Amnesty groep Culemborg

Een schrijfavond in de bibliotheek kon vanwege het Corona virus deze maand nog niet. Thuis schrijven kan natuurlijk wel, en dat heeft u ook gedaan!!

Maar liefst 56 brieven geschreven! weer een mooi aantal! Veel dank aan de brieven schrijvers.

Schrijfactie Angola: bescherm bedreigde activisten

Pascoal Baptistiny leidt de organisatie MBAKITA die opkomt voor de rechten van de inheemse San bevolking in het zuiden van Angola. Op 17 april braken mannen met wapens in de nacht zijn huis binnen. Ze boeiden de bewakers en namen computers, geheugenkaarten en telefoons mee. Baptistiny en andere MBAKITA activisten worden al sinds 2018 aangevallen en met de dood bedreigd. Er zijn ook activisten verdwenen en mogelijk vermoord vanwege hun werk voor MBAKITA.

Mogelijke straf na Amnesty publicatie

De recente dreigementen houden mogelijk verband met een publicatie van Amnesty International op 15 april. Daarin staat dat de politie tijdens een preventiecampagne om het coronavirus terug te dringen 9 MBAKITA leden mishandelde en onterecht vasthield. In april stopten 17 werknemers met hun werk uit angst voor hun veiligheid

 

Er zijn 16brieven geschreven naar de minister van Justitie en Mensenrechten van Angola waarin opgeroepen werd om Pascoal Baptistiny en andere MBAKITA activisten te beschermen en onderzoek te doen naar de dreigementen.

Schrijfactie Myanmar: journalist uit Rakhine de mond gesnoerd

Journalist en redacteur Aung Marm Oo dook ruim een jaar geleden onder nadat hij werd beschuldigd van het overtreden van Myanmars beruchte ‘Unlawful Associations Act’. Deze onderdrukkende wet wordt vaak gebruikt om etnische minderheden, journalisten en activisten de mond te snoeren. Aung Marm Oos straf kan oplopen tot 5 jaar cel. De mediagroep waar hij voor werkt, berichtte over mensenrechtenschendingen door het Myanmarese leger tijdens het gewapende conflict in de staat Rakhine.

 

Onafhankelijke media de kop in gedrukt

Begin 2019 escaleerde het conflict in Rakhine tussen het Myanmarese leger en het Arakan-leger, een etnische gewapende groepering in Rakhine. Amnesty en andere organisaties documenteerden ernstige schendingen, waaronder oorlogsmisdaden, die zijn gepleegd door zowel het Myanmarese leger als het Arakan-leger. Onafhankelijke journalisten die verslag doen van het conflict en activisten worden lastiggevallen of vervolgd. In de afgelopen twee maanden zijn ten minste drie andere journalisten onterecht aangeklaagd onder vage anti-terrorismewetten.

Er zijn 13 brieven geschreven naar de autoriteiten van Myanmar waarin opgeroepen werd om alle aanklachten tegen Aung Marm Oo in te trekken en er voor te zorgen dat hij en andere journalisten hun werk kunnen doen zonder angst voor vervolging.

Update schrijfactie Egypte: kritische onderzoeker opgepakt en gemarteld

Patrick Zaki George werkt als onderzoeker bij een Egyptische mensenrechtenorganisatie. Hij zit sinds 7 februari 2020 vast. Hij wordt onterecht beschuldigd van onder meer het verspreiden van nepnieuws via Facebook. Er zijn zorgen om zijn gezondheid. George leidt aan astma en loopt een verhoogd risico op corona in de overvolle en onhygiënische Tora gevangenis waar hij wordt vastgehouden.

Gemarteld tijdens verhoor

George werd op het vliegveld van Cairo gearresteerd. Hij landde vanuit Italië, waar hij een studie volgt aan de universiteit van Bologna. De Egyptische veiligheidsdienst bracht George naar een onbekende plek. Ze vroegen hem naar zijn mensenrechtenwerk in Egypte. Ze sloegen hem in zijn buik en gaven hem elektroshocks. Hij werd 30 uur vastgehouden, zonder contact met een advocaat of zijn familie.

Vast vanwege kritische werk

Patrick wordt beschuldigd van het ‘verspreiden van nepnieuws’, en het ‘aanzetten tot protesten, geweld en terroristische daden’. Het ‘bewijs’ hiervoor zijn tien Facebookberichten die Patrick en zijn advocaat niet in mochten zien. Patricks arrestatie houdt zeer waarschijnlijk verband met een klopjacht op critici die de Egyptische autoriteiten voeren sinds de massale anti-overheids-protesten van september 2019. Zijn arrestatiebevel dateert van 24 september 2019.

Er zijn 12 brieven geschreven naar de openbaar aanklager van Egypte waarin opgeroepen werd om Patrick Zaki George onmiddellijk vrij te laten. Om dat hij alleen maar vast zit vanwege zijn mensenrechtenwerk en politieke opvattingen.


Schrijfactie Vietnam: boekenbezorger gemarteld vanwege ‘verboden’ boeken

Op 8 mei pakte de politie in de Vietnamese hoofdstad Ho Chi Minh boekenbezorger Thuy Tuat op. Tuat bezorgt boeken van een onafhankelijke Vietnamese uitgeverij, de Liberal Publishing House. De boeken gaan vaak over politieke en sociale kwesties in Vietnam en zijn daarom verboden. Tuat zegt dat de politie hem martelde. Na zijn vrijlating dook hij meteen onder.

Doelwit vanwege ‘verboden’ boeken

Sinds de opening van de Liberal Publishing House in februari 2019 doen de autoriteiten er alles aan om de uitgeverij te dwarsbomen. Honderden mensen die een boek van de uitgever kochten of voor de uitgever werkten, zijn lastig gevallen en geïntimideerd. Zo werden huizen onderzocht en boeken inbeslaggenomen. Ook moest een aantal mensen op het politiebureau verklaren dat ze geen boeken meer van de uitgever zullen kopen.

Gemarteld en ondergedoken

Thuy Tuat is niet de enige die door de politie is gemarteld. In een andere zaak werd een man gedwongen te bekennen dat hij bij de uitgeverij werkte. De politie hield hem 12 uur vast en sloeg hem meermaals hard in het gezicht. De man vluchtte meteen naar een schuiladres toen hij vrijkwam.

Er zijn 15 brieven geschreven naar de premier van Vietnam waarin opgeroepen werd om Thuy Tuat niet langer lastig te vallen en onderzoek te doen naar zijn beschuldigingen van marteling. Ook moeten onafhankelijke uitgevers gebruik kunnen maken van hun recht op vrijheid van meningsuiting, waartoe ook het verspreiden van informatie en ideeën behoort.


Denkt u er aan om Handtekening naam en adres onderaan de brief te zetten.

U kunt ook enkele groetenkaarten sturen

Germain Rukuki 
Mensenrechtenverdediger Germain Rukuki werd in april 2018 veroordeeld tot 32 jaar celstraf omdat hij zich inzette tegen marteling in Burundi. Een absurd lange straf.

Rukuki zou in 2016 onder meer ‘de staatsveiligheid hebben bedreigd’, omdat hij als werknemer van de inmiddels verboden organisatie ACAT-Burundi streed tegen marteling. De rechter veroordeelde hem ook voor ‘deelname aan een rebellerende beweging’.


Ilham Tohti
De Oeigoerse academicus Ilham Tohti kreeg op 23 september 2014 levenslang wegens 'separatisme', terwijl hij juist Han-Chinezen en Oeigoeren met elkaar in gesprek wilde brengen.

Ilham Tohti kwam op voor de rechten van de Oeigoeren, een voornamelijk islamitische etnische minderheid in China. Hij stelde tal van misstanden aan de kaak. Oeigoeren worden willekeurig en in eenzame opsluiting vastgezet, en ze worden ernstig gehinderd bij het belijden van hun islamitische geloof.

Alle thuisbriefschrijvers Bedankt.

Ook een keer meeschrijven? 

Kijk dan Hier wanneer de volgende schrijfavond is.