Amnesty groep Culemborg

Vanwege het Corona virus is de bibliotheek gesloten en dus kon de schrijfavond van 29 april niet doorgaan.
Toch wilden we aandacht vragen voor Ibrahima Diallo en Sekou Koundono uit Guinee, Li Qiaochu uit China en Shafiqul Islam Kajol uit Bangladesh.
We hebben een oproep gedaan om de brieven thuis gaan schrijven. De voorbeeldbrieven waren te downloaden.
En er is gebruik van gemaakt zoals in onderstaand verslag te lezen is.

 

Schrijfactie China: zorgen om veiligheid vrouwelijke activist

Foto; ©Amnesty.nlLi Qiaochu zet zich al jarenlang in voor vrouwen- en arbeidsrechten in China. Op 16 maart 2020 pakte de politie in Beijing haar op. Waar en waarom ze wordt vastgehouden is niet bekend. Zeer waarschijnlijk is ze opgesloten vanwege haar activisme en dat van haar partner. Haar familie vreest dat ze wordt gemarteld. Ook heeft ze medicijnen nodig voor haar depressie.

Opgepakt vanwege activisme

Li Qiaochus partner, Xu Zhiyong, nam in december vorig jaar deel aan een informele bijeenkomst van activisten en mensenrechtenadvocaten. De autoriteiten pakten meer dan tien van de aanwezigen op, onder wie Xu. Eind december werd Li 24 uur lang vastgehouden op het politiebureau en moest zij vragen beantwoorden over de activiteiten van Xu. De agenten weigerden haar medische zorg te geven. Daarna vertelde Li online dat ze slecht was behandeld. Ook vroeg ze aandacht voor diegenen die zijn opgepakt voor hun deelname aan de bijeenkomst. Dat zullen de autoriteiten haar niet in dank hebben afgenomen.

Depressief

In juni 2019 werd vastgesteld dat Li aan een depressie leidt. Toch ging ze door met haar activisme. Zo hielp ze als vrijwilliger mee in de bestrijding van het coronavirus. Ze deelde onder meer maskers uit en steunde zwangere vrouwen die waren besmet. Haar familie is bang dat ze geen medicijnen krijgt voor haar depressie.

Er zijn 16 brieven geschreven naar de directeur van het Openbare Veiligheidsbureau in Beijing waarin opgeroepen werd ervoor te zorgen dat Li Qiaochu onmiddellijk en onvoorwaardelijk wordt vrijgelaten. In de tussentijd moet ze goed worden behandeld.

 

Schrijfactie Bangladesh: dagbladjournalist spoorloos verdwenen

Foto; ©Amnesty.nlOp 10 maart startte de Bengalese politie een onderzoek naar journalist Shafiqul Islam Kajol en 31 anderen. Zij werden allemaal beschuldigd van het publiceren van onjuiste, kwetsende en beledigende informatie op Facebook. Daarna heeft niemand meer iets van Kajol gezien of gehoord. Amnesty vreest dat hij het slachtoffer is van een gedwongen verdwijning.

Slachtoffer gedwongen verdwijning?

Shafiqul Islam Kajol is fotograaf en redacteur van de Bengalese krant Dainik Pokkhokal. Toen zijn vrouw naar de politie ging om zijn vermissing aan te geven, ontkenden de agenten dat ze hem vasthouden. Toch is ze bang dat hij het slachtoffer is van een gedwongen verdwijning, dat komt namelijk vaker voor in Bangladesh.

Meer verdwijningen

De regering van Bangladesh ontkent dat er gedwongen verdwijningen in het land plaatsvinden. Niettemin heeft de mensenrechtenorganisatie Odhikar vorig jaar 34 gevallen gemeld. Van deze mensen werden er acht later dood teruggevonden. Zeventien mensen bleken gearresteerd door de politie. Van de anderen is nog altijd niets bekend.

Er zijn 13 brieven geschreven naar de Bengalese minister van Binnenlandse Zaken waarin opgeroepen werd om een onderzoek in te stellen naar de verdwijning van Shafiqul Islam Kajol.

 

Schrijfactie Guinee: activisten voor democratie vervolgd

Op 6 maart hielden Ibrahima Diallo en Sekou Koundono een persconferentie. Zij beschuldigden daarin de directeur van een speciale politie-eenheid van afluisterpraktijken en marteling en andere vormen van mishandeling. Een dag later werden ze opgepakt. Ze worden vervolgd voor verzonnen aanklachten zoals het beledigen van een overheidsfunctionaris en het verspreiden van informatie die de openbare veiligheid bedreigt. Op 13 maart kwamen ze vrij in afwachting van hun rechtszaak.

Opgepakt vanwege activisme

Ibrahima Diallo en Sekou Koundono zijn lid van het Nationale Front voor de Verdediging van de Grondwet (FNDC). Dat is een coalitie van non-gouvernementele organisaties en oppositiepartijen die in oktober 2019 werd opgericht om te protesteren tegen mogelijke aanpassing van de Guinese grondwet. Veel deelnemers aan de protesten en omstanders werden gedood. Ook waren er vele arrestaties. Diallo en Koundono werden eerder, eind oktober, veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf vanwege hun betrokkenheid bij de protesten.

Er zijn 14 brieven geschreven naar de Guinese minister van Justitie waarin opgeroepen werd om de aanklachten tegen Ibrahima Diallo en Sekou Koundono onmiddellijk te laten vallen.

 

Alle thuisbriefschrijvers Bedankt.

Ook een keer meeschrijven? 

Kijk dan Hier wanneer de volgende schrijfavond is.