In samenwerking met het Weeshuis en met de Bibliotheek was er woensdagavond 30 oktober weer een schrijfavond.
Deze keer schreven we voor;
Schrijfactie Egypte: waar is mensenrechtenonderzoeker Ibrahim?
Ibrahim Ezz El-Din werd in de nacht van 11 juni 2019 op straat met geweld opgepakt door agenten in burger. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen. Zijn familie en advocaten hebben op het politiebureau in Caïro gevraagd waar hij was, maar de autoriteiten ontkennen dat hij vastzit.
Gedwongen verdwijning
Ibrahim Ezz El-Din werkte sinds 2016 als onderzoeker bij de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden. Hij richtte zich op het recht op huisvesting en onderzocht in hoeverre Egypte ervoor zorgt dat iedereen toegang heeft tot veilige en betaalbare woningen. Ibrahim legde daarbij dossiers aan over gedwongen huisuitzettingen. Mogelijk lieten de autoriteiten Ibrahim verdwijnen vanwege zijn werk.
Er heerst momenteel een mensenrechtencrisis in Egypte waarbij de overheid hardhandig optreedt tegen het maatschappelijk middenveld. Vanwege hun vreedzame werk zijn er al honderden mensen gearresteerd en het slachtoffer geworden van gedwongen verdwijningen.
Er zijn 6 brieven geschreven aan de Egyptische autoriteiten. Waarin gevraagd werd om de verblijfplaats van Ibrahim Ezz El-Din onmiddellijk te onthullen.
Schrijfactie Bangladesh: student geschorst vanwege afkomst
Op 6 september schorste de Cox’s Bazar universiteit in Bangladesh de 20-jarige student Rohima Akter Khushi vanwege haar Rohingya-identiteit. Rohima studeerde rechten en zat al in het tweede semester. Nu zit ze thuis en is ze depressief geworden. Haar huis voelt aan als een gevangenis.
Geschorst vanwege afkomst
Rohima Akter Khushi (20) is geboren in een Rohingya-vluchtelingenkamp in Bangladesh. Ze is een van de weinige jonge Rohingya-vrouwen die het tot het hoger onderwijs schopte. Een internationale nieuwszender maakte daar een video over. Daarna schorste de universiteit haar omdat zij Rohingya is.
Rohima is geschorst omdat volgens de regering van Bangladesh geen enkele Rohingya aan een universiteit mag studeren. Hiermee schendt Bangladesh het Internationaal verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten. Dat stelt dat iedereen, zonder discriminatie, recht heeft op onderwijs.
Er zijn 9 brieven geschreven aan de autoriteiten in Bangladesh waarin opgeroepen werd om de schorsing van Rohima Akter Khushi onmiddellijk op te heffen zodat ze haar studie kan afronden.
Schrijfactie Cuba: journalist opgepakt voor ‘ongehoorzaamheid’
De Cubaanse journalist Roberto de Jesús Quiñones Haces is veroordeeld tot een jaar cel voor ‘verzet’ en ‘ongehoorzaamheid’. Roberto werkt bij de nieuwssite Cubanet. Onafhankelijke journalisten zijn in Cuba regelmatig het slachtoffer van willekeurige toepassing van onduidelijke wetgeving. Zij worden geïntimideerd, gevangengezet en hun websites geblokkeerd door de autoriteiten.
Veroordeeld zonder hoorzitting
Roberto de Jesús Quiñones Haces zegt dat hij al sinds 2015 af en toe zomaar wordt opgepakt. Afgelopen april gebeurde het weer en sloegen agenten hem daarbij. Na zijn vrijlating deed hij aangifte. In augustus werd hij veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Op 11 september werd hij opgepakt om zijn straf uit te zitten.
Vrijheid van meningsuiting
In Cuba worden activisten en journalisten steeds vaker geïntimideerd, gestraft en opgesloten voor misdrijven die niet in overeenstemming zijn met het internationale recht of die al tientallen jaren in Cuba worden gebruikt om kritische stemmen het zwijgen op te leggen. Een onafhankelijke rechterlijke macht ontbreekt.
Er zijn 9 brieven geschreven aan de Cubaanse autoriteiten waarin opgeroepen werd om Roberto de Jesús Quiñones Haces onmiddellijk vrij te laten.
Schrijfactie India: niet een, niet twee, maar negen activisten in de cel!
In 2018 zijn negen Indiase (mensenrechten)activisten uit verschillende delen van het land gearresteerd onder een uiterst strenge antiterrorismewet. De wet wordt vaak gebruikt om critici van de regering het zwijgen op te leggen. De negen activisten hebben niets misdaan. Ze verdedigden de rechten van de armste gemeenschappen in India, waaronder de Dalits en de Adivasi’s.
Achtergrond
Op 1 januari 2018 verzamelden honderden Dalits zich in Bhima Koreagaon. Ze herdachten samen een overwinning van de British East India Company 200 jaar geleden, waar veel Dalits bij betrokken waren. De herdenking liep uit op gewelddadigheden tussen Dalits en Hindoe-nationalisten. Eén persoon overleed en anderen raakten gewond.
Arrestatie
Een half jaar later werden de negen activisten gearresteerd. De politie beweert dat zij Dalits hebben aangezet tot geweld. Twee dagen na de arrestaties zei de politie dat ze een brief van een van de activisten had gevonden waarin een complot stond om premier Modi te vermoorden. Tot op heden is er onvoldoende bewijs geleverd om de aantijgingen vast te stellen.
Er zijn 8 brieven geschreven aan de Indiase autoriteiten waarin opgeroepen werd om Surendra Gadling, Rona Wilson, Sudhir Dhawale, Shoma Sen, Mahesh Raut, Sudha Bharadwaj, Vernon Gonsalves, Arun Ferreira en Varavara Rao onmiddellijk vrij te laten.
Ook een keer meeschrijven?