In samenwerking met het Weeshuis en met de Bibliotheek was er woensdagavond 30 januari weer een schrijfavond.
Deze keer schreven we voor;
Wit-Rusland: executie dreigt voor 2 mannen
Viachaslau Sukharko en Aliaksandr Zhylnikau uit Wit-Rusland zijn voor zover bekend de enige overgebleven veroordeelden in de dodencel. Na een reeks executies dit jaar wordt hun doodstraf mogelijk binnenkort ook voltrokken.
Executies zijn staatsgeheim
Viachaslau Sukharko en Aliaksandr Zhylnikau kregen op 20 januari 2018 de doodstraf voor moord. Eerder, in maart 2017, kregen ze levenslang maar de openbaar aanklager ging in hoger beroep. Ze deelden hun dodencel met vier andere veroordeelden die inmiddels allen zijn geëxecuteerd. Dit gebeurt in Wit-Rusland in het geheim. De veroordeelde wordt vlak voor de executie op de hoogte gebracht. Ook kan de familie geen afscheid nemen en wordt hen zelfs niet verteld waar de lichamen zijn begraven.
Er zijn 12 brieven geschreven naar de Wit-Russische autoriteiten waarin opgeroepen werd om Viachaslau Sukharko en Aliaksandr Zhylnikau niet te executeren.
Schrijfactie Vietnam: activist niet veilig in gevangenis
De Vietnamese mensenrechtenverdediger Trần Thi Nga werd bijna 2 jaar geleden opgepakt voor haar deelname aan een protest. Ze werd in de gevangenis aangevallen. Zeer waarschijnlijk in opdracht van de gevangenisdirecteur.
Opgepakt voor haar mening
Trần Thi Nga is arbeids- en landrechtenactivste. Ze ging in 2017 de straat op om de overheid op te roepen maatregelen te nemen na een grote milieuramp in 2016 waarbij een staalfabriek gif dumpte in de zee. Ze kreeg negen jaar cel en vijf jaar huisarrest omdat ze propaganda tegen de staat zou verspreiden.
Mishandeld in de gevangenis
Trần Thi Nga is in de gevangenis meermaals in elkaar geslagen door medegevangenen. Ze dreigden haar zelfs te vermoorden. De gevangenisautoriteiten willen haar hiermee waarschijnlijk straffen. Ook mag ze geen bezoek ontvangen omdat ze geen bekentenis wil afleggen.
Er zijn 14 brieven geschreven de minister van Openbare Veiligheid waarin opgeroepen werd haar onmiddellijk vrij te laten.
Schrijfactie Burundi: absurd lange straf voor activist
Mensenrechtenverdediger Germain Rukuki werd in april dit jaar veroordeeld tot 32 jaar celstraf omdat hij streed tegen marteling in Burundi.
Activisten en organisaties onderdrukt
Rukuki zou in 2016 onder meer ‘de staatsveiligheid hebben bedreigd’, omdat hij als werknemer van de inmiddels verboden organisatie ACAT-Burundi zich inzette tegen marteling. De rechter veroordeelde hem ook voor ‘deelname aan een rebellerende beweging’.
Maatschappelijke organisaties worden in Burundi steeds meer onderdrukt, nadat in april 2015 een politieke crisis uitbrak. President Nkurunziza besloot toen zich voor een derde termijn herkiesbaar te stellen. Daarop braken massale protesten uit. Veel mensenrechtenverdedigers zijn het land ontvlucht. Degenen die nog in Burundi zijn, worden geregeld bedreigd, gearresteerd en vervolgd na valse aanklachten.
Er zijn 11 brieven geschreven aan de minister van Justitie waarin opgeroepen werd Germain Rukuki onmiddellijk vrij te laten.
Er werden kaarten geschreven naar:
De bewoners van de vredesgemeenschap San José de Apartadó willen zich niet mengen in het Colombiaanse conflict tussen de regering en guerrilla’s. Maar paramilitairen willen hen met geweld dwingen om met hen samen te werken. In november 2016 sloten de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC een vredesakkoord. Paramilitaire groeperingen proberen nu gebieden onder controle te krijgen waar eerst de FARC het voor het zeggen had. Ze bedreigen inwoners van het gebied, houden gezinnen vast in hun huizen en stelen kleding en eten. Daardoor kunnen de leden van de gemeenschap San José de Apartadó nog steeds niet in vrede leven. Op 30 november 2017 werd een van de leiders van de vredesgemeenschap, Gildardo Tuberquia, opnieuw met de dood bedreigd.Sinds de oprichting van San José de Apartadó in 1997 zijn meer dan tweehonderd leden vermoord.
Advocaat Azza Soliman uit Egypte zet zich in voor de rechten van vrouwen in haar land, en vooral voor slachtoffers van huiselijk geweld en verkrachting. Dat is de autoriteiten blijkbaar een doorn in het oog. Ze is al verschillende keren gearresteerd en wordt geregeld lastiggevallen.Vervolgd voor verzonnen aanklachtenNu ligt ze weer onder vuur en kan 15 jaar gevangenisstraf krijgen. Volgens de autoriteiten zou de organisatie van Azza belasting ontwijken en geld uit het buitenland ontvangen. Ook zou ze de goede naam van het land bezoedelen omdat ze beweert dat vrouwen in Egypte een groot risico lopen om te worden verkracht. Ze kreeg al een reisverbod en de bankrekening van haar organisatie is bevroren.
De Egyptische mensenrechtenverdediger Hanan Badr el-Din zet zich in voor de nabestaanden van mensen die zijn verdwenen. In mei 2017 pakten de autoriteiten haar op. Ze wordt ervan beschuldigd lid te zijn van de verboden Moslimbroederschap.Gedwongen verdwijningenIn de zomer van 2013 werd in Caïro massaal geprotesteerd tegen de staatsgreep van het leger waarbij president Morsi werd afgezet en generaal El-Sisi aan de macht kwam. Op 27 juli zag Hanan Badr el-Din op televisie beelden van de demonstraties. Zij herkende haar man Khaled, die gewond in het ziekenhuis lag. Toen zij hem daar wilde bezoeken was hij verdwenen. Hanan richtte daarop samen met anderen de Vereniging van Families van Slachtoffers van Gedwongen Verdwijningen op.De vereniging roept de regering van El-Sisi op bekend te maken waar de familieleden zijn gebleven. Ze geven persconferenties, vragen aandacht in de media en organiseren bijeenkomsten. Door alle aandacht melden zich steeds meer mensen van wie familieleden zijn ‘verdwenen’.In de meeste gevallen zijn de veiligheidstroepen hiervoor verantwoordelijk.
Ook een keer meeschrijven?