Amnesty groep Culemborg


Campagne voor
Tep Vanny: 

De Cambodjaanse Tep Vanny (37) was de spil in protesten tegen de huisuitzettingen in Phom Penh.

1 tep vanny escorted by officials after her bail request was denied in appeals court yesterday in phnom penh 15 02 2017 heng chivoanAchtergrond informatie:

De familie van Tep Vanny en duizenden andere families werden in Phom Penh de laatste jaren gedwongen hun huis te verlaten.  Er was voor heen geen plaats meer nadat de autoriteiten toestemming gaven aan bouwbedrijven om het gebied ontwikkelen.

Tep Vanny en andere activisten kwamen in opstand tegen de aangekondigde huisuitzettingen. Ze hielpen de getroffen families om actie te voeren tegen de plannen voor de bouw van dure appartementen en toeristische projecten.

De activisten worden regelmatig door de overheid lastiggevallen, herhaaldelijk geïntimideerd, mishandeld en vastgezet.

Tep Vanny zit sinds augustus 2016 vast omdat ze geweld zou hebben gebruikt tijdens een vreedzame demonstratie. Agenten sloegen die op harde hand wijze uiteen. Met verzonnen aanklachten doet de overheid er alles aan om Tep Vanny in de cel te houden.

 

9 augustus 2017 ontving Amnesty dit bericht:

Cambodja: celstraf Tep Vanny in beroep bevestigd.
Het Hof van Beroep in Phnom Penh, Cambodja heeft op 8 augustus 2017 de veroordeling tot 2,5 jaar celstraf van mensenrechtenverdediger Tep Vanny bevestigd.
‘Dit is een trieste dag, niet alleen voor Tep Vanny en haar familie, maar voor de mensenrechten in Cambodja’, zegt Josef Benedict van Amnesty International.
Tep is een dappere activist die gevangen is gezet enkel omdat ze opkomt voor de rechten van haar gemeenschap. Ze had daarvoor nooit aangeklaagd mogen worden. Tep Vanny moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten. De beslissing van vandaag trekt de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Cambodja opnieuw in twijfel. Het lijkt erop dat justitie in het land weinig meer is dan een uitbreiding van de overheid. Met verzonnen aanklachten worden critici van de regering lastiggevallen en opgesloten. Deze uitspraak vindt plaats in een periode waarin repressie tegen kritische stemmen, in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar, toeneemt.

In plaats van elk debat in de kiem te willen smoren, moet de overheid ervoor zorgen dat ieders recht om op een rustige manier te protesteren of zijn mening te uiten, wordt gerespecteerd.

 

Hoe:

Petitielijst gericht aan Prime Minister Samdech Hun Sen waarin gevraagd wordt om haar vrijlating.

Resultaat:

De petitielijst is 260 keer ondertekend.

 

Alle ondertekenaars van harte bedankt!