Amnesty groep Culemborg

In samenwerking met het Weeshuis en met de Bibliotheek was er woensdagavond 31 oktober weer een schrijfavond. 

Deze keer schreven we voor;

Sri Lanka: activiste ernstig bedreigd

Foto; Amnesty.nlDe Sri Lankaanse journalist en cartoonist Prageeth Eknaligoda verdween op 24 januari 2010 in de hoofdstad Colombo. Zijn vrouw Sandhya Eknaligoda (foto links), inmiddels een bekende activiste, vecht sindsdien voor gerechtigheid. Vanwege haar strijd wordt ze nu op sociale media lastig gevallen en zelfs met de dood bedreigd.

Doodsbedreigingen

Het aantal bedreigingen aan het adres van Sandhya Eknaligoda stapelen zich inmiddels op. In mei werd een prominente Boeddhistische monnik veroordeeld omdat hij haar in 2016 in het openbaar had bedreigd.

In een lastercampagne op sociale media wordt ze afgeschilderd als een aanhanger van de Tamil Tijgers, een verboden gewapende groepering. Ook dreigen mensen haar te laten verdwijnen, te doden of haar kinderen geweld aan te doen.

 

Er zijn 11 brieven geschreven aan de autoriteiten van Sri Lanka waarin opgeroepen werd  onderzoek te doen naar de verdwijning van Prageeth Eknaligoda en Sandhya Eknaligoda te beschermen.

 

 

Myanmar: voormalig kindsoldaat in de cel

Foto; Amnesty.nlAung Ko Htwe was dertien jaar oud toen het leger van Myanmar hem ontvoerde. Hij was een kindsoldaat en vertelde over zijn ervaringen in een radio-interview. Een rechter oordeelde dat hij daarmee de staat in gevaar bracht. Hij is nu 26 jaar en zit een celstraf van tweeënhalf jaar uit.

Geen jeugd, geen toekomst

In het radio-interview beschreef Aung Ko Htwe hoe hij als dertienjarige werd gedwongen het leger in te gaan. Hij probeerde met twee anderen te ontsnappen. Bij hun ontsnappingspoging kwam iemand om het leven. De drie jongens kregen de doodstraf voor moord. Aung Ko Htwe’s doodstraf werd later omgezet in levenslang. Hij kwam in juli 2017 vrij na tien jaar in de gevangenis te hebben gezeten. Een 

 

 

Er zijn 9 brieven geschreven aan de autoriteiten van Myanmar waarin opgeroepen werd om Aung Ko Htwe onmiddellijk vrij te laten.


 

Indonesië: in de cel voor klacht luide moskee

Foto; Sumut PosDe Chinees-Indonesische Meliana uit Noord-Sumatra klaagde over geluidsoverlast door een moskee vlakbij haar huis. De politie pakte haar op omdat ze de islam zou hebben beledigd. Een rechter veroordeelde haar eind augustus tot anderhalf jaar gevangenisstraf voor godslastering.

Godslasteringswetten steeds vaker gebruikt

Meliana, die zelf boeddhist is, zou twee jaar geleden tegen een buurvrouw hebben gezegd dat het volume van de luidsprekers van de moskee te luid was. Woedende dorpsbewoners die dachten dat Meliana tegen de gebedsoproep was verzamelden zich vervolgens bij haar huis. Ze eisten dat ze vervolgd zou worden. Meliana ging naar de politie maar die zei dat ze maar moest verhuizen als ze last had van de moskee. Lokale moslimorganisaties bleven oproepen haar voor de rechter te brengen. Eind mei 2018 pakte de politie haar op. Een maand later vernielde een woedende menigte Meliana’s huis en werden boeddhistische tempels vernietigd.

Dit jaar zijn al vier personen voor godslastering veroordeeld in Indonesië.

Er zijn 11 brieven geschreven aan de Indonesische autoriteiten waarin opgeroepen werd om Meliana onmiddellijk vrij te laten.

Ook een keer meeschrijven? 

Kijk dan Hier wanneer de volgende schrijfavond is.