Amnesty groep Culemborg

 

Een van de organisatoren van deze groep melde:
“Het was afgelopen woensdag een hele mooie en waardevolle avond.
Wij waren met 28 vrouwen en hebben ruim 70 brieven geschreven”.
De brieven zijn geschreven voor:

Raif Badawi uit Saudi-Arabië. De mond gesnoerd.

Amnesty beschouwt Raif Badawi (30) als gewetensgevangene die alleen maar vastzit omdat hij als blogger op vreedzame wijze gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting.

De Saudische autoriteiten voeren een meedogenloze campagne om vreedzame activisten de mond te snoeren. Hierbij worden ernstige maatregelen, zoals zware gevangenisstraffen en lijfstraffen, niet geschuwd.

Liu Ping uit China. Streven naar democratie.

Liu Ping (50 jaar, moeder van een dochter) had zich aangesloten bij de Nieuwe Burgerbeweging die naar meer democratie streeft. Deze beweging is de autoriteiten een doorn in het oog. Elke gelegenheid om leden ervan te veroordelen, wordt aangegrepen.

In de gevangenis kreeg Liu Ping gezondheidsproblemen, maar medische zorg bleef uit. Liu Pings dochter en moeder worden lastiggevallen en geïntimideerd, waarschijnlijk als straf omdat haar dochter Liao Minyue openlijk over de situatie van Liu Ping spreekt.

Moses Akatugba uit Nigeria. Bekentenis na marteling.

Akatugba werd na zijn arrestatie op zijn rug en hoofd geslagen en in zijn hand geschoten. Politieagenten sloegen hem met stokken en machetes en hingen hem urenlang aan zijn ledematen op in de verhoorkamer. Ook zegt hij dat de agenten zijn vinger- en teennagels

met een tang uittrokken. Akatugba, nu 25 jaar oud, was zestien op het moment van de overval. Internationale wetgeving verbiedt terdoodveroordeling van iedereen die ten tijde van het misdrijf jonger dan achttien jaar is.

Yevgeny Vitshinko. Extra straf.

Yevgeny Vitishko (40) is lid van de milieuorganisatie Environmental Watch for North Caucasus. Hij onderzocht onrechtmatigheden bij de bouw van Olympische voorzieningen in Sotsji. In maart dit jaar werd Vitishko overgebracht naar een strafkamp. De autoriteiten leggen hem geregeld extra straffen op, omdat hij de gevangenisregels zou hebben overtreden. De echte reden is zijn hulp aan medegevangenen met juridische zaken. Op 24 september 2014 diende Vitishko’s zaak in hoger beroep. Zijn advocaten probeerden de rechter ervan te overtuigen dat het proces tegen hun cliënt in 2012 oneerlijk was verlopen. Tevergeefs.

Erkin Musaev uit Oezbekistan. Gedwongen bekentenis.

Musaev (1967, vader van twee kinderen) werkte voor het Oezbeekse ministerie van Defensie. In 2004 stapte hij over naar het Partnership for Peaceprogramma van de NAVO en daarna naar het VN-Ontwikkelingsprogramma UNDP. In 2006 kregen veel NAVO- en VN-medewerkers in Oezbekistan lange gevangenisstraffen op beschuldiging van fraude,

verraad en machtsmisbruik. Dit gebeurde na internationale kritiek op Oezbeeks  overheidsingrijpen bij een demonstratie waarbij honderden doden vielen.

Chelsea Manning uit de Verenigde Staten. Onmenselijke behandeling.

Chelsea Manning diende als soldaat eerste klas in het Amerikaanse leger. In 2010 openbaarde zij zo’n 700.000 documenten via WikiLeaks, waaronder bijna 400.000 Irak-documenten en talloze diplomatieke mails. Voorafgaand aan haar rechtszaak werd Manning zeven maanden lang geïsoleerd gevangen gehouden. Een rapporteur van de Verenigde Naties bestempelde haar leefomstandigheden als ‘onmenselijk’ en ‘vernederend’. Nadat het vonnis was uitgesproken gaf de soldaat, die als Bradley Manning werd geboren, aan als vrouw te willen leven. Zij nam de naam Chelsea aan. Als ze niet wordt vrijgelaten, zit ze vast tot ze 61 is.