Op 8 maart, de Internationale Vrouwendag, hebben we aandacht gevraagd voor Liu Xia, een Chinese dichteres en kunstenares. 

Achtergrond informatie:

Liu Xia zit sinds 8 oktober 2010 opgesloten in haar huis. Die dag werd bekend dat haar man Liu Xiaobo de Nobelprijs voor de Vrede had gewonnen. Ze kan sindsdien haar appartement niet uit en mag geen vrienden en familie ontvangen zonder toestemming van de Chinese autoriteiten. Bewakers staan continu voor haar huis. Haar telefoon en computer worden afgeluisterd en zijn ook verschillende keren in beslag genomen. Liu Xia kan door het huisarrest niet meer werken. Haar familie wordt geïntimideerd en zelfs vervolgd. Haar broer werd aangeklaagd wegens fraude en kreeg na een oneerlijk proces elf jaar gevangenisstraf. Het spreekt voor zich dat Liu Xia na drie jaar huisarrest zwaar lijdt onder deze situatie.

Haar man Liu Xiaobo is een van de opstellers van Charta 08, waarin werd opgeroepen tot hervormingen en een nieuwe grondwet in China. Twee dagen voor het manifest verscheen werd hij opgepakt. Eind 2009 werd hij tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het ‘aanzetten tot omverwerping van de staat’.

Wereldwijd verzochten regeringsleiders, de Europese Unie, instellingen van de Verenigde Naties, schrijvers, kunstenaars, Nobelprijswinnaars, mensenrechtenorganisaties en honderdduizenden burgers de Chinese regering om het illegale huisarrest op te heffen en haar man onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Tot nu toe zonder succes. De Chinese regering kijkt de andere kant op.

 

Hoe:

De actie bestond uit het ondertekenen van kaarten, ansichtkaarten van oude Culemborg.
Velen schreven er een korte tekst bij Liu Xia een hart onder de riem te steken. 

standwerk 8 maart 2014_1  standwerk 8 maart 2014_6  standwerk 8 maart 2014_7  
Foto's © Huub van Beurden. Meer in het fotoalbum

Resultaat:

In totaal zijn er 160 kaarten getekend. Alle ondertekenaars van harte bedankt.
Amnesty zal proberen de kaarten op 1 april, haar verjaardag, bij Liu Xia te bezorgen.