Amnesty groep Culemborg

In samenwerking met het Weeshuis en met de Bibliotheek was er woensdagavond 30 mei weer een schrijfavond. 

Deze keer schreven we voor; 

Schrijfactie Rusland: gezondheid Oekraïense filmmaker zorgelijk

Oekraïense filmmaker Oleg SentsovDe Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov had kritiek op de bezetting van de Krim. Hij moest dit bekopen met een buitensporig hoge gevangenisstraf. Het gaat inmiddels erg slecht met zijn gezondheid.

Zorgen om gezondheid

De omstandigheden in de gevangenis waar hij wordt vastgehouden zijn slecht. Hij krijgt bijna geen zonlicht en er is geen schoon drinkwater. De gezondheid van Sentsov gaat dan ook hard achteruit. Zijn tanden brokkelen af en zijn haar is uitgevallen. Ook leidt hij mogelijk aan een Vitamine D tekort.
Vast voor verzonnen aanklachten

Oleg Sentsov protesteerde eind 2013 tegen de Russische inname van de Krim, waar hij vandaan komt. De Russische autoriteiten bliezen het protest enorm op en beschuldigden Sentsov zelfs van terroristische activiteiten. Hij werd beschuldigd van brandstichting en zou een beeld van Lenin hebben willen opblazen. Sentsov ontkent alle betrokkenheid bij terroristische activiteiten en zegt om politieke redenen te zijn vervolgd. Na een showproces besloot de rechter in augustus 2015 dat hij voor twintig jaar de gevangenis in moest.

Er zijn 8 brieven geschreven aan de Russische openbaar aanklager waarin opgeroepen werd om de zaak van Oleg Sentsov te herzien, de terrorisme-aanklachten in te trekken en ervoor te zorgen dat hij een eerlijke rechtszaak krijgt.


Schrijfactie: Egypte duldt geen kritiek rondom presidentsverkiezingen

Ezzat Ghonim 365x235Egypte pakte in de aanloop naar de presidentsverkiezingen mensenrechtenactivist Ezzat Ghoniem (foto) en drie journalisten en een advocaat op. De aanklachten tegen hen zijn verzonnen. Ze kunnen vijftien jaar celstraf krijgen.

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van eind maart arresteerden de Egyptische autoriteiten presidentskandidaten, activisten, journalisten en publieke figuren die op sociale media en in interviews hun kritische mening gaven. Ook censureerden ze bijna vijfhonderd websites.

Ezzat Ghoniem is medeoprichter van een mensenrechtenorganisatie. Hij werd op 1 maart opgepakt. Drie dagen wist niemand waar hij was. Azzoz Mahgoub zit ook sinds 1 maart vast. Hij is de advocaat van een moeder die in een BBC-documentaire vertelde over de gedwongen verdwijning van haar dochter. Ook journalisten Mustafa al-Aassar en Hassan al-Banna Mubarak verdwenen na hun arrestatie op 4 februari dagenlang. Journalist Moataz Wadnan publiceerde een interview met iemand die een presidentskandidaat steunde die het wilde opnemen tegen de herkozen president al-Sisi. Kort daarna pakten de autoriteiten hem op.

Verzonnen aanklachten

De vijf mannen worden beschuldigd van lidmaatschap van een verboden groep, het verspreiden van vals nieuws en het geven van valse informatie aan internationale instanties.

Er zijn 8 brieven geschreven aan de Egyptische openbaar aanklager waarin opgeroepen werd om de mannen onmiddellijk vrij te laten.

 

Schrijfactie Maleisië: jonge Maleisiër in dodencel vanwege drugs

Hoo Yew WahHoo Yew Wah kreeg in 2011 de doodstraf opgelegd omdat hij drugs in zijn bezit had. Hij was twintig toen hij werd opgepakt en zit inmiddels al dertien jaar achter tralies.

Doodstraf voor drugsbezit

De Chinees-Maleisische Hoo Yew Wah was twintig jaar oud toen hij in 2005 werd opgepakt met 180 gram drugs op zak. De rechter oordeelde dat hij in drugs handelde en legde automatisch de doodstraf op. Hoo Yew Wah werd veroordeeld op basis van een verklaring die hij aflegde zonder advocaat. Hij zegt de verklaring te hebben ondertekend nadat de politie zijn vinger brak en dreigde zijn vriendin in elkaar te slaan.

Hoo Yew Wah ging in hoger beroep maar dit werd afgewezen. In 2014 vroeg hij de sultan om pardon. Zijn verzoek is nog altijd in behandeling. Hoo Yew Wah zit inmiddels al dertien jaar vast.

Volgens internationaal recht mag de doodstraf niet automatisch worden opgelegd en alleen voor de ‘meest ernstige misdaden’ of moord met voorbedachten rade. Drugsdelicten vallen hier niet onder.

Er zijn 8 brieven geschreven aan de sultan van Johor in Maleisië waarin opgeroepen werd om het doodvonnis van Hoo Yew Wah om te zetten in een gevangenisstraf.

Ook een keer meeschrijven? 

Kijk dan Hier wanneer de volgende schrijfavond is.