In samenwerking met het Weeshuis in samenwerking met de Bibliotheek was er woensdagavond 27 juni weer een schrijfavond.
Deze keer schreven we voor;
Schrijfactie Indonesië: boer krijgt vijf jaar cel voor godslastering
Alnoldy Bahari, een boer op Java, moet vijf jaar de gevangenis in omdat hij online de Islam zou beledigen en haat zou zaaien. Hij zit enkel en alleen vast voor het uiten van zijn mening.
Vast vanwege facebook-berichten
Alnoldy Bahari schreef op zijn facebookpagina dat hij God (Allah) had gezien en trok het geloof van andere moslims in twijfel. Buurtbewoners voelden zich gekwetst door zijn opmerkingen en gaven hem aan bij de politie. Hij werd in december 2017 opgepakt.
De rechter veroordeelde Bahari op 30 april 2018 onder een controversiële internetwet die vaak wordt gebruikt om mensen te vervolgen die online hun mening geven over een religie. Dit is in strijd met de mensenrechten; het recht op vrijheid van meningsuiting mag niet op een dergelijke manier beperkt worden door wetten die godslastering verbieden.
Er zijn 11 brieven geschreven aan de Indonesische autoriteiten waarin opgeroepen werd om Bahari onmiddellijk vrij te laten.
Schrijfactie Brazilië: moord op activiste moet opgelost
Op 14 maart nam een onbekende schutter de auto van de Braziliaanse activiste en politica Marielle Franco onder vuur. Zij en haar chauffeur werden doodgeschoten. Ruim twee maanden na haar moord is het nog niet bekend wie haar vermoordde en waarom.
Onderzoek mag niet leiden tot straffeloosheid
Marielle Franco zat sinds 2016 in de gemeenteraad van Rio de Janeiro. Ze stond bekend als een vrouwenrechten- en LHBT-activiste. Ze sprak zich ook uit over het gewelddadige optreden van de politie in de sloppenwijken. Haar dood leidde tot massale protestdemonstraties in meerdere Braziliaanse steden. Volgens de media moet de schutter een professional zijn geweest. Ook blijkt dat vijf bewakingscamera’s op de plaats van de moord een dag eerder waren uitgeschakeld. Beelden van omringende camera’s laten zien dat iemand Franco achtervolgde. Dit duidt erop dat het gaat om moord met voorbedachten rade.
Als de autoriteiten er niet in slagen de schuldigen te berechten, is dat een signaal dat mensrechtenverdedigers ongestraft vermoord kunnen worden. Brazilië is voor mensenrechtenactivisten een van de meest dodelijke landen. In 2017 werden ten minste 58 van hen vermoord.
Er zijn 11 brieven geschreven aan de Braziliaanse minister van Justitie waarin opgeroepen werd om grondig onderzoek te doen naar de moord op Marielle Franco en de verantwoordelijken te vervolgen.
Schrijfactie Rusland: vreedzame demonstrant opgepakt
Mikhail Tsakunov demonstreerde op 5 mei 2018 in Sint-Petersburg met ruim tweeduizend anderen tegen de herverkiezing van president Poetin. Hij werd onterecht opgepakt en kan tien jaar cel krijgen voor verzonnen aanklachten.
Verzonnen aanklachten
Een agent van de oproerpolitie beweert dat Tsakunov hem een tand uit zijn mond sloeg. Een video gemaakt door een omstander laat een ander verhaal zien. In de video is te zien dat Tsakunov, die op afstand van de andere demonstranten staat, een grote opblaasbare eend vasthoudt. Wanneer hij probeert weg te lopen achtervolgen agenten hem en gooien hem op de grond. Vier agenten werpen zich bovenop hem en houden zijn handen vast.
Tsakunov kreeg na zijn arrestatie een boete opgelegd voor deelname aan een ‘ongeautoriseerde demonstratie’.
In de rechtszaal toonde Tsakunov de blauwe plekken die hij opliep bij zijn arrestatie. Na de zitting kreeg hij te horen dat hij ook wordt beschuldigd van ‘geweld tegen een politieagent’. Hij zit momenteel in voorarrest.
Er zijn 9 brieven geschreven aan de Russische autoriteiten waarin opgeroepen werd om Mikhail Tsakunov onmiddellijk vrij te laten en onderzoek te doen naar zijn arrestatie.
Ook een keer meeschrijven?
Kijk dan Hier wanneer de volgende schrijfavond is.