In samenwerking met het Weeshuis en met de Bibliotheek was er woensdagavond 25 april weer een schrijfavond.
Deze keer schreven we voor;
China: advocaat mogelijk gedrogeerd in gevangenis
De bekende Chinese mensenrechtenadvocaat Jiang Tianyong is in november vorig jaar tot twee jaar cel veroordeeld. Het gaat erg slecht met zijn gezondheid.
Risico op marteling
Jiang Tianyong’s zus bezocht hem in februari in de gevangenis. Ze schrok van zijn slechte gezondheid. Hij heeft geheugenverlies en zag er zwak en opgezwollen uit. Andere advocaten en activisten die vastzaten meldden dat ze in de gevangenis werden gedrogeerd. De familie van Jiang Tianyong vreest dat dit bij hem ook het geval is. Hij heeft dringend medische zorg nodig.
Vast vanwege ‘staatsondermijning’
In 2009 verboden de autoriteiten Jiang Tianyong nog langer als advocaat zijn werk te doen. Hij bleef zich inzetten voor de mensenrechten, ondanks voortdurende pesterijen, opsluiting en mishandeling. In december 2016 pakten de autoriteiten Jiang Tianyong op voor onder meer het ‘illegaal bezitten van geheime documenten’ en het ‘samenspannen met buitenlandse organisaties’. Hij bekende omdat de autoriteiten hem beloofden dat hij dan eind augustus 2018 vrij zou komen. Maar de staatsadvocaat weigert de uiteindelijke veroordeling met Jiang Tianyongs eigen advocaat en familie te delen.
Er werden 9 brieven geschreven naar de Chinese autoriteiten waarin opgeroepen werd om Jiang Tianyong onmiddellijk vrij te laten en hem in de tussentijd goed te behandelen.
Israël: Palestijnse mensenrechtenonderzoeker onterecht vast
Israël houdt de Frans-Palestijnse Salah Hammouri sinds augustus 2017 vast zonder aanklacht of proces. Hij is onderzoeker bij een Palestijnse mensenrechtenorganisatie.
Vast zonder aanklacht
Salah Hammouri werkt voor de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Addameer en doet onder meer onderzoek naar gevangenisomstandigheden in Israël. Hij werd op 23 augustus vorig jaar thuis, in het bezette Oost-Jeruzalem, opgepakt. Hij zit sindsdien in administratieve detentie. Dit betekent dat hij voor onbepaalde tijd zonder aanklacht of proces kan worden vastgehouden. Zijn detentie is in februari met weer vier maanden verlengd.
Vrije mening onder druk
Mensenrechtenactivisten in de bezette Palestijnse gebieden liggen meer en meer onder vuur. De Israëlische autoriteiten gebruiken administratieve detentie vaak om Palestijnse activisten zonder reden vast te houden. Ook in Israël staat de vrijheid van meningsuiting onder druk en gebruiken de autoriteiten lastercampagnes tegen mensenrechtenorganisaties en hun medewerkers.
Ook het Palestijns parlementslid en bestuurslid van Addameer, Khalida Jarrar, zit sinds juli 2017 in administratieve detentie. Ze wordt beschuldigd van lidmaatschap van een illegale organisatie. Drie andere medewerkers van Addameer mogen niet vrij reizen buiten Israël en Palestina.
Er werden 6 brieven geschreven naar de Israëlische minister van Defensie waarin opgeroepen werd om Salah Hammouri aan te klagen of hem onmiddellijk vrij te laten.
UPDATE schrijfactie Israël: Palestijnse activist onterecht veroordeeld
Een Israëlische militaire rechtbank veroordeelde de Palestijnse mensenrechtenverdediger Munther Amira op 12 maart 2018 tot zes maanden gevangenisstraf, een boete en vijf jaar proeftijd voor zijn deelname aan vreedzame protesten.
Opgepakt na vreedzaam protest
Israëlische soldaten arresteerden Munther Amira op 27 december 2017 tijdens een vreedzame demonstratie. Hij riep op tot vrijlating van de 17-jarige Palestijnse activiste Ahed Tamini die terecht stond voor een opstootje met Israëlische soldaten. Ze kreeg kreeg acht maanden gevangenisstraf en een voorwaardelijke celstraf van drie jaar.
Onterecht veroordeeld
Amira is de coördinator van een organisatie die met stakingen en demonstraties campagne voert tegen de Israëlische bezetting. Volgens de organisatie bedreigden Israëlische soldaten Amira drie maanden voor zijn arrestatie. Amira werd veroordeeld voor verstoring van de openbare orde en het demonstreren zonder vergunning. Volgens internationale standaarden is dit laatste geen strafbaar feit.
Amnesty beschouwt Munther Amira als een gewetensgevangene, die vastzit omdat hij vreedzaam protesteerde tegen de Israëlische bezetting.
Er werden 6 brieven geschreven naar premier Netanyahu van Israël waarin opgeroepen werd Munther Amira onmiddellijk vrij te laten.
Wit-Rusland: activist onterecht vast
De Wit-Russische activist Dzmitry Paliyenka zit sinds april 2017 onterecht in de gevangenis omdat hij protesteerde tegen het strenge fietsbeleid in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Zijn gezondheidstoestand is zorgelijk.
Zorgen om gezondheid
Paliyenka moest in de gevangenis werk doen waardoor zijn astma verergerde. Ook liep hij twee maanden rond met een open wond aan zijn been waarvoor hij geen behandeling kreeg. Eind maart werd hij overgebracht naar een ziekenhuis voor gevangenen. Het is niet bekend hoe het nu met zijn gezondheid is.
Gestraft in de gevangenis
De gevangenisautoriteiten proberen Paliyenka volledig te isoleren. Elke maand zit hij ruim een week in eenzame opsluiting. Hij mag geen post ontvangen en medegevangenen mogen niet met hem praten. Ook kan hij niet vrijuit spreken met zijn advocaat en vader.
Veroordeeld voor verzonnen aanklachten
In april 2016 kwamen tientallen fietsers in Minsk bijeen voor een demonstratie. Ze eisten dat fietsers weer ongehinderd door de straten van de hoofdstad kunnen fietsen. De oproerpolitie trad hard op. Paliyenka werd opgepakt omdat hij het jasje van een verkeersagent zou hebben gescheurd. In oktober kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van twee jaar voor ‘geweld tegen een agent’ en het verspreiden van ‘pornografische materialen’. Absurde en verzonnen aanklachten. In april 2017 moest Paliyenka toch zijn straf uitzitten in de gevangenis.
Er zijn 6 brieven geschreven naar de autoriteiten in Wit-Rusland waarin opgeroepen werd om Dzmitry Paliyenka onmiddellijk vrij te laten en hem goed te behandelen.
Ook een keer meeschrijven?
Kijk dan Hier wanneer de volgende schrijfavond is.