Amnesty groep Culemborg

 

Turkije: Erdogan dwingt bondgenoten om Gülen aanhangers op te pakken


turkyeDrie Turkse mannen zijn op verzoek van de Turkse autoriteiten in Maleisië opgepakt en uitgeleverd. Er is een grote kans dat ze worden gemarteld.

Aanhangers Gülen beweging doelwit Turkse overheid

Schooldirecteur Turgay Karaman, zakenman Ihsan Aslan en universitair geleerde Ismet Özçelik werden begin mei in Maleisië opgepakt. Ze zouden banden hebben met Islamitische Staat. Op 10 mei leverde Maleisië de mannen uit aan Turkije. De autoriteiten namen niet de moeite om te onderzoeken of de mannen in Turkije gevaar zouden lopen. Het hoofd van de Maleisische politie bevestigde dat Turkije de mannen wilde laten oppakken omdat ze mogelijk aanhangers zouden zijn van de Gülen beweging. Het risico is groot dat de drie mannen in Turkije worden gemarteld en geen eerlijk proces krijgen.


De Turkse overheid zet haar bondgenoten onder druk om aanhangers van Fethullah Gülen, die volgens hen achter de staatsgreep van 2016 zat, te vervolgen.

Er zijn  6 brieven geschreven naar de Minister van Justitie waarin gevraagd werd om de drie mannen vrij te laten tenzij er bewijs is dat ze een internationaal erkend misdrijf hebben gepleegd en hen te beschermen tegen marteling en mishandeling. 

 

Syrië: al bijna vier jaar vermist


SyriëSyrische overheidsagenten pakten Ali Mohammed Mostafa bijna vier jaar geleden op. Zijn familie weet niet waarom hij is opgepakt en of hij nog leeft.


Verdwenen na arrestatie
Op 2 juli 2013 vielen overheidsagenten het huis binnen van zakenman Ali Mostafa in Damascus. Ze richtten een ravage aan en namen Mostafa, vader van drie, mee. Sindsdien wordt hij vermist. Het is niet bekend waarom hij werd opgepakt.


Vrees voor zijn leven
Ali Mostafa werd al eerder opgepakt. In augustus 2011 zat hij korte tijd vast omdat hij deelnam aan een vreedzame betoging tegen president Assad en hulp bood aan mensen die op de vlucht sloegen voor het geweld in de stad Hama.
Sinds 2011 hebben de Syrische autoriteiten duizenden burgers opgepakt en weggestopt in overvolle cellen waar marteling aan de orde van de dag is. Ali Mostafa’s familie zit in onzekerheid over het lot van hun dierbare.

 

Er zijn 7 brieven geschreven naar de Syrische autoriteiten waarin gevraagd werd om duidelijkheid te geven over de verblijfplaats van Ali Mostafa, hem te beschermen tegen marteling en mishandeling, toegang tot zijn familie en advocaat en indien nodig goede medische behandeling.

Indonesië: gouverneur Jakarta vast vanwege godslastering


IndonesiëDe christelijke gouverneur van Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, is tot twee jaar cel veroordeeld vanwege godslastering.

 

Opgepakt voor godslastering
Vorig jaar zei Basuki Tjahaja Purnama, beter bekend als Ahok, tijdens zijn aankondiging zich opnieuw verkiesbaar te stellen dat mensen worden misleid door de bewering dat moslims niet op een niet-moslim mogen stemmen. Hij zei dat de Koran dit niet verbiedt. Ahok werd hierop vervolgd vanwege ‘belediging van de islam’.


Misbruik van blasfemiewet
Het Indonesische wetboek van strafrecht stelt iedereen strafbaar die ‘in het openbaar opzettelijk een religie belastert die in Indonesië wordt omarmd’. De wet wordt misbruikt om mensen vast te zetten die gebruikmaakten van hun recht op vrijheid van meningsuiting, van gedachte en van godsdienst. Deze rechten worden beschermd door internationale verdragen die Indonesië heeft aanvaard.

Er zijn 7 brieven geschreven naar de Minister van Justitie en Mensenrechten waarom gevraagd werd om gouverneur Basuki Tjahaja Purnama onmiddellijk vrij te laten.