Amnesty groep Culemborg

Op 31 mei organiseerde Amnesty Culemborg weer een schrijfavond in de bibliotheek van Culemborg. We schreven voor:

Schrijfactie Saudi-Arabië: laat Salma al-Shehab onmiddellijk vrij

20230531 Saudi Arabie

Nadat de Saudische student en moeder Salma al-Shehab Twitterberichten over vrouwenrechten deelde, werd ze op 1 januari 2021 gearresteerd. Ze zat maar liefst 285 dagen in eenzame opsluiting en werd verhoord zonder advocaat. Nu is ze veroordeeld tot 27 jaar cel plus een reisverbod van nog eens 27 jaar als ze weer vrijkomt. Uit protest is ze sinds 23 maart 2023 in hongerstaking.

Gestraft voor online mening delen

Al-Shehab kreeg de absurd lange straf nadat ze veroordeeld werd voor terrorisme. Met haar tweets zou Al-Shehab ‘de openbare orde verstoren en de samenleving ontwrichten’. In Saudi-Arabië zitten tientallen vreedzame activisten, journalisten en dichters vast na valse aanklachten van ‘terrorisme’ vanwege het delen van hun mening op sociale media.

Er zijn 6 brieven geschreven naar de autoriteiten van Saudi-Arabië waarin opgeroepen werd om Salma al-Shehab onmiddellijk vrij te laten!  

 

 

 


Schrijfactie Algerije: geef Abderrahmane Zitout medische zorg

20230531 Algerije

De Algerijn Abderrahmane Zitout zit al sinds 5 april 2022 vast voor verzonnen aanklachten. Hij is nu voor de derde keer in hongerstaking en daarmee in levensgevaar. Ook zit hij in een rolstoel omdat hij niet geholpen wordt aan ernstige rugklachten.

Oppositie

Zitout’s broer is medeoprichter van de politieke oppositiegroep Rachad die in Algerije bestempeld is als terroristische organisatie. Volgens de autoriteiten maakt Zitout zich schuldig aan meerdere misdrijven. Dit is echter ongegrond.

Er zijn 3 brieven geschreven naar de autoriteiten van Algerije waarin opgeroepen werd om Abderrahmane Zitout onmiddellijk vrij te laten en hem medische hulp te bieden!

 

 

Schrijfactie Egypte: stop de vervolging van Anas al-Beltagy

20230531 Egypte

Anas al-Beltagy zit al 9 jaar vast onder verschrikkelijke omstandigheden. Hij is de zoon van een belangrijke leider van de Moslimbroederschap, een in Egypte verboden oppositiepartij. Hij sliep maanden in een ijskoude cel op de betonnen vloer met dag en nacht felle lichten aan. Hij werd geslagen, krijgt onvoldoende eten en geen medische zorg. Hij mag al zes jaar lang geen enkel contact met zijn familie hebben.

Eindeloze onzinnige aanklachten

Toen Anas al-Beltagy werd gearresteerd in 2013 was hij student. Hij is al tot vijf keer toe vrijgesproken van de aanklachten tegen hem. Iedere keer komt er een nieuwe onzinnige aanklacht waar hij zich tegen moet verdedigen. De autoriteiten houden zo vaker onschuldige activisten en politici eindeloos vast zonder veroordeling.

Er zijn 3 brieven geschreven naar de autoriteiten van Egypte waarin opgeroepen werd om Anas al-Beltagy onmiddellijk vrij te laten. Tot die tijd moet hij goed worden behandeld.
Schrijfactie Tadzjikistan: Laat politiek activist Abdullohi Shamsiddin vrij!

20230531 Tadzjikistan

Op 18 januari 2023 zette Duitsland Abdullohi Shamsiddin op het vliegtuig terug naar Tadzjikistan nadat zijn asiel werd afgewezen. De nationale veiligheidsdienst arresteerde hem meteen bij aankomst vanwege banden met een in Tadzjikistan verboden oppositiepartij. Op 29 maart werd hij veroordeeld na een uiterst oneerlijk proces. Hij kreeg 7 jaar celstraf. Het is nog steeds niet bekend waar Shamsiddin wordt vastgehouden. Hij loopt groot risico op marteling.

Opgepakt vanwege familiebanden

Abdullohi Shamsiddins vader is een prominent lid van een oppositiepartij die in 2015 door de Tadzjikistaanse autoriteiten als terroristische organisatie werd bestempeld. Sindsdien zijn veel leden en leiders van de partij na oneerlijke rechtszaken vastgezet. Ook Shamsiddin vreesde vervolging en vroeg in Duitsland, waar zijn vader woonde, asiel aan.

Er zijn 3 brieven geschreven naar de autoriteiten van Tadzjikistan waarin opgeroepen wwerd om Abdullohi Shamsiddin onmiddellijk vrij te laten. Intussen moet hij contact kunnen krijgen met zijn familie en advocaat.