Zondag, tijdens Culemborg Bijvoorbeeld, voerden wij actie voor;  

Zaterdagmoeders in Istanbul, Turkije.

DSC01642wb2-1Achtergrond informatie;

Zaterdagmoeders eisen gerechtigheid.

In de jaren negentig verdwenen in Turkije honderden, vooral Koerdische mannen. Hun lichamen zijn nooit teruggevonden. De Zaterdagmoeders vragen om onafhankelijk onderzoek en berechting van de daders die bij de verdwijningen betrokken waren.        De moeders werden voortdurend tegengewerkt door de autoriteiten. Na een lange pauze kwamen ze vanaf 2009 toch weer elke zaterdag bijeen op het Galatasaray-plein in Istanbul.  De moeders en sympathisanten tonen dan in stilte foto’s van hun dierbaren.  DSC01643wb2-1
                                                                  
Van het plein verjaagd.

In augustus 2018 verboden de Turkse autoriteiten de 700ste bijeenkomst van de Zaterdagmoeders. Met waterkanonnen, traangas en rubberkogels werden de vrouwen verjaagd.  Het Galatasaray-plein is nu omheind met hekken, waardoor het plein niet langer toegankelijk is. De moeders kunnen  nu demonstreren in een klein straatje.                                                                                   

Actie:

Petitielijst gericht aan President Erdogan waarin opgeroepen wordt om de Zaterdagmoeders weer op het plein toe te laten om te demonstreren en duidelijkheid te geven wat er met de verdwenen familie is gebeurd is.  

Resultaat:

De petitie is 362 keer ondertekend.

Alle ondertekenaars van harte bedankt!