Amnesty groep Culemborg

Een schrijfavond in de bibliotheek kan vanwege het Corona virus niet. Thuis schrijven kan natuurlijk wel. In juli zijn thuis in totaal 32 brieven geschreven. Hieronder de zaken waarvoor geschreven is. 

 

Schrijfactie Chili: student blind door politiegeweld. 

Foto; ©Amnesty.nl

De 22-jarige Chileense psychologiestudent Gustavo Gatica nam eind 2019 deel aan massaprotesten. De oproerpolitie gebruikte rubberen kogels om de demonstranten uiteen te drijven. Een regen van kogels trof Gustavo in zijn gezicht. Hij raakte blind aan beide ogen.

Wat kun jij doen?                                                                               

Schrijf naar de openbaar aanklager van Chili. Roep hem om op er voor te zorgen dat een ieder die verantwoordelijk is voor Gaticas verwondingen wordt vervolgd.

Massaprotesten hard neergeslagen.                                                

De protesten in Chili ontstonden na een verhoging van de prijzen voor het openbaar vervoer in de hoofdstad Santiago. De grotendeels vreedzame protesten werden hard neergeslagen. Op 19 oktober kondigde de overheid de noodtoestand af. Maar de protesten gingen door. De politie richtte rubberen kogels op de bovenlichamen en gezichten van demonstranten. Ook gooiden ze traangas in ziekenhuizen en scholen. Duizenden demonstranten raakten gewond. Ten minste 23 mensen werden gedood.

De politie opende zelf een onderzoek naar het buitensporige politiegeweld, maar concludeerde dat niemand verantwoordelijk gehouden kon worden. De openbaar aanklager gaat nu onderzoek doen naar de gebeurtenissen.

Er zijn 10 brieven geschreven naar de openbaar aanklager van Chili waarin opgeroepen werd om op er voor te zorgen dat een ieder die verantwoordelijk is voor Gaticas verwondingen wordt vervolgd.

 

Schrijfactie Guatemala: werknemers tijdelijk coronaziekenhuis niet betaald en ontslagen.   

Foto; ©Amnesty.nl

Het Guatemalteekse ministerie van Gezondheid heeft 46 werknemers van een noodziekenhuis in de hoofdstad ontslagen. Het tijdelijke ziekenhuis opende op 21 maart zijn deuren voor coronapatiënten. Het ontslagen personeel werkte drie maanden in het ziekenhuis onder enorm zware omstandigheden. Ze wachten nog steeds op hun salaris. Ook kregen ze geen ontslagvergoeding.

Wat kun jij doen?                                                                              

Schrijf een brief naar de Guatemalteekse gezondheidsminister. Roep hem op de 46 ontslagen werknemers onmiddellijk hun salaris te betalen en onderzoek te doen naar de reden van hun ontslag.

Ontslag om administratieve reden.                                                  

Het ministerie van Gezondheid heeft de werknemers, onder wie stafleden en schoonmakers, op 5 juni ontslagen. Volgens administratieve regels van het ministerie moesten de werknemers een universitaire of middelbare schooldiploma hebben. Dat hebben ze niet. De nationale ombudsman, die ook onderzoek doet naar de zaak, meldde dat dit ook niet werd gevraagd toen het ministerie de werknemers in dienst nam.

Er zijn 11 brieven geschreven naar de Guatemalteekse gezondheidsminister waarin opgeroepen werd om de 46 ontslagen werknemers onmiddellijk hun salaris te betalen en onderzoek te doen naar de reden van hun ontslag.

 

Schrijfactie Rusland: kritische sjamaan vast in psychiatrisch ziekenhuis. 

Foto; ©Amnesty.nlSjamaan Aleksandr Gabyshev startte in 2019 een voettocht van ruim 8.000 kilometer van Oost-Siberië naar Moskou. Hij wilde met zijn ‘krachten’ het Kremlin ‘zuiveren’ van president Poetin. De politie hield hem in september 2019 tegen en bracht hem tegen zijn wil terug naar huis. Op 2 juni 2020 bevestigde een rechter dat Gabyshev voor onbepaalde tijd mag worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Hij wordt gestraft vanwege zijn kritiek op de autoriteiten.

Wat kun jij doen?                                                                          

Schrijf een brief naar de aanklager in Yakutia. Roep hem op onmiddellijk een einde te maken aan Aleksandr Gabyshevs gedwongen opname en hem niet langer te vervolgen vanwege zijn politieke opvattingen.

Gedwongen opname als straf voor kritiek.                          

Op 12 mei stormde de oproerpolitie Gabyshevs huis binnen. Ze brachten hem naar een psychiatrische ziekenhuis omdat hij zogenaamd weigerde zich te laten testen op corona. Hij werd gedwongen te tekenen voor een opname van twee weken. Toen bleek dat hij geen corona had, wilde hij naar huis. Maar een medische commissie besloot dat hij een gevaar vormde voor zichzelf en anderen. De rechter bevestigde dit. Gabyshevs politieke en religieuze opvattingen werden gebruikt als bewijs voor zijn psychische problemen. Ook kreeg hij geen eerlijke proces. Meerdere getuigen die zijn advocaat opriep werden door de politie opgepakt omdat ze de coronaregels zouden hebben overtreden.

Er zijn 11 brieven geschreven naar de aanklager in Yakutia waarin opgeroepen werd om onmiddellijk een einde te maken aan Aleksandr Gabyshevs gedwongen opname en hem niet langer te vervolgen vanwege zijn politieke opvattingen.