Amnesty groep Culemborg

 

 

China: Tibetaanse onderwijsactivist aangeklaagd

ChinaprivefotoDe Tibetaan Tashi Wangchuk zette zich in voor Tibetaanse taallessen in het onderwijs. De Chinese autoriteiten pakten hem ruim een jaar geleden op omdat hij zou aanzetten tot separatisme. Hij kan vijftien jaar gevangenisstraf krijgen.

Onderwijs in eigen taal

Tashi Wangchuk uitte op social media zijn zorgen over het feit dat Tibetaanse kinderen hun moedertaal niet meer vloeiend leren spreken, omdat alle lessen worden gegeven in het Mandarijn. Tibetanen in China worden vaak gediscrimineerd en beperkt in hun recht op vrijheid van geloof en vrijheid van meningsuiting.

Film over strijd voor Tibetaans onderwijs

De New York Times maakte in 2015 een artikel en een korte documentaire over hoe Wangchuk tevergeefs een rechtszaak probeerde aan te spannen voor meer onderwijs in het Tibetaans. De politie gebruikte de film als bewijs dat hij aanzette tot separatisme. Hij zou hiermee het internationale imago en minderhedenbeleid van China in diskrediet brengen. Wangchuk zit sinds eind januari 2016 vast.

Er zijn 13 brieven geschreven aan de minister van defensie van Israel waarin gevraagd werd Ahmad Azmi Abdurrahman Hanatsheh en andere minderjarige gevangenen die in administratieve detentie zitten vrij te laten of officieel aan te klagen. 

Colombia: burgers bedreigd met de dood

ColombiaDe bewoners van de vredesgemeenschap San José de Apartadó in Colombia willen zich niet mengen in het conflict in het land. Paramilitairen proberen de dorpsbewoners echter met geweld te dwingen om met hen samen te werken.

Neutraal in het conflict

De leden van de vredesgemeenschap San José de Apartadó weigeren om partij te kiezen in het conflict in het land. Sinds de gemeenschap in 1997 werd opgericht zijn meer dan tweehonderd leden vermoord.

Toenemende dreiging van paramilitairen

Sinds eind vorig jaar zetten paramilitairen hun kamp op in het gebied van de vredesgemeenschap. Ze bedreigden inwoners van het gebied, hielden gezinnen vast in hun huizen en stalen kleding en eten. Ook maakten de paramilitairen foto’s van bewoners en lopen ze rond met een dodenlijst.

Er zijn 11 brieven geschreven naar President Santos en waarin gevraagd werd de paramilitaire groepen te ontmantelen en hun banden met de veiligheidstroepen te verbreken. 

Israël: Palestijnse tiener vast zonder aanklacht

Israël480De 17-jarige Palestijn Ahmad Azmi Abdurrahman Hanatsheh zit al sinds augustus 2016 in administratieve detentie. Dit betekent dat hij zonder aanklacht en voor onbepaalde tijd vastgehouden mag worden.

Onmenselijke vorm van opsluiting

Op 1 augustus 2016 werd Ahmad in het holst van de nacht door Israëlische soldaten in zijn huis overmeesterd. Ze bonden zijn handen achter zijn rug, blinddoekten hem en brachten hem naar een onbekende plaats waar hij twee uur lang op de grond moest zitten. Ahmad zou stenen hebben gegooid en opruiende foto’s op Facebook geplaatst hebben. Hij zit al ruim zes maanden in administratieve detentie. Ahmad weet niet precies waarom hij vastzit of voor hoelang nog.

Er zijn 14 brieven geschreven naar de Israëlische autoriteiten. Waarin gevraagd werd om  Ahmad Azmi Abdurrahman Hanatsheh en andere minderjarige gevangenen die in administratieve detentie zitten vrij te laten of officieel aan te klagen.