Amnesty groep Culemborg

Een schrijfavond in de bibliotheek kon vanwege het Corona virus deze maand nog niet. Thuis schrijven kan natuurlijk wel, en dat heeft u ook gedaan!!
Maar liefst 64 brieven zijn er geschreven! Veel dank aan de brieven schrijvers.

We wilden aandacht vragen voor Vladislav Sharkovsky en Emil Ostrovko uit Wit-Rusland,  Yulia Tsvetkova uit Rusland en Ibrahim Ezz El-Din uit Egypte

Schrijfactie Wit-Rusland: risico op corona groot voor verzwakte tienergevangenen

Foto; ©Amnesty.nlVladislav Sharkovsky (foto links) en Emil Ostrovko (foto rechts) uit Wit-Rusland belandden twee jaar geleden in de gevangenis voor een klein drugsdelict. Ze waren toen 17 jaar oud. Ze hebben allebei ernstige gezondheidsklachten. Het risico is groot dat het coronavirus zich in de gevangenis snel verspreidt. Daardoor loopt hun leven gevaar.

Slechte gezondheid

De gezondheidssituatie van beide jongens is zorgelijk. Emil lijdt aan astma. Vladislav was een gezonde tiener voordat hij werd opgesloten. Hij hoest nu al lange tijd en heeft moeite met zien. Ook kreeg hij onlangs trombose, klaagde over buikpijn en viel flauw.

Streng drugsbeleid

Om wat bij te verdienen werkte Emil, die nog op school zat, als koerier voor een online bedrijfje. In de pakketjes die hij rondbracht bleken drugs te zitten. Emil kreeg zes jaar cel. Zijn baas, die hem misbruikte als drugskoerier, werd niet vervolgd. Ook Vladislav werkte als koerier voor een online bedrijf dat in drugs bleek te handelen. Hij kreeg tien jaar cel.

Er zijn 20 brieven geschreven naar president Lukashenko van Wit-Rusland waarin opgeroepen werd om Emil en Vladislav onmiddellijk vervroegd of voorwaardelijk vrij te laten. Ook moet Wit-Rusland kijken in hoeverre gevangenen die een verhoogd gezondheidsrisico lopen vanwege het coronavirus buiten de gevangenis hun straf kunnen uitzitten.

 

Schrijfactie Rusland: activist vervolgd om tekening vrouwelijk lichaam

Foto; ©Amnesty.nlDe Russische kunstenares en activiste Yulia Tsvetkova wordt beschuldigd van het ‘maken en verspreiden van pornografische materialen’. Tsvetkova, die zich inzet voor vrouwenrechten en LHBTI’ers, had op sociale media tekeningen geplaatst van het naakte vrouwelijk lichaam. Indien schuldig bevonden, kan ze tot 6 jaar gevangenisstraf krijgen. Absurd.

Huisarrest

In afwachting van haar proces zat Tsvetkova sinds november 2019 onder huisarrest. Ze mocht zelfs niet voor een behandeling naar de tandarts. De rechter herriep haar huisarrest op 16 maart maar ze mag haar woonplaats niet verlaten.

‘Homopropaganda’

Er loopt nog een tweede aanklacht tegen haar vanwege een tekening van twee gezinnen: een met twee moeders en een met twee vaders. Die plaatste ze online met de titel ‘Het gezin is waar liefde is. Steun LHBTI+-gezinnen’. Volgens de autoriteiten overtrad ze hiermee de wet tegen ‘homopropaganda’.

Er zijn 22 brieven geschreven naar de openbaar aanklager in Rusland waarin opgeroepen werd om Yulia Tsvetkova niet te vervolgen.

 

Schrijfactie Egypte: risico op corona groot voor verzwakte activist

Foto; ©Amnesty.nlMensenrechtenverdediger Ibrahim Ezz El-Din zit vast vanwege zijn werk voor de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden. Hij heeft last van allergieën en ademhalingsproblemen. Zijn gezondheid is in gevaar nu het coronavirus zich snel verspreidt in de overvolle en onhygiënische Tora-gevangenis.

Verdwenen en gemarteld

Op 11 juni 2019 werd Ibrahim Ezz El-Din op straat in de Egyptische hoofdstad Caïro opgepakt door veiligheidstroepen in burgerkleding. Hij was 167 dagen spoorloos. De autoriteiten ontkenden dat ze hem vasthielden. Ezz El-Din zegt dat hij in die tijd is gemarteld om hem te dwingen informatie te geven over de organisatie waarvoor hij werkt, de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden (ECRF). De martelingen en het gebrek aan medische zorg hebben er zeer waarschijnlijk toe geleid dat Ezz el-Din begin dit jaar twee keer een poging tot zelfmoord deed.

Opgepakt voor zijn activisme

Ezz el-Din is de vijfde persoon die sinds 2016 is gearresteerd vanwege betrokkenheid bij de ECRF. Hij onderzocht of mensen in Egypte toegang hebben tot veilige en betaalbare woningen. De officier van justitie ondervroeg Ezz El-Din naar aanleiding van beschuldigingen van het ‘helpen van een terroristische groepering’.

Er zijn 22 brieven geschreven naar de openbaar aanklager in Egypte waarin opgeroepen werd om Ibrahim Ezz-el-Din onmiddellijk vrij te laten en in de tussentijd de zorg te geven die hij nodig heeft.  

Alle thuisbriefschrijvers Bedankt.

Ook een keer meeschrijven? 

Kijk dan Hier wanneer de volgende schrijfavond is.