In samenwerking met het Weeshuis in samenwerking met de Bibliotheek was er woensdagavond 27 februari weer een schrijfavond. 
Deze keer schreven we voor;

 China: activist en advocaat nog steeds vermist

De Chinese autoriteiten pakten de prominente activist en advocaat Gao Zhisheng in augustus 2017 op. Waar en waarom hij wordt vastgehouden is nog altijd niet bekend.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 april 2019 een brief naar de Chinese autoriteiten. Roep hen op Gao Zhisheng onmiddellijk vrij te laten.

Opgepakt vanwege kritiek op de regering

Gao Zhisheng verdween op 13 augustus 2017. Mogelijk pakten de autoriteiten hem op vanwege een interview dat hij gaf waarin hij kritiek uitte op de communistische partij en president Xi Jinping. Een maand later bevestigde een overheidsambtenaar dat Zhisheng in Beijing werd vastgehouden. Daarna heeft zijn familie geen nieuwe informatie meer gekregen.

Zhisheng werkte als advocaat aan zaken van Falun Gong-beoefenaars. Ook verdedigde hij mensen die ter dood waren veroordeeld. Hij werd vanwege zijn werk eerder onder huisarrest geplaatst en vastgezet in geheime detentie. Hier werd hij gemarteld.

Er zijn 12 brieven geschreven naar de Chinese autoriteiten waarin opgeroepen werd om Gao Zhisheng onmiddellijk vrij te laten.

India: journalist vast voor kritische Facebook-berichten

Vorig jaar werd journalist Kishorchandra Wangkhem twee keer gearresteerd voor Facebook-berichten waarin hij kritiek uitte op de regering. Hoewel hij beide keren op borgtocht vrijkwam, pakten de autoriteiten hem weer op. Volgens hen is hij een gevaar voor de nationale veiligheid.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 april 2019 een brief naar de Indiase autoriteiten. Roep hen op Kishorchandra Wangkhem onmiddellijk vrij te laten.

Gestraft voor Facebook-berichten

Wangkhem werd op 20 november 2018 opgepakt omdat hij op sociale media kritiek uitte op een cultureel festival in Manipur, in het noordoosten van India. Hij kwam een week later op borg vrij. De rechter vond dat hij enkel zijn mening uitte en niet aanzette tot geweld. Een dag na zijn vrijlating pakten de autoriteiten hem weer op. Ditmaal onder de nationale veiligheidswet. Dit betekent dat hij tot 12 maanden kan worden vastgehouden zonder aanklacht of proces. Deze wet wordt vaak gebruikt om critici de mond te snoeren.

Er zijn 12 brieven geschreven naar de Indiase autoriteiten waarin opgeroepen werd om Kishorchandra Wangkhem onmiddellijk vrij te laten 

 

Nederland: laat Guantánamo Bay gevangene niet aan zijn lot over

Toffiq al-Bihani uit Jemen werd in 2003 door de CIA naar de Amerikaanse militaire gevangenis Guantánamo Bay op Cuba gebracht. Hij is na al die jaren nooit ergens van beschuldigd. In 2010 kreeg hij toestemming de gevangenis te verlaten mits een ander land hem zou opnemen. Dat is tot op heden nooit gebeurd.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 april 2019 een brief aan minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Vraag hem Toffiq al-Bihani op te nemen zodat hij in Nederland een nieuw leven kan opbouwen.

Wachten op een nieuw thuisland

Toffiq al-Bihani zit al zestien jaar vast zonder aanklacht. Al-Bihani moet onmiddellijk worden vrijgelaten omdat er geen bewijs is dat hij terreurdaden heeft gepleegd. Omdat hij niet welkom is in de VS wacht hij al ruim acht jaar om overgedragen te worden aan een ander land.

Trump houdt gevangenis open

President Trump maakte een einde aan het streven van zijn voorganger Obama om de gevangenis Guantánamo Bay te sluiten. Vanaf begin 2002 werden vermeende terroristen die de Amerikanen oppakten tijdens de oorlog in Afghanistan hier opgesloten.

De regering Trump lijkt zich niet in te spannen om landen bereid te vinden om mensen zoals al-Bihani op te nemen. Vaak kunnen ze niet terug naar hun eigen land omdat ze daar moeten vrezen voor hun leven. Veel landen binnen de EU, zoals Duitsland, Frankrijk en Italië namen eerder al gevangenen uit Guantánamo Bay op. Nederland tot op heden nog niet.

Er zijn 12 brieven geschreven aan minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken waarin gevraagd werd om Toffiq al-Bihani op te nemen zodat hij in Nederland een nieuw leven kan opbouwen.

Ook een keer meeschrijven? 

Kijk dan Hier wanneer de volgende schrijfavond is.