In samenwerking met het Weeshuis en met de Bibliotheek was er woensdagavond 29 mei weer een schrijfavond.
Er werd ook geschreven in de Ontmoeting.

Deze keer schreven we voor; 


Schrijfactie Eritrea: 22-jarige al 6 jaar in geheime gevangenis

Ciham Ali Ahmed wordt al ruim zes jaar vastgehouden op een geheime locatie. Ze is nergens voor aangeklaagd. Naar alle waarschijnlijkheid proberen de Eritrese autoriteiten Cihams vader te straffen. Ze denken dat hij betrokken was bij een poging de regering omver te werpen.

Vastgehouden om vader te straffen

Ciham werd op 8 december 2012 opgepakt toen ze Eritrea probeerde te verlaten zonder toestemming van de overheid. Ze was toen vijftien jaar oud. Normaal gesproken zou ze hiervoor een celstraf van zes maanden krijgen. Naar alle waarschijnlijk zit Ciham nog altijd vast omdat de autoriteiten haar vader willen straffen. Haar vader was voormalig minister van Informatie in Eritrea. Hij wordt er van verdacht een groep militairen in 2013 te hebben geholpen die een staatsgreep wilden plegen.

Eritrea kent een verplichte diensttijd, ook voor meisjes, die tientallen jaren duurt en neerkomt op gedwongen arbeid. Daarom proberen veel mensen, vooral jongeren zoals Ciham, het land te ontvluchten.

Er zijn 14 brieven geschreven brief naar de autoriteiten van Eritrea waarin opgeroepen werd om Ciham onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Ook werden er 12 handtekeningen gezet onder de petitielijst gericht aan deze autoriteiten.


Schrijfactie Verenigde Arabische Emiraten: prominente activist in hongerstaking

Ahmed Mansoor zit een celstraf van tien jaar uit omdat hij kritiek uitte op de autoriteiten van de Emiraten. Hij ging eind maart in hongerstaking. Daarmee protesteert hij tegen zijn oneerlijke gevangenisstraf en de slechte omstandigheden waaronder hij wordt vast gehouden. Zijn hongerstaking kan ernstige gevolgen hebben voor zijn gezondheid.

Laatste kritische stem

Mansoor was een van de weinige mensen in de Verenigde Arabische Emiraten die zich nog durfde uit te spreken over de mensenrechtenschendingen in het land. Hij schreef hierover op zijn blog en sociale media. Ook gaf hij interviews aan buitenlandse media. Dit werd hem niet in dank afgenomen. Hij kreeg in 2018 tien jaar cel omdat hij onder meer valse informatie zou hebben gepubliceerd met het doel de reputatie van de Verenigde Arabische Emiraten te schaden.

Langdurige eenzame opsluiting

Het ziet er naar uit dat de autoriteiten Mansoor’s onterechte straf niet voldoende vinden. Ze proberen hem nog eens extra te straffen door zijn leven in de gevangenis ondragelijk te maken. Zo zit hij al sinds zijn arrestatie in maart 2017 in eenzame opsluiting. Dit kan worden gezien als een vorm van marteling.

Er zijn 12 brieven geschreven naar de autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten waarin opgeroepen werd om Ahmed Mansoor vrij te laten en hem beter te behandelen.  Ook werden er 11 handtekeningen gezet onder een petitie naar deze autoriteiten.

 

Schrijfactie Verenigde Staten: California moet verdere stappen zetten om de doodstraf af te schaffen

De gouverneur van de Amerikaanse deelstaat Californië kondigde op 13 maart een stop aan op de uitvoering van executies. Dit betekent dat van 700 gevangenen die in een Californische dodencel zitten de straf voorlopig niet wordt uitgevoerd.

Wrede en ongebruikelijke straf

California is de staat met de meeste gevangenen in een dodencel. De laatste keer dat de doodstraf er werd uitgevoerd, was in 2006. Een rechter oordeelde toen dat de dodelijke injectie, zoals in California uitgevoerd, in strijd was met de grondwet dat wrede en ongebruikelijke straffen verbiedt. Door gouverneur Newsom’s besluit worden ook de pogingen om een andere methode te bedenken voor de dodelijke injectie voorlopig beëindigd.

Gouverneur Newsom vertelde in zijn speech dat hij tegen de doodstraf is. Hij noemde ook dat de doodstraf in de praktijk vooral de zwakkere groepen in de samenleving treft. De gouverneur heeft niet de bevoegdheid om de doodstraf in Californië af te schaffen. Hiervoor moet een meerderheid bij een referendum tegen de doodstraf stemmen. In 2020 vindt er een referendum plaats. Op dit moment zijn de meningen erg verdeeld.

Er zijn 7 brieven geschreven naar Gouverneur Newsom van California waarin zijn besluit om geen executies meer uit te voeren werden verwelkomt. Ook werd er opgeroepen om verdere stappen te ondernemen om alle doodstraffen om te zetten en toe te werken naar de volledige afschaffing van de doodstraf.

 

Schrijfactie Zuid-Korea: tv-producer al 50 jaar vast in Noord-Korea

Foto; Amnesty.nlHwang Won stapte op 11 december 1969 op een binnenlandse vlucht naar Seoel, de hoofdstad van Zuid-Korea. Noord-Koreaanse agenten kaapten het vliegtuig en vlogen het naar Noord-Korea. 39 passagiers kwamen in de loop van de tijd weer thuis, maar van Hwang Won en 11 anderen, ontbreekt ieder spoor. Hij wordt dit jaar 82 jaar. Zijn familie hoopt vurig op een weerzien voor het te laat is.

Hoop op weerzien 

Won’s zoon, Hwang In-cheol, heeft meerdere malen de Noord-Koreaanse autoriteiten gevraagd wat er met zijn vader is gebeurd. Deze weigeren echter informatie te geven. In-cheol heeft goede reden om aan te nemen dat zijn vader nog in leven is. Hij kreeg deze informatie van iemand die mensen helpt Noord-Korea uit te komen.

Noord-Korea ontvoerde honderden mensen uit Zuid-Korea na de Koreaanse oorlog (1950-1953). Vooral mensen in bepaalde beroepsgroepen werden naar Noord-Korea gebracht en daar ter werk gesteld. Hwang Won was een tv-producer in Zuid-Korea. Hij zou volgens bronnen in Noord-Korea voor de staatsmedia hebben gewerkt.

Er zijn 8 brieven geschreven naar de president van Zuid-Korea waarin opgeroepen werd om er bij de Noord-Koreaanse autoriteiten op aan te dringen duidelijkheid te geven over het lot van Hwang Won.

 

Ook een keer meeschrijven? 

Kijk dan Hier wanneer de volgende schrijfavond is.