In samenwerking met het Weeshuis in samenwerking met de Bibliotheek was er woensdagavond 27 maart weer een schrijfavond.
Deze keer schreven we voor;
India: kritische stemmen onderdrukt
De Indiase regering zet maatschappelijke organisaties steeds meer onder druk. Organisaties zoals Amnesty worden gehinderd in hun activiteiten door beperkende wetgeving. En activisten worden lastiggevallen, bedreigd en vastgezet.
Inval bij Amnesty-kantoor
Een instantie die financiële misdrijven onderzoekt viel op 25 oktober vorig jaar het kantoor van Amnesty India binnen. De medewerkers werden lastiggevallen en geïntimideerd. Volgens de autoriteiten houdt Amnesty zich niet aan de regels voor financiering uit het buitenland. Dit zijn verzonnen aanklachten. Desondanks werd Amnesty’s bankrekening grotendeels geblokkeerd waardoor ze haar werk voor de mensenrechten nauwelijks nog kan doen. Ook andere organisaties die kritiek uitten op de regering zijn aan banden gelegd.
Lastercampagne in de media
Ook voerden de autoriteiten een lastercampagne om Amnesty zwart te maken. Er werd informatie naar regeringsgezinde media gelekt, die Amnesty afschilderden als een criminele onderneming.
Er zijn 16 brieven geschreven naar de Indiase premier Modi waarin opgeroepen werd om mensenrechtenactivisten en organisaties zoals Amnesty niet te belemmeren in hun werk.
Verenigde Staten: herenig moeder en kind
De 39-jarige Valquiria vluchtte in maart 2018 met haar 7-jarig zoontje uit Brazilië. Ze vroeg om bescherming bij de grens tussen Mexico en de VS, in El Paso (Texas). Ze werd opgesloten en zonder reden gescheiden van haar zoontje. Ze heeft hem al bijna een jaar niet gezien.
Scheiding traumatisch voor moeder en kind
Valquiria’s zoontje woont bij zijn vader aan de andere kant van de Verenigde Staten. Hij is getraumatiseerd en begrijpt niet waarom zijn moeder niet thuiskomt. Hij mag haar wel bezoeken, maar er is geen geld voor de reis.
Gevlucht vanwege doodsbedreigingen
Valquiria besloot te vluchten nadat drugshandelaren haar en haar zoontje meermaals bedreigden met de dood. Een asielambtenaar oordeelde op 27 maart 2018 dat Valquiria’s verhaal geloofwaardig was. Ze mocht asiel aanvragen. Maar in september werd haar verzoek afgewezen. Ze is nu in beroep en zit nog altijd vast.
Er zijn 17 brieven geschreven naar Corey Price, de directeur van het kantoor van de Immigration and Customs Enforcement in El Paso waarin opgeroepen werd om Valquiria in afwachting van de uitkomst van haar asielverzoek op humanitaire gronden vrij te laten.
Deze maand maar 2 brieven, want het goede nieuws is dat de journalist uit Somalië waarvoor we ook zouden schrijven is al vrij.
Kaarten werden geschreven voor:
ISRAËL EN PALESTINA. Issa Amro en Farid al-Atrash De Palestijnse Farid al-Atrash en Issa Amro protesteren tegen de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever.
Farid en Issa waren in februari 2016 bij de jaarlijkse demonstratie tegen uitsluiting van Palestijnen. Daarna werden ze opgepakt. Ze zouden onder meer soldaten hebben aangevallen en deel hebben genomen aan een verboden demonstratie. Alle aanklachten zijn ongegrond en bedoeld om de twee mensenrechtenverdedigers te straffen voor hun vreedzame activiteiten. Advocaat Farid al-Atrash is hoofdvan de Palestijnse Vereniging voor Consumentenbescherming. De vereniging roept op Palestijnse producten te kopen in plaats van Israëlische. Issa Amro –een ingenieur –richtte Jongeren tegen Nederzettingen op. Deze groep organiseert ieder jaar een demonstratie waarbij ze oproepen het oude centrum van Hebron, een stad op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, weer open te stellen voor Palestijnen. Ook roepen ze op tot het vertrek van Israëlische kolonisten. Stuur Farid al-Atrash en Issa Amro een groet als morele steun.
ISRAËL EN PALESTINA. Nabi SalehDe inwoners van het Palestijnse dorp Nabi Salehhouden wekelijks vreedzame demonstraties tegen de Israëlische bezetting en tegen illegale Israëlische nederzettingen.
Door geweld van het Israëlische leger zijn hierbij al twee mensen omgekomen en honderden gewond geraakt.Nabi Saleh telt zo’n 550 inwoners en ligt in de bezette gebieden, vlakbij Ramallah. In 1977 werd naast het dorp een Israëlische nederzetting gebouwd. Deze nederzetting breidde zich vervolgens uit. De Palestijnse inwoners hebben geen toegang meer tot hun waterbron en het omringende land.Dit alles is nu in handen van de kolonisten.Buitensporig geweldHet Israëlisch leger zet buitensporig geweld in om de demonstraties te onderdrukken. Ook zijn er regelmatig invallen door de veiligheidspolitie en worden mensen willekeurig opgepakt en gearresteerd
Ook een keer meeschrijven?
Kijk dan Hier wanneer de volgende schrijfavond is.