Saba Kordafshari strijdt voor het recht om zelf te bepalen wat je draagt.

Dit jaar stonden we niet op de markt, waar het in maart meestal koud en winderig is, maar in de hal van Lek&Linge, en hebben ons aangesloten bij de activiteiten van  de stichting De Interculturele Vrouwen Culemborg (DIVC) die jaarlijks internationale vrouwendag vieren met een actueel thema. Dit jaar was het thema VRIJHEID

Culemborg telt meer dan 70 nationaliteiten, velen daarvan waren aanwezig op de viering van de Internationale Vrouwendag.

Er was veel muziek, dans en lekkere hapjes. En ook heel persoonlijke verhalen. Maar eerst was er het gedicht van de stadsdichter Ria van Koppen, door haar zelf voorgedragen “NOTE TE SELF”.

Daarna werden de spieren onder deskundige leiding losgemaakt en werd er in Vrijheid gedanst, gezongen, persoonlijke verhalen verteld en van de lekkere hapjes genoten.

Het thema VRIJHEID is een onderwerp waar Amnesty vaak aandacht voor vraagt. Zo ook in de actie voor de Iraanse Saba Kordafshari. Ze werd tot 24 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat ze actievoerde tegen de verplichte hoofddoek. Saba strijdt voor het recht om zelf te bepalen wat je draagt.

DIVC internationale vrouwendagDoor het niet dragen van een hoofddoek strafbaar te stellen, worden vrouwen in Iran gediscrimineerd. Wetten die de hoofddoek verplichten, zijn in strijd met het recht op vrije meningsuiting en het recht op gelijke rechten voor iedereen.

Saba wordt er onder meer van beschuldigd van het ‘aanzetten en faciliteren tot van corruptie en prostitutie’ omdat zij anderen aanmoedigde hun hoofddoek af te doen.

De petitielijst gericht aan het hoofd van de rechterlijke macht in Iran, Mr. Ebrahimi Raisi, wordt gevraagd om Saba Kordafshari onmiddellijk vrij te laten werd 116 keer ondertekend.

Alle ondertekenaars van harte bedankt.