Amnesty groep Culemborg

Op 13 juli stonden we tijdens de toffeldagen op de markt op de markt van Culemborg met een kraam. Vanuit de kraam vroegen we aandacht voor de volgende mensen en onderwerpen:

 

Jimmy Lai Chee-Ying in Hongkong
Er werd aandacht gevraagd voor de 76-jarige pro-democratie-activist Jimmy Lai Chee-Ying die al ruim 3 jaar in Hongkong in voorarrest zit. Hij is de oprichter van de onafhankelijke en kritische krant de Apple Daily en felle tegenstander van de groeiende macht van de Chinese regering in Hongkong. In een poging hem de mond te snoeren klaagden de autoriteiten van Hongkong hem al meerdere keren aan. Ditmaal staat hij terecht voor ‘samenspannen met het buitenland’. Hij kan hiervoor levenslang krijgen.

In de petitie werd de minister van Justitie van Hongkong op om alle aanklachten tegen Jimmy Lai te laten vallen en hem onmiddellijk vrijlaten werd 165 handtekeningen keer ondertekend.

LHBTQIA-gemeenschap in Turkije
En er werd aandacht gevraagd voor mensenrechten van de LHBTQIA-gemeenschap in Turkije. In Turkije is de Pride sinds 2015 verboden. Toch verzamelen zich jaarlijks honderden mensen voor de marsen. Vóór de brute onderdrukking waren de optochten vrolijk, divers en trots. Maar sinds 2015 doen de autoriteiten er alles aan om de lhbtqia+-evenementen te verbieden en te verstoren. Dit gebeurt vaak met geweld.

In een petitie werd de minister van Binnenlandse Zaken van Turkije opgeroepen om de vreedzame Pride-marsen te beschermen en door te laten gaan. Deze petitie werd 118 keer ondertekend

De LHBTQYIA in Rusland
Op 30 november 2023 werd een grote vrees van de Russische lhbtqia+-gemeenschap waarheid: het Russische hooggerechtshof stemde in met de eis van het Russische ministerie van Justitie om “de internationale lhbt-beweging” aan te merken als “extremistisch”. De gebruikte term, “internationale lhbt-beweging”, slaat niet op een specifieke organisatie maar op iedere vorm van activisme of zelfs maar associatie met de lhbtqia+-gemeenschap. De uitspraak zette daarmee de deuren wagenwijd open voor de vervolging van de lhbtqia+-gemeenschap in Rusland. Ze riskeren jarenlange celstraffen. Zelfs voor het dragen van de regenboogvlag kun je achter de tralies belanden.

De petitie aan de mensenrechtenombudsvrouw van Rusland waarin gevraagd werd op om te stoppen met het criminaliseren van de lhbtqia+-gemeenschap en de uitspraak te herzien werd 118 keer ondertekend.