Amnesty groep Culemborg

 

In samenwerking met de bibliotheek in het Weeshuis was er woensdagavond 27 september weer een schrijfavond. Deze keer schreven we voor;

 China: activist mishandeld in de gevangenis

ChinaActivist Huang Qi werd eind november 2016 opgepakt omdat hij staatsgeheimen zou hebben gelekt. In de gevangenis werd hij gemarteld door agenten.

Slechte behandeling in gevangenis

Huang Qi is de oprichter van een website die bericht over mensenrechtenschendingen en demonstraties. Eind juli mocht zijn advocaat hem voor het eerst bezoeken. Qi vertelde hem dat agenten hem twintig dagen lang dwongen vier uur aaneengesloten te staan. Ook wordt hij vaak verhoord door zo’n veertig agenten die hem tijdens het verhoor allerlei beledigen toewerpen.

Zorgen om gezondheid

Huang Qi heeft een nierziekte, een hersenaandoening en problemen aan zijn hart en longen. Hij is ruim tien kilo afgevallen omdat hij geen goede voeding krijgt. Ook heeft hij dagelijks medicatie nodig. Het is niet duidelijk of hij dit krijgt.

Er zijn 8 brieven geschreven aan de minister of Public Security waarin gevraagd werd om Huang Qi te beschermen tegen marteling en mishandeling, hem een eerlijk proces te geven, en onvoorwaardelijke toegang tot medische zorg

Iran: gewetensgevangene ernstig ziek

IranArash Sadeghi ging 71 dagen in hongerstaking en werd daardoor ernstig ziek. Hij heeft dringend medische zorg nodig buiten de gevangenis. Het is een vorm van marteling dat de autoriteiten hem dit blijven ontzeggen.

Gebrek aan medische zorg

Arash Sadeghi heeft sinds zijn hongerstaking en gebrek aan medische zorg ademhalingsproblemen en spijsverteringsproblemen. Hierdoor kan hij alleen vloeibaar voedsel eten. Dokters adviseerden dat hij voor specialistische zorg moet worden opgenomen in een ziekenhuis. De gevangenisautoriteiten weigeren dit echter.

Protest tegen gevangenschap echtgenote

Met zijn hongerstaking protesteerde Sadeghi tegen de veroordeling van zijn vrouw Golrokh Ebrahimi Iraee. Zij schreef een fictief verhaal over steniging, een wrede lijfstraf die in Iran nog wordt uitgevoerd. Ze moest hiervoor vijfenhalf jaar de cel in.

Sadeghi zit sinds juni 2016 een straf van negentien jaar uit. Hij werd veroordeeld voor onder meer het delen van informatie over de mensenrechtensituatie in Iran met Amnesty International en de Verenigde Naties.

Er zijn 8 brieven geschreven waarin opgeroepen werd om Arash Sadeghi, en zijn vrouw Golrokh Ebrahimi Iraee onmiddellijk vrij te laten en Sadeghi de medische zorg te geven die hij nodig heeft.

 

Nigeria: politie intimideert prominente activist

NigeriaActivist Maurice Fangnon uit Nigeria komt op voor sloppenwijkbewoners die uit hun huizen worden gezet. De politie pakte hem in juli 2017 op in een poging hem het zwijgen op te leggen.

Intimidatie door verzonnen aanklachten

Fangnon beschuldigt twee leden van een invloedrijke koninklijke familie van brandstichting en moord. Dit vond plaats toen de overheid eind vorig jaar leden van de Otodo-Gbame gemeenschap dwong hun huizen te verlaten. Volgens ooggetuigen waren de twee mannen aanwezig bij aanvallen op enkele bewoners door gewapende mannen. De huizen moesten geruimd omdat de koninklijke familie het land opeiste.

Fangnon meldde de aanvallen bij de politie. De politie pakte hem echter op en beschuldigde hem er van valse informatie te hebben gegeven. Hij is op borgtocht vrij, maar er loopt nog een onderzoek tegen hem.

 Er zijn 10 brieven geschreven aan de autoriteiten waarin gevraagd werd om alle aanklachten tegen Maurice Fangnon te laten vallen.

 

 

Saudi-Arabië: doodstraf na gedwongen bekentenis

Saudi ArabiëVeertien Sjiitische moslimmannen kregen na een oneerlijk massaproces de doodstraf. Ze kunnen elk moment worden geëxecuteerd.

Dreigende executies

De veertien mannen stonden terecht met nog tien Sjiitische moslimmannen. Ze zouden geweld hebben gebruikt tijdens protesten tegen de discriminatie en onderdrukking van sjiieten in de oostelijke – grotendeels sjiitische – provincie van Saudi-Arabië.

Zodra de Koning van Saudi-Arabië zijn handtekening zet onder het executievonnis van de veertien mannen kunnen de executies worden uitgevoerd. Hoger beroep is niet meer mogelijk.

Oneerlijk massa proces

De mannen vertelden de rechter dat ze waren gemarteld om een bekentenis te krijgen. Ze werden geslagen en gedwongen lange tijd rechtop tegen een muur te staan. De bekentenissen werden toegelaten als bewijs in hun rechtszaak. Ook hadden ze niet allemaal toegang tot een advocaat.

De doodstraf in Saudi-Arabië

Sinds 2013 wordt de doodstraf in Saudi-Arabië steeds vaker toegepast om politieke dissidenten, waaronder Sjiitische moslims, de mond te snoeren.

Er zijn 10 brieven geschreven aan de autoriteiten waarin opgeroepen werd om de mannen een eerlijk proces te geven zonder de mogelijkheid dat de doodstraf wordt opgelegd.