Woendag 11 mei is er weer een schrijfavond in de bibliotheek
Woensdag 11 mei van 18.00 tot 20.00 uur is er in de bibliotheek gelegenheid om brieven te schrijven voor mensen die slachtoffer zijn van mensenrechtenschendingen. Pennen, papier en voorbeeldbrieven zijn beschikbaar in de bibliotheek. 

We schrijven voor de volgende mensen:

Schrijfactie Colombia: milieuactivisten in gevaar
Columbia mei 2022De afgelopen weken ontvingen milieu- en mensenrechtenactivisten in de Colombiaanse regio Magdalena Medio een reeks doodsbedreigingen. Op 9 februari werd er door onbekenden ingebroken in het huis van milieuactivist Yuvelis Morales. Zij was een dag eerder met de dood bedreigd en moest Colombia verlaten.

Wat kun jij doen?
Schrijf een brief naar de Colombiaanse minister van Binnenlandse Zaken. Roep hem op ervoor te zorgen dat alle milieu- en mensenrechtenactivisten in het gebied worden beschermd.

Pamflet met ‘militaire doelwitten’
Op 7 februari werden in een pamflet doodsbedreigingen geuit tegen verschillende mensenrechtenactivisten uit de Magdalena Medio-regio. Het pamflet werd verspreid door een gewapende groepering die zichzelf Autodefensas Unidas de Colombia noemt. In het pamflet werden de activisten ertoe opgeroepen het gebied te verlaten, anders zouden zij de gevolgen ervan ondervinden. 

 

 

 

Schrijfactie Iran: laat Jamshid Sharmahd vrij
Iran mei 2022De Iraans-Duitse politieke dissident Jamshid Sharmahd mag sinds september 2021 geen contact meer hebben met zijn familie. Niemand weet waar in Iran hij wordt vastgehouden. Zijn familie maakt zich ernstig zorgen om zijn kwetsbare gezondheid en vrezen dat hij mogelijk wordt gemarteld.

Wat kun jij doen?
Schrijf een brief naar de Iraanse autoriteiten. Roep hen op om Jamshid Sharmahd vrij te laten.

Zorgen om gezondheid
Jamshid Sharmahd (66) is lid van een in de VS gevestigde oppositiegroep die het huidige Iraanse regime omver wil werpen, eventueel met geweld. De Iraanse autoriteiten beschuldigen hem van betrokkenheid bij een aanslag. Sharmahd ontkent dit. Hij kan de doodstraf krijgen. Sharmahd zit sinds juli 2020 vast zonder toegang tot een advocaat en de medische zorg die hij nodig heeft voor zijn diabetes, Parkinson en hartproblemen. Mocht hij corona krijgen, dan zou hij ernstig ziek kunnen worden of zelfs komen te overlijden.

 

 

 

Schrijfactie Sudan: tieners gruwelijk gemarteld
Sudan mei 2022Mohammed Adam (17) en Mohammed al-Fatih (18) uit Sudan werden op 14 januari 2022 met geweld opgepakt toen zij een ziekenhuis verlieten. Adam werd een dag eerder in zijn been geschoten tijdens protesten tegen de militaire regering. De tieners zijn tijdens hun verhoor gruwelijk gemarteld. Adam krijgt geen medische zorg voor zijn verwondingen.

Wat kun jij doen?
Schrijf een brief naar de Sudanese autoriteiten. Roep hen op Adam en al-Fatih onmiddellijk vrij te laten tenzij ze worden aangeklaagd voor een internationaal erkend misdrijf.

Gruwelijke marteling: spijkers in been
Een vriend van Adam, die ook was opgepakt, vertelde dat agenten Adam op zijn gewonde been sloegen. Ook Adams moeder zag gruwelijke tekenen van marteling. Toen ze hem bezocht zag ze dat er twee spijkers in zijn benen waren geslagen en dat hij niet kon lopen.
De tieneractivisten zijn zeer waarschijnlijk opgepakt vanwege de dood van een politieman tijdens de protesten. Maar hiervoor is geen bewijs naar buiten gebracht en ze zijn niet aangeklaagd.