Amnesty groep Culemborg


Iran: activiste in hongerstaking

IranDe jonge activiste Atena Daemi zit een celstraf van zeven jaar uit vanwege haar kritiek op de doodstraf.

Hardhandig opgepakt

In november 2016 vielen gemaskerde agenten het huis van Atena Daemi binnen om haar te arresteren. Ze sloegen haar en gebruikten pepperspray toen Daemi een arrestatiebevel wilde zien. Haar zussen probeerde de agenten te stoppen en werden ook hardhandig aangepakt.

Intimidatie van familie
Op 23 maart 2017 kregen de zussen van Atena Daemi drie maanden celstraf, omdat ze bij Daemi ‘s arrestatie agenten zouden hebben beledigd. Atena Daemi zelf kreeg in september 2016 in hoger beroep zeven jaar celstraf opgelegd omdat ze kritiek uitte op executies en andere mensenrechtenschendingen in Iran. Ze is van mening dat de autoriteiten haar familie lastigvallen om haar te intimideren.
Onlangs ging Atena Daemi in hongerstaking uit protest tegen de veroordeling van haar zussen. Het gaat inmiddels slecht met haar gezondheid.

Er zijn 11 brieven geschreven aan Iraanse autoriteiten waarin opgeroepen werd om Atena Daemi onmiddellijk vrij te laten


China: drie jaar cel voor online kritiek
china1De Chinese activiste Su Changlan krijgt drie jaar cel omdat ze op sociale media haar steun betuigde aan demonstranten in Hong Kong.

Straf voor steun aan demonstranten

Su Changlan betuigde in september 2014 haar steun aan de demonstranten die massaal de straten op gingen voor meer democratie in Hong Kong. De Chinese autoriteiten pakten haar kort daarna op.

‘Aanzetten tot gezagsondermijning’
De rechter veroordeelde Su Changlan op 31 maart 2017 voor het verspreiden van valse informatie over de communistische partij en de regering in Beijing op sociale media en internationale websites. Ze vroeg online aandacht voor vrouwenrechten, geheime gevangenissen en democratische verkiezingen.
Su Changlan ontving twee weken voor haar veroordeling nog een toonaangevende prijs uit handen van Chinese mensenrechtenactivisten voor haar mensenrechtenwerk in China.

Er zijn 10 brieven geschreven naar de directeur van het Nanhai District Detention Centre, waarin er bij de Chinese autoriteiten op aangedrongen werd Su Changlan onmiddellijk vrij te laten.


Egypte: autoriteiten sluiten belangrijke Egyptische ngo
EgypteDe Egyptische ngo El Nadeem moest begin februari van dit jaar haar deuren sluiten. Sinds het afgelopen jaar worden Egyptische ngo’s steeds vaker door de autoriteiten tegengewerkt en hun medewerkers opgepakt.

Ngo al langer lastiggevallen

El Nadeem zette zich in voor slachtoffers van marteling en geweld in Egypte. De autoriteiten dreigden al eerder de organisatie te sluiten en bevroren eind vorig jaar alle bankrekeningen. De ngo tekende beroep aan tegen het eerdere sluitingsbevel. Maar de autoriteiten hebben de uitkomst hiervan niet afgewacht.

Medewerkers Egyptische ngo’s mogelijk vervolgd
De Egyptische autoriteiten startten in 2011 een strafrechtelijk onderzoek naar de activiteiten van ngo’s. Onderzocht wordt of de ngo’s voldoen aan de strenge regels voor registratie en het ontvangen van geld uit het buitenland. Een aantal ngo’s is al gesloten. Medewerkers kregen te maken met lange verhoren, reisverboden en bevroren bankrekeningen. Ook dreigen ze vervolgd te worden. De activisten hangt een gevangenisstraf van 25 jaar boven het hoofd.

Er zijn 10 brieven geschreven naar president al-Sisi van Egypte met een oproep aan hem om ngo’s en activisten die zich inzetten voor mensenrechten niet lastig te vallen en te vervolgen.

China: gevluchte activist in China vervolgd

Chinese activist DongprivefotoDe gevluchte Chinese activist Dong Guangping keerde in november 2015 gedwongen terug naar China waar hij terecht moest staan. Hij krijgt vermoedelijk geen eerlijk proces en loopt het risico gemarteld te worden.

 Uitgeleverd aan China

Dong Guangping zat al eerder vast vanwege zijn inzet voor de slachtoffers van het Tiananmenprotest in 1989. Hij vluchtte daarom in september 2015 met zijn vrouw en kind naar Thailand. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR erkende hem als vluchteling omdat hij in China vervolgd zou worden. Thailand leverde hem echter op verzoek van China uit.

Risico op oneerlijk proces

Dong Guangping staat in China terecht voor ‘ondermijning van de staat’ en het ‘illegaal oversteken van de grens’. Hij krijgt waarschijnlijk geen eerlijk proces en mag geen contact hebben met zijn eigen advocaat en familie. Er hangt hem een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

Er werden 5 brieven geschreven naar de Chinese autoriteiten. Er werd op aan gedrongen dat Dong Guangping een eerlijk proces krijgt en niet wordt vervolgd vanwege zijn vreedzame activiteiten.