Amnesty groep Culemborg

In samenwerking met het Weeshuis en met de Bibliotheek was er woensdagavond 28 november weer een schrijfavond. 

Deze keer schreven we voor;

Filipijnen: president zet tegenstander achter tralies

Foto; Amnesty.nl

Senator Leila de Lima uit de Filipijnen is fel tegen president Duterte’s bloedige ‘oorlog tegen drugs’. Nu zit ze sinds februari 2017 vast voor valse aanklachten. Ze kan levenslang krijgen.

Wraak van president Duterte

Senator en voormalig minister van justitie Leila de Lima is een felle tegenstander van de Filipijnse president Rodrigo Duterte. Bij zijn drugsoorlog werden al duizenden, vooral arme, mensen op straat doodgeschoten. De moorden zijn mogelijk oorlogsmisdaden en de opdrachten komen uit de top van de regering.

De Lima was lid van de mensenrechtencommissie die onderzocht of president Duterte betrokken was bij het doden van mogelijke drugshandelaren in de tijd dat hij burgemeester was. In 2016 vertelde Duterte aan de media dat hij De Lima ‘in het openbaar kapot wilde maken’.

Nu zit Leila de Lima vast. Ze zou drugsgeld hebben aangenomen voor haar verkiezingscampagne en als minister drugs hebben toegelaten in de gevangenis. Dat zijn valse beschuldigingen, die alleen zijn bedoeld om haar het zwijgen op te leggen. Dat is niet gelukt: ze vraagt elke dag vanuit de gevangenis aandacht voor de mensenrechtenschendingen in haar land.

Er zijn 7 brieven geschreven aan de Filipijnse autoriteiten waarin opgeroepen werd om de aanklachten tegen senator De Lima te laten vallen en haar onmiddellijk vrij te laten.

China: sluit de heropvoedingskampen in Xinjiang

Foto; Amnesty.nl

Bota Kussaiyn en haar ouders komen uit de Chinese regio Xinjiang, maar ze wonen al enkele jaren in Kazachstan. Bota’s vader ging naar China voor een doktersbezoek en kwam niet meer terug. Maanden later hoorde ze dat hij, net als veel andere Kazachen en Oeigoeren, naar een heropvoedingskamp was gestuurd. Bota heeft haar vader al bijna een jaar niet gesproken.

Etnische minderheden moeten ‘heropgevoed’

De Chinese autoriteiten willen dat de voornamelijk islamitische minderheidsgroepen in Xinjiang loyaal zijn aan de Chinese staat en de communistische partij. In de heropvoedingskampen worden ze daarom gedwongen om hun geloof en culturele identiteit te verwerpen. Ze krijgen geen rechtszaak en hebben geen toegang tot een advocaat. Ze zitten vaak maanden vast. Er zijn berichten dat er doden vallen in de kampen, onder meer door zelfmoord.

Er zijn 9 brieven geschreven aan de Chinese autoriteiten waarin opgeroepen werd om te stoppen met de onderdrukking van etnische minderheden in de regio Xinjiang. Ook moeten zij opheldering geven over het lot van de naar schatting een miljoen mensen die opgesloten zitten in heropvoedingskampen.

 

 

Egypte: 14-jarige jongen gemarteld om bekentenis los te krijgen

Egypte

De veiligheidsdienst hield de 14-jarige Aser Mohamed uit Egypte 34 dagen vast zonder contact met de buitenwereld. Uiteindelijk legde hij na marteling een ‘bekentenis’ af. Hij zit al bijna drie jaar vast.

Verdwenen en gemarteld

Op 12 januari 2016 viel de Egyptische nationale veiligheidsdienst het ouderlijk huis binnen van de 14-jarige Aser Mohamed. De agenten zeiden Aser mee te nemen voor een kort verhoor. Aser was daarna 34 dagen spoorloos.

Later vertelde Aser dat hij elektroshocks had gekregen en urenlang achter elkaar was opgehangen aan zijn armen en benen. Zo wilden de agenten hem dwingen misdrijven te bekennen die hij niet heeft gepleegd. Na deze marteling ‘bekende’ hij uiteindelijk onder meer dat hij betrokken was bij een aanslag op een hotel in Cairo. Aser werd uiteindelijk door de openbaar aanklager gehoord, zonder advocaat. Aser vertelde over de martelingen. Maar in plaats van een onderzoek te starten waarschuwde de openbaar aanklager hem dat hij nieuwe elektrische schokken zou krijgen als hij zijn ‘bekentenissen’ zou intrekken. Aser’s rechtszaak startte in augustus 2016 en is al meer dan tien keer uitgesteld. Hij kan een celstraf van 15 jaar krijgen.

Er zijn 7 brieven geschreven aan de minister van Binnenlandse Zaken van Egypte waarin opgeroepen werd om Aser Mohamed onmiddellijk vrij te laten, de martelingen te onderzoeken en de verantwoordelijken te berechten.

Indonesië: activisten vast voor beledigen vlag

Foto; Amnesty.nlDe Indonesische politie pakte de boeren Sawin en Sukma op 24 september 2018 op. Ze zouden de nationale vlag hebben beledigd toen ze protesteerden tegen de komst van een kolencentrale in hun dorp in West-Java, Indonesië.

Vast vanwege protest

In juli vorig jaar vochten Sawin en Sukma samen met anderen dorpsbewoners de bouwvergunning voor een kolencentrale aan omdat het milieuwetten zou schenden. Lokale autoriteiten besloten de vergunning in te trekken. Een overwinning voor de boeren. Om dit te vieren hesen de dorpsbewoners vlaggen in het land waar de centrale zou komen. Sawin en Sukma werden opgepakt omdat een van de vlaggen ondersteboven zou hebben gehangen. Ze ontkenden dit en werden even later op borg vrijgelaten.

In september van dit jaar pakte de politie de mannen opnieuw op voor dezelfde aanklachten. Ze kunnen nu vijf jaar cel krijgen voor het beledigen van de nationale vlag. Naar alle waarschijnlijkheid is hun straf enkel en alleen een vergelding tegen hun aanhoudende protest tegen de kolencentrale.

Er zijn 7 brieven geschreven aan de minister van Binnenlandse Zaken van Egypte waarin opgeroepen werd om Aser Mohamed onmiddellijk vrij te laten, de martelingen te onderzoeken en de verantwoordelijken te berechten.

 

 

Ook een keer meeschrijven? 

Kijk dan Hier wanneer de volgende schrijfavond is.