Amnesty groep Culemborg

In samenwerking met de bibliotheek in het Weeshuis was er woensdagavond 25 oktober weer een schrijfavond.
Deze keer schreven we voor;

China: gewetensgevangene weer opgepakt.
China Gao Zhisheng 61865De Chinese autoriteiten houden de prominente activist en advocaat Gao Zhisheng al bijna twee maanden in de hoofdstad Beijing vast. De reden waarom hij is opgepakt en waar hij verblijft is niet bekend.

Opgepakt vanwege kritiek op de regering

Gao Zhisheng verdween op 13 augustus 2017. Mogelijk pakten de autoriteiten hem op vanwege een recent interview waarin Gao kritiek uitte op de communistische partij en president Xi Jinping.

Intimidatie vanwege werk
Gao Zhisheng is een zeer gerespecteerd mensenrechtenadvocaat. Het Chinese ministerie van Justitie noemde hem in 2001 zelfs een van China’s beste advocaten. Desondanks wordt Gao al jarenlang gedwarsboomd. Hij werd vanwege zijn werk vastgezet, onder huisarrest geplaatst en uit zijn ambt gezet. Ook blokkeerden de autoriteiten zijn bankrekening en mochten zijn kinderen niet naar school. Zijn vrouw en kinderen vluchtten daarom in 2009 naar de Verenigde Staten.

In een vorig jaar verschenen boek beschrijft Gao hoe hij werd gemarteld in de gevangenis. Amnesty vreest dat hij een hoog risico loopt om weer gemarteld te worden. 

Er zijn 11 brieven geschreven waarin de autoriteiten werd gevraagd de verblijfplaats van Gao Zhisheng bekend te maken en hem onmiddellijk vrij te laten en voordat hij wordt vrijgelaten hij niet wordt gemarteld, toegang tot zijn familie heeft en een advocaat naar eigen keuze en een goed medische behandeling.


Saudi-Arabië: lange celstraf voor Saudische activist

Saudi ArabiëAbdulaziz al-Shubaily kreeg in mei 2016 een gevangenisstraf van acht jaar en een even lang reisverbod. Ook mag hij niet meer publiceren op sociale media. De aanklachten tegen hem zijn politiek gemotiveerd.

Klopjacht op mensenrechtenverdedigers

Al-Shubaily is medeoprichter van de Saudische Vereniging voor Burgerlijke en Politieke Rechten (ACPRA). ACPRA is een onafhankelijke organisatie in Saudi-Arabië die onderzoek doet naar mensenrechtenschendingen. Ook helpt de organisatie families van politieke gevangenen die zonder aanklacht worden vastgehouden. De autoriteiten besloten in 2013 dat ACPRA moest worden ontbonden. Inmiddels zitten bijna alle ACPRA-leden lange gevangenisstraffen uit.

Lange celstraf na oneerlijke rechtszaak
Het Hof van Beroep bevestigde in juli 2017 de veroordeling en strafmaat van Al-Shubaily. Hij zit inmiddels zijn straf uit. Al-Shubaily is veroordeeld voor aanklachten zoals ‘lidmaatschap van een ongeautoriseerde organisatie’ en ‘het verspreiden van valse informatie aan buitenlandse agenten’, waaronder Amnesty International. Hij kreeg geen eerlijk proces.

Er zijn 9 brieven geschreven waarin gevraagd werd om gewetensgevangene Al-Shubaily onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

 

Iran: gezondheid vakbondsactivist slecht
IranDe Iraanse vakbondsactivist Reza Shahabi moest op 9 augustus 2017 terug naar de gevangenis om zijn celstraf uit te zitten. Sindsdien is hij in hongerstaking. Het gaat slecht met zijn gezondheid en hij heeft dringend medische zorg nodig.

Protest tegen gevangenisomstandigheden

Reza Shahabi zit vast onder verschrikkelijke omstandigheden. De gevangenen slapen op de grond, er is geen frisse lucht, geen goed eten en geen drinkwater. Uit protest gingen tientallen politieke gevangenen afgelopen juli in hongerstaking. Shahabi voegde zich bij hen. Hij is inmiddels dertien kilo afgevallen en heeft last van duizelingen en maagproblemen.

Vakbonden niet toegestaan
Shahabi is bestuurslid van een vakbond voor buschauffeurs. Hij werd in juni 2010 opgepakt en kreeg zes jaar celstraf voor onder meer het organiseren van stakingen. Hij zat ruim anderhalf jaar in eenzame opsluiting en zegt daar te zijn mishandeld en gemarteld. Hier heeft hij blijvende rugklachten aan overgehouden. In 2014 kwam hij op medische gronden vrij. Nu moet hij toch de rest van zijn straf uitzitten.

Er zijn 9 brieven geschreven waarin gevraagd werd om Reza Shahabi onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten en hem niet langer de medische zorg te weigeren die hij nodig heeft.

 

Indonesië: organisaties voor rechtshulp aangevallen
IndonesiëEen gewelddadige menigte viel op 17 september 2017 de onafhankelijke instituten voor rechtshulp van Indonesië en Jakarta aan, die in hetzelfde gebouw in Jakarta zijn gevestigd.

‘Anticommunistisch’ sentiment

Bijna duizend gewelddadige ‘anticommunisme’-demonstranten verzamelden zich op 17 september op de stoep van de organisaties in Jakarta. Ze dachten dat er een bijeenkomst zou plaatsvinden over de massamoorden en mensenrechtenschendingen van 1965. Tussen de 500.000 en één miljoen vermeende communisten werden toen gedood omdat het leger beweerde dat de communistische partij een staatsgreep wilde plegen.

De woedende menigte gooide stenen naar het kantoor en naar honderden politieagenten die het terrein bewaakten. Op 18 september wist de politie de menigte uiteen te drijven.

Taboe op 1965
Een dag voor de aanval had de politie nog een besloten bijeenkomst van overlevenden van 1965 op het kantoor verboden. De autoriteiten en burgerwachten doen er alles aan om dergelijke bijeenkomsten te verhinderen. Ze willen het verleden niet oprakelen. Er is tot op de dag van vandaag geen strafrechtelijk onderzoek gestart naar de wrede gebeurtenissen in 1965.

Er zijn 13 brieven aan de autoriteiten waarin gevraagd werd om de veiligheid van de medewerkers van deze organisaties en een onderzoek in te stellen naar de gewelddadigheden van tegen de onafhankelijke instituten, Indonesian en Jakarta Legal Institutes.