Amnesty groep Culemborg

 Vanwege het Corona virus is de bibliotheek gesloten en dus kon de schrijfavond van 25 maart niet doorgaan.
thuisschrijvenToch wilden we aandacht vragen voor Ilham Tohti uit  China, Chiou Ho-shun uit Taiwan, Narges Mohammadi uit Iran en Patrick Zaki George uit Egypte.

We hebben een oproep gedaan om de brieven thuis gaan schrijven. De voorbeeldbrieven waren te downloaden.
En er is gebruik van gemaakt zoals te zien op fe foto en in onderstaand verslag te lezen is.

Schrijfactie Egypte: kritische onderzoeker opgepakt en gemarteld.

Patrick Zaki GeorgePatrick Zaki George werkt als onderzoeker bij een Egyptische mensenrechtenorganisatie. Hij startte vorig jaar met een masteropleiding Genderstudies in Bologna, Italië. Toen hij op 7 februari weer landde op het vliegveld van Caïro werd hij gearresteerd. George wordt beschuldigd van onder meer het verspreiden van nepnieuws via Facebook. Dit zijn onterechte aanklachten. Hij werd tijdens zijn verhoor gemarteld.

Gemarteld tijdens verhoor.

De Egyptische veiligheidsdienst hield George 17 uur lang vast op het vliegveld. Geblinddoekt en geboeid. Daarna brachten ze hem naar een onbekende plek en vroegen naar zijn mensenrechtenwerk in Egypte en zijn verblijf in Italië. Ze sloegen hem in zijn buik en gaven hem elektroshocks. Hij werd 30 uur vastgehouden, zonder contact met een advocaat of zijn familie.

Vast vanwege kritische werk.

Patrick wordt beschuldigd van het ‘verspreiden van nepnieuws’, en het ‘aanzetten tot protesten, geweld en terroristische daden’. Het ‘bewijs’ hiervoor zijn tien Facebookberichten die Patrick en zijn advocaat niet in mochten zien. Patricks arrestatie houdt zeer waarschijnlijk verband met een klopjacht op critici die de Egyptische autoriteiten voeren sinds de massale anti-overheids-protesten van september 2019. Zijn arrestatiebevel dateert van 24 september 2019.

Er zijn 12 brieven geschreven naar de openbaar aanklager van Egypte waarin opgeroepen werd om Patrick Zaki George onmiddellijk vrij te laten. Hij zit alleen maar vast vanwege zijn mensenrechtenwerk en politieke opvattingen.

 

Schrijfactie Iran: bekende activist mishandeld in gevangenis

Foto; ©Amnesty.nlDe bekende Iraanse mensenrechtenverdediger Narges Mohammadi hield met medegevangenen een zitprotest. Zij betuigden hun solidariteit met de honderden betogers die tijdens de anti-overheidsprotesten in november 2019 werden gedood. Als straf voor haar protest werd Mohammadi met geweld overgebracht naar een andere gevangenis.

Hardhandig weggevoerd

Mohammadi vertelde dat de gevangenisdirecteur van de Evin-gevangenis haar bij zich riep en tegen haar schreeuwde dat ze het protest moest staken. Toen ze weer terug wilde naar haar cel trok een bewaker haar hard terug. Ze hoorde haar schouder kraken en stootte tegen een ruit die brak. Haar hand begon te bloeden. Ze werd vervolgens gestompt, hardhandig een auto ingeduwd en overgebracht naar een andere gevangenis. Ze was erg bezorgd omdat ze bloedverdunners slikt en haar hand tijdens de twee uur durende rit bleef bloeden.

Vastgezet vanwege activisme

Narges Mohammadi werd in mei 2015 opgepakt. Volgens de autoriteiten zou ze lid zijn van een illegale organisatie en de nationale veiligheid in gevaar hebben gebracht. Mohammadi is verbonden aan het Iraanse Centrum voor Mensenrechtenverdedigers en voerde actie tegen de doodstraf in Iran. Ze ontving voor haar werk diverse internationale prijzen. In april 2016 kreeg ze zestien jaar celstraf opgelegd. Ze moet hiervan tien jaar uitzitten. Sinds augustus vorig jaar mag ze geen contact meer hebben met haar kinderen, die bij hun vader in het buitenland wonen.

Er zijn 12 brieven geschreven naar het hoofd van de Iraanse dienst voor justitiële inrichtingen. Roep hem op Narges Mohammadi onmiddellijk vrij te laten en haar in de tussentijd goed te behandelen.

 

Schrijfactie Taiwan: 31 jaar in dodencel na oneerlijk proces

Foto; ©Amnesty.nlDe Taiwanees Chiou Ho-shun kreeg in 1989 de doodstraf omdat hij twee moorden gepleegd zou hebben. Hij werd tijdens het politieverhoor zwaar gemarteld. De bekentenissen die hij toen aflegde – en later introk – werden gebruikt om hem te veroordelen. Chiou zit al 31 jaar in de dodencel en het gaat slecht met zijn gezondheid. Hij kan elk moment worden geëxecuteerd.

Bewijs van marteling en gedwongen bekentenis

In de eerste vier maanden na zijn arrestatie mocht Chiou met niemand contact hebben. Agenten blinddoekten en sloegen hem, dwongen hem op ijs te zitten, goten peperwater in zijn mond en neus, en gaven hem elektroshocks. Dit werkte. Chiou bekende. De rechter veroordeelde hem op basis van dit ‘bewijs’. Bewijs zoals een wapen of vingerafdrukken zijn nooit gevonden. In 1993 kwamen de verhoortapes boven water. Daarop was te horen hoe Chiou werd gemarteld. Maar zijn gedwongen bekentenis werd niet verworpen. Enkele politieagenten gaven in 2003 bovendien toe dat een andere gevangene vlak voor zijn executie de moorden had bekend.

Van het hooggerechtshof moest Chious rechtszaak maar liefs elf keer opnieuw omdat er sprake was van een gedwongen bekentenis. Toch legde de rechter Chiou telkens weer de doodstraf op. In 2011 verloor hij uiteindelijk zijn hoger beroep.

Gratieverzoek

Chiou kan zijn straf niet meer aanvechten. Omdat zijn gezondheid hard achteruit gaat heeft hij besloten schuld te ‘bekennen’ en om gratie te vragen.

Er zijn 12 brieven geschreven naar de president van Taiwan waarin opgeroepen werd om  Chiou Ho-shun gratie te verlenen.

 

Schrijfactie China: Oeigoerse academicus al meer dan 5 jaar onterecht vast

Foto; ©Amnesty.nlDe Oeigoerse academicus Ilham Tohti kreeg op 23 september 2014 levenslang wegens ‘separatisme’. Tohti was kritisch op het minderhedenbeleid van China in de Oeigoerse regio, maar is geen voorstander van afscheiding van China. Hij wilde juist Han-Chinezen en Oeigoeren met elkaar in gesprek brengen.

Veroordeeld wegens ‘separatisme’

Ilham Tohti kwam op voor de rechten van de Oeigoeren, die in de regio Xinjiang ernstig worden onderdrukt. Hij maakte gebruik van zijn recht op vrije meningsuiting. Tal van misstanden stelde hij aan de kaak, ook tegen Han-Chinezen. Tohti probeerde de dialoog met de autoriteiten en studenten van verschillende afkomst aan te gaan, om tot vreedzame oplossingen te komen. Toch beschuldigden de Chinese autoriteiten hem van separatisme en werd hij tot levenslang veroordeeld.

Heropvoedingskampen

In China zitten ongeveer een miljoen mensen uit voornamelijk islamitische minderheidsgroepen opgesloten in ‘heropvoedingskampen’. Daar worden ze hard gestraft en gedwongen om hun geloof en culturele identiteit te verwerpen. Ze krijgen geen rechtszaak en hebben geen toegang tot een advocaat om hun gevangenschap aan te vechten. Ze zitten vaak maanden vast, zonder te weten wanneer ze voldoende ‘getransformeerd’ zijn.

 

Er zijn 12 brieven geschreven naar president Xi Jinping van Chin waarin opgeroepen werd om Ilham Tohti onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Er zijn ook enkele petitielijsten teruggbracht

Voor de schoollier Aser Mohamed zijn nog 13 handtekeningen gezet onder een petitie gericht aan president al-Sisi van Egypte.
Voor de zes leden van de satirische dichtgroep Peacock Generation zijn 13 handtekeningen gezet onder een petitie gericht aan de autoriteiten in Myanmar.

Ook een keer meeschrijven? 

Kijk dan Hier wanneer de volgende schrijfavond is.