Onderwerp:

In het kader van de Internationale Vrouwendag vroegen we op zaterdag 9 maart aandacht voor vrouwenrechten en activisten die daarvoor strijden in  Saudi-Arabië .

 

Achtergrond informatie

Saudi-Arabië: vrouwen worden achtergesteld

Vrouwen hebben in Saudi-Arabië niet dezelfde rechten als mannen. Ze hebben toestemming van hun mannelijke voogd nodig als zij willen reizen, werken of studeren. Pas sinds kort mogen ze autorijden. Maar de activisten die voor dit recht streden, hebben hier niet van kunnen profiteren. Ze zitten in de gevangenis. Sommigen zijn daar zelfs gemarteld. Een vrouw kreeg te horen dat naaste familieleden waren overleden. Pas een maand later hoorde ze dat dit een leugen was. Twee andere vrouwen werden gedwongen elkaar te zoenen. Ook kregen vrouwen elektrische schokken toegediend. De vrouwen hebben niets misdaan. Ze streden alleen maar vreedzaam voor rechten die zo vanzelfsprekend zijn. Toch werden ze opgepakt en gemarteld.

Vrouwelijke activisten lopen vaak meer risico’s dan hun mannelijke collega’s. Zij krijgen zeer geregeld te maken met seksueel geweld, lastercampagnes en druk vanuit familie en hun gemeenschap.

Hoe:

Op een petitielijst gericht aan de koning van  Saudi-Arabië werd gevraagd deze vrouwen onmiddellijk vrij te laten.

Resultaat: 

De petitielijst werd 203 keer ondertekend.

Tijdens de schrijfavond in de bibliotheek en ook in “Proeftuin de Ontmoeting” zijn er nog 43  handtekeningen gezet op de petitielijst. 

 Alle ondertekenaars van harte bedankt!