tacloban  De Filipijnse politie valt vaak binnen bij activisten en zegt dan dat er illegale wapens en explosieven zijn gevonden. Maar die hebben ze er dan zélf neergelegd. Dit overkwam ook Frenchie Mae Cumpio, Mariel Domequil, Marissa Cabaljao, Mira Legion en Alexander Philip Abinguna uit de stad Tacloban. Ze zetten zich in voor onafhankelijke journalistiek, mensenrechten en het milieu.

De politie viel begin februari binnen in hun kantoren en ze moesten onder bedreiging van vuurwapens de ruimtes verlaten. Daarna doorzocht de politie de kantoren en ‘vond’ wapens en explosieven. De Tacloban 5 hebben de rechter gevraagd om het huiszoekingsbevel – en daarmee het ‘bewijs’ – ongeldig te verklaren. Maar de rechter ging niet in op hun verzoek.

 

Er zijn 16 brieven geschreven naar de autoriteiten in de Filipijnen waarin opgeroepen werd om de beschuldigingen tegen de Tacloban 5 te onderzoeken. In de Oud Katholieke kerk en in buurtcentrum De Ontmoeting zijn 27 handtekeningen gezet voor deze actie.

 

 

 

 

Schrijfactie Cambodja: laat activist Wanchalearm Satsaksit vrij!

Thaise activist Wanchalearm Satsaksit werd door onbekenden ontvoerd uit zijn appartement in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Hij protesteerde online tegen de Thaise regering. Die klaagde hem daarvoor aan, terwijl Wanchalearm alleen maar gebruik maakte van het recht op vrije meningsuiting

Thaise activisten in het buitenland verdwenen en vermoord.
Sinds de militairen in 2014 de macht in Thailand overnamen, weken veel pro-democratie-activisten uit naar buurlanden als Cambodja. Wanchalearm Satsaksit dacht dat hij veilig was in Phnom Penh, en postte kritische berichten in een Facebookgroep die zich verzet tegen de Thaise regering. Maar tijdens een telefoontje met zijn familie zei hij plotseling dat hij niet meer kon ademhalen. Op beelden van een beveiligingscamera is te zien hoe een zwarte Toyota Highlander SUV bij zijn woning wegrijdt.

In de afgelopen jaren zijn minstens acht Thaise activisten en oppositieleden in buurlanden verdwenen of vermoord. De Thaise overheid had herhaaldelijk om hun uitlevering gevraagd. 

Er zijn 14 brieven geschreven naar de autoriteiten in Cambodja waarin opgeroepen werd om Wanchalearm Satsaksit onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Ook zijn er in de Oud Katholieke kerk en in het buurtcentrum 31 handtekeningen gezet onder deze actie.

 

Schrijfactie Guatemala: landrechtenactivist achter tralies                                  

Bernardo Caal Xol verzet zich sinds 2015 tegen de bouw van waterkrachtcentrales op het grondgebied van inheemse Maya-gemeenschappen in het noorden van Guatemala. En dus tegen de plannen van het ministerie van Energie en Mijnbouw. De autoriteiten startten daarom een lastercampagne tegen hem. Zij beschuldigden hem onterecht van diefstal met geweld. Eind 2018 veroordeelde een rechter Bernardo Caal Xol tot ruim zeven jaar cel, op grond van valse aanklachten.

Inheemse gemeenschappen stemden tegen.                   
Bernardo Caal Xol stapte in 2015 namens 56 Maya Q’eqchi’-gemeenschappen naar de rechter, omdat de bouw van de waterkrachtcentrales was gestart zonder hen te informeren en te raadplegen. Het hooggerechtshof van Guatemala oordeelde in 2017 dat op grond van internationale afspraken de inheemse gemeenschappen geconsulteerd moesten worden over de bouwplannen. Meer dan 26.000 mensen stemden vervolgens tegen de bouw. Maar de autoriteiten erkenden de uitkomst van de stemming niet. De bouw ging door.

Landrechten- en milieuactivisten in Guatemala krijgen voortdurend te maken met geweld en lastercampagnes. Veel van hen worden onterecht aangeklaagd of vervolgd zodat ze hun werk niet meer kunnen of durven doen.

Er zijn 15 brieven geschreven naar de Guatemalteekse ambassadeur in Nederland. Roep hem op bij de autoriteiten in Guatemala aan te dringen op vrijlating van Bernard Caal Xol.