In samenwerking met het Weeshuis en met de Bibliotheek was er woensdagavond 24 april weer een schrijfavond.
Deze keer schreven we voor;
Schrijfactie Iran: natuurbeschermers gemarteld en mogelijk ter dood veroordeeld
Een groep natuurbeschermers in Iran krijgt mogelijk de doodstraf. De autoriteiten beschuldigen hen ervan dat ze hun werk als dekmantel gebruikten om militaire inlichtingen te verzamelen. In werkelijkheid vroegen ze aandacht voor milieuproblemen en onderzochten ze bedreigde diersoorten. De activisten zouden zijn gemarteld om bekentenissen af te leggen.
Natuurbeschermers gemarteld voor bekentenis.
De natuurbeschermers zijn eind januari 2018 opgepakt. Volgens de autoriteiten zouden ze milieuprojecten gebruiken als dekmantel voor het verzamelen van geheime militaire informatie. Vier van hen hangt de doodstraf boven het hoofd voor ‘het verspreiden van corruptie op aarde’. Een totaal onterechte beschuldiging volgens Amnesty. Vier anderen kunnen celstraffen van tien of elf jaar krijgen.
Gedwongen bekentenissen als bewijslast.
De rechter baseerde zich vooral op bekentenissen die volgens Amnesty onder marteling zijn afgelegd en later weer werden ingetrokken. Op het lichaam van enkele natuurbeschermers waren tekenen van marteling te zien: ze hadden gebroken tanden en blauwe plekken op hun lichaam.
Niloufar Bayani vertelde de rechter dat de ondervragers dreigden haar te slaan, hallucinerende drugs te geven, haar vingernagels uit te trekken en haar ouders te arresteren. Om die reden bekende ze ‘schuld’. Later trok ze haar bekentenis in. De rechter vroeg haar de rechtszaal te verlaten omdat ze bezwaar bleef maken tegen het gebruik van haar ingetrokken bekentenis als bewijsmateriaal.
Er zijn 16 brieven geschreven naar de Iraanse autoriteiten waarin opgeroepen werd de natuurbeschermers onmiddellijk vrij te laten.
Schrijfactie Equatoriaal-Guinea: jongerenactivist zonder duidelijke reden opgepakt
De politie heeft in Equatoriaal-Guinea jongerenactivist Joaquín Elo Ayeto op 25 februari zonder duidelijke reden gearresteerd. Tijdens zijn verblijf op het politiebureau werd hij gemarteld. Amnesty maakt zich ernstige zorgen over zijn gezondheid en veiligheid in de gevangenis.
Meerdere keren zonder reden vast.
Joaquín Elo Ayeto is lid van een oppositiepartij en verbonden aan een platform dat opkomt voor de rechten van jongeren. Hij werd al eerder opgepakt vanwege zijn werkzaamheden. Hij wordt er nu van beschuldigd dat hij over informatie beschikt over een samenzwering om de president te vermoorden. Het is onduidelijk waar de beschuldiging precies vandaan komt.
Gemarteld door politie.
Op het politiebureau werd Ayeto in elkaar geslagen en aan zijn handen opgehangen. Toen hij op 1 maart voor de rechter verscheen, liet hij zijn verwondingen zien. De rechter weigerde te luisteren naar zijn verklaring en besloot zijn voorarrest te verlengen. Zijn advocaat en familie mogen hem niet bezoeken.
Er zijn 16 brieven geschreven naar de autoriteiten van Equatoriaal-Guinea waarin gevraagd werd om de onmiddellijke vrijlating van Joaquín Elo Ayeto.
Ook een keer meeschrijven?
Kijk dan HIER wanneer de volgende schrijfavond is.